Το άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την «Ολοκλήρωση Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» με το οποίο προβλέπεται η «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς», υποτίθεται «για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Υπογράμμισε πως η κατάσταση που βρίσκονται οι δημόσιες δομές υγείας των νοσοκομείων «είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης διαχρονικής πολιτικής, και της σημερινής και προηγούμενων κυβερνήσεων», εξηγώντας πως ακολουθείται μια πολιτική που αδειάζει τα νοσοκομεία από γιατρούς, που περικόπτει τις αποδοχές, που επιβάλει πολυήμερες εφημερίες, που οδηγεί σε μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα για να καλύπτονται τα κενά όπως – όπως.
Πρόσθεσε πως αυτή η επιδείνωση που υπάρχει, δημιουργεί τους όρους για να είναι τελευταία επιλογή στους υγειονομικούς η εργασία στο δημόσιο νοσοκομείο «και η κυβέρνηση παριστάνει την έκπληκτη για τις άγονες προκηρύξεις».
Επίσης, ανέφερε ότι τα προβλήματα της υγείας δημιουργούνται από αυτή την πολιτική, «με αυτή θα πρέπει να αναμετρηθεί ο λαός και να διεκδικήσει μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων υγειονομικών με ανοικτή προκήρυξη μόνιμης πρόσληψης, σε συνδυασμό με την κατάργηση των νόμων που περιέκοψαν τους μισθούς, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την εξασφάλιση όλων των επιστημονικών και κοινωνικών αναγκών, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και την κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής των ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Όπως είπε, «οι απειλές για τη δημόσια υγεία είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, αλλά αποτελεί προϊόν της πολιτικής της κυβέρνησης που παγώνει προσλήψεις και όταν προκηρύσσει κάποιες το κάνει με όρους αποτροπής».
Στάθηκε στο παράδειγμα που έφερε ο υπουργός για το πρόβλημα που παρατηρείται στο νοσοκομείο της Κω. «Δεν υπάρχει παθολόγος», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπενθύμισε πως οι κάτοικοι είναι στους δρόμους όλα αυτά τα χρόνια. Την ίδια στιγμή, στο νησί «τιμούν» τον Ιπποκράτη για να «προχωρήσει ο ιατρικός τουρισμός και τα κέρδη τους» και «αυτό που δίνει την ώθηση είναι το τουριστικό προϊόν και όχι οι ανάγκες του λαού της Κω που υπάρχουν 365 ημέρες το χρόνο».