«Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες» : 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου
Τριάντα χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ομάδα μαθητών έδωσε ραντεβού στην Αθήνα με σκοπό να χτίσει τις δικές της γέφυρες.
Μαθητές και μαθήτριες, από την DSA Γερμανική Σχολή Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης, εκδήλωση μνήμης, με αφορμή την επέτειο από την πτώση του γερμανικού τείχους, με τίτλο «Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες».
Σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης σε ένα κράτος χωρίς τείχη
«Η πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989 υπήρξε ένα ιστορικό γεγονός για τη Γερμανία, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Η άρση του διαχωρισμού της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας συμβόλισε την αρχή της ειρηνικής συνύπαρξης σε ένα αδιαίρετο κράτος, χωρίς τείχη» δηλώνει, η κα Annette Brunke-Kullik, διευθύντρια της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.
«’’Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες’’ ήταν και το σύνθημα της δικής μας σημερινής εκδήλωσης. Σήμερα τιμήσαμε στην Αθήνα την πτώση του τείχους του Βερολίνου διότι τα δύο σχολεία μας, η Γερμανική Σχολή Αθηνών και η Ελληνογερμανική Αγωγή, έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τη Γερμανία και τη γερμανική γλώσσα», συμπληρώνει.
«Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό τα νέα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία μας να είναι ενημερωμένα για αυτό το ιστορικό γεγονός, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να το γιορτάσουν χαρούμενα, με διάφορες δράσεις, τέχνη και μουσική» αναφέρει η κα Annette Brunke-Kullik.
«Με τον εορτασμό της επετείου των 30 ετών από την πτώση του τείχους θέλουμε να δείξουμε στις μαθήτριες και τους μαθητές μας πόσο σημαντικό είναι να ζει κανείς σε έναν κόσμο χωρίς τείχη» καταλήγει.
Η ιστορία που θυμόμαστε
Berlin Mauer, 13 Αυγούστου 1961 – 9 Νοεμβρίου 1989. Στα 28 χρόνια, 2 μήνες και 26 μέρες της «πολυτάραχης ζωής» του το τείχος του Βερολίνου δεν άλλαξε μόνο την ιστορία μιας χώρας, μιας ηπείρου, του κόσμου ολόκληρου, έγραψε και τη δική του ιστορία, τη βιογραφία του.
Για άλλους τα συρματοπλέγματα, τα ηλεκτροφόρα καλώδια, τα παρατηρητήρια ήταν οι περιοχές της τραγωδίας.
Για άλλους μια ανάμνηση, μια «σελίδα» στην οποία μπορούσαν να εκφραστούν πολιτικά συνθήματα. Για όλους όμως το τείχος ήταν ένα ψυχολογικό, πολιτικό και κοινωνικό όριο, το ορατό σύμβολο της διαίρεσης ολόκληρης της Ευρώπης και ένας διεθνής συμβολισμός παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συνθήματα διαμαρτυρίας και ηθικής αγανάκτησης έμειναν κι αυτά στην ιστορία «The world is too small for walls», «es gibt nur ein Berlin» (υπάρχει μόνο ένα Βερολίνο), «Berlin wird Mauer-frei!» (το Βερολίνο θα είναι ελεύθερο από το Τείχος).
Νοέμβριος 1989 – Νοέμβριος 2019. Και όμως πέρασαν 30 χρόνια από την πτώση του. Θυμόμαστε αλλά και σχεδιάζουμε το μέλλον.
Με αφορμή την ιστορική αυτή στιγμή τόσο για τη Γερμανία και την Ευρώπη όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, οι μαθητές διοργάνωσαν στην Αθήνα εκδήλωση τιμής και μνήμης με τίτλο «Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες», και ένωσαν τις φωνές τους με μαθητές από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της υφηλίου.
Δένδιας: Να διδαχθούμε από την ύπαρξη και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
«Οι ανθρώπινοι αγώνες για ελευθερία δεν είναι μάταιοι», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην εκδήλωση.
«Για εμάς, για τη γενιά μας, αλλά νομίζω για όλον τον κόσμο, η 9η Νοεμβρίου είναι μια μέρα με τεράστιο ιστορικό βάθος», σημείωσε.
«Το Τείχος του Βερολίνου χώρισε φίλους, οικογένειες, μια πόλη, ένα έθνος, στην πραγματικότητα ολόκληρη την ανθρωπότητα στα δύο», τόνισε ο κ. Δένδιας για να προσθέσει:
«Κατέστησε το Βερολίνο το σημείο που συναντήθηκαν ιστορικά η ελπίδα του ανθρώπου για ελευθερία και η καταπίεση του ανθρώπου από ένα απάνθρωπο καθεστώς».
«Και τελικά μια 9η Νοεμβρίου αποδείχτηκε ότι οι ανθρώπινοι αγώνες για ελευθερία δεν ήταν μάταιοι. Το τείχος αυτό, που η δική μου γενιά πιστευε ότι θα στεκόταν για πάντα, κατέρρευσε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Δεν πρέπει να το ξεχάσουμε, εμείς που το ζήσαμε δεν πρέπει να το ξεχάσουμε και εσείς που δε το ζήσατε πρέπει να διδαχτείτε από την υπαρξή του και την πτώση του», συμπλήρωσε.
Ακόμη, ο κ. Δένδιας επισήμανε: «Θεωρώ υποχρέωση της γενιάς μου να σας μεταφέρει μια εμπειρία που δεν ζήσατε, της έλλειψης ελευθερίας και δημοκρατίας, που τη δική μου γενιά τη σημάδεψε. Η ημέρα αυτή θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις επόμενες γενιές. Είναι μια μέρα που θα διδάσκει σε όλους μας ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητες στην κοινωνία των ανθρώπων».
«Να σας ευχηθώ και να σας παρακαλέσω να ζήσετε τη ζωή σας όσο πιο ελεύθερα μπορείτε. [..] Μη γίνετε στη ζωή σας θύμα στερεοτύπων. Δέστε τη ζωή με ένα καθαρό και ελεύθερο μάτι», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.