Το Βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» απονέμεται στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το ραντεβού έχει δοθεί στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα πρόκειται να αναφέρει: «Δεν ξεχνάμε από που ερχόμαστε» στον απόηχο της εσωκομματικής σύγκρουσης και να αναδείξει την κρίση ταυτότητας που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές για την επικράτηση της εικόνας έναντι της ουσίας.
Παρουσίες
Η βράβευση του πρώην πρωθυπουργού γίνεται με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο αμφιθέατρο.
Ξεχωρίζουν οι: Πόπη Τσαπανίδου, Σωκράτης Φάμελλος, Ράνια Σβίγκου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Μπαλάφας, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Ρένα Δούρου, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Συμεών Κεδίκογλου, Νίκος Μπίστης, Μίλτος Ζαμπάρας, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώργος Ψυχογιός, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Ματζουράνης, Γιώργος Βασιλειάδης, Κώστας Ζαχαριάδης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Καραμέρος, Στέφανος Τζουμάκας και η Κυριακή Μάλαμα και Ευάγγελος Αποστολάκης (από το «στρατόπεδο» Κασσελάκη).
Την εκδήλωση παρακολουθεί και ο Γιώργος Λιάνης.
Κύπριοι αγωνιστές
Το βραβείο «Νίκος Νικηφορίδης» θα δοθεί και σε δύο εκπροσώπους του δικοινοτικού κινήματος συνύπαρξης σε ενωμένη Κύπρο και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδος Γιώργο Λιασή και στην Τουρκοκύπρια ποιήτρια, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κύπρου Neshe Yashin.
Η θέσπιση του βραβείου
Η θέσπιση του βραβείου είναι πρωτοβουλία του ΠΑ.Δ.Ο.Π (Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών & Παγκοσμιοποίησης) και απονέμεται κάθε χρόνο από το 2018 στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της μνήμης του αγωνιστή της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που στα 22 του χρόνια ηγήθηκε του Φιλειρηνικού Μετώπου Νέων (1950), το οποίο ανέλαβε τη διακίνηση στην Ελλάδα της Έκκλησης της Στοκχόλμης για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων. Δραστηριότητα που οδήγησε στη σύλληψη, καταδίκη σε θάνατο και εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, 5 Μαρτίου 1951, στη Θεσσαλονίκη. IN