Γιατί είναι σε ασφυξία φούρνοι και ζαχαροπλαστεία

Δημοσιεύτηκε στις 09/03/2025 18:37

Γιατί είναι σε ασφυξία φούρνοι και ζαχαροπλαστεία

Τη «χαριστική» βολή στον κλάδο τους μετά από ένα πολυετές μπαράζ αυξήσεων του κόστους ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών εκτιμούν ότι θα φέρει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες.

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ), πρόεδρος της οποίας είναι ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης ιδιοκτήτης της αλύσιδας Βενέτη, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό απεύθυνει έκκληση να παγώσει η εφαρμογή του μέτρου κάνοντας λόγο για αφανισμού του κλάδου που βρίσκεται ήδη σε οικονομική ασφυξία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή «ο κλάδος αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα απειλείται με αφανισμό», υπενθυμίζοντας τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος και οι οποίες «προκαλούν ασφυξία στην πιο παραδοσιακή και αγαπητή στους συμπολίτες μας μορφή επιχείρησης: τον φούρνο και το ζαχαροπλαστείο».

Κάνει λόγο για μια πρωτόγνωρη πληθωριστική πίεση που δέχτηκαν από την εποχή της πανδημίας και μετά και η οποία έχει οδηγήσει τον κλάδο σε οικονομική ασφυξία.
Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στην επιστολή μετά την πανδημία έχουν σημειωθεί πρωτοφανείς ανατιμήσεις από 100% έως και 400% σε βασικές πρώτες ύλες, εκ των οποίων, όπως τονίζει τις περισσότερες τις απορρόφησαν και μικρό μέρος μόνο μετακυλίστηκε στις τιμές των προϊόντων.

Κατά το ίδιο διάστημα, το κόστος της ενέργειας για τα καταστήματα του κλάδου–ανάλογα και με την περίοδο– καταγράφεται αυξημένο από 150% έως και 400%.

Ταυτόχρονα, αυτήν την πενταετία υπάρχουν επιβαρύνσεις τόσες από νέες υποχρεώσεις –φορολογικές, εργασιακές, περιβαλλοντικές κ.ά.– που μόνο από αυτές το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 50%.

«Αν στα παραπάνω προσθέσετε και το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ικανοποιητικού αριθμού ποιοτικού προσωπικού, το οποίο δημιουργεί υψηλότατη και συχνότατη ανακύκλωση προσωπικού στα καταστήματά μας, αυξάνοντας επιπλέον το εργατικό κόστος, μπορείτε εύκολα να κατανοήσετε γιατί κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα αρτοζαχαροπλαστεία στη χώρα μας» σημειώνεται. Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «είναι το κερασάκι στην τούρτα αφενός, επειδή παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα προσαρμογής, τα οποία κανένα Υπουργείο και καμία διοίκηση δε θα μπορούσε να προλάβει και να διευθετήσει, αφετέρου επειδή αυξάνει δραματικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αποτελούμε την μοναδική χώρα μεταξύ των ευρωπαίων ετέρων μας που αποπειράται να εφαρμόσει αυτό το μέτρο, στο νευραλγικό για την εθνική οικονομία και την κοινωνία κλάδο, της εστίασης και του τουρισμού. Ο πειραματισμός αυτός, δεν είναι μόνο επιβλαβής, όσον αφορά το κόστος λειτουργίας άλλα και επικίνδυνος για όλο τον κλάδο.

Παρά τις καλές προθέσεις, για τις οποίες δεν έχουμε αμφιβολία, το συγκεκριμένο μέτρο (όπως και τα περισσότερα από όσα έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια) επιχειρείται να εφαρμοστεί σε μία αγορά που δεν είναι ώριμη και διαμορφωμένη για να υποστηρίξει τη λειτουργία του».

Η Ενωση ζητά να παγώσει το μέτρο για δύο χρόνια και μετά από συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία να βρεθεί η καλύτερη λύση ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα. Μάλιστα η Ενωση ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να του εκθέσουν την κατάσταση του κλάδου. Όπως αναφέρει «το αρτοζαχαροπλαστείο πρέπει να προστατευτεί για να μείνει ζωντανό. Είναι στο χέρι σας να μας βοηθήσετε να τα καταφέρουμε. Ελπίζουμε αυτήν τη φορά να μας ακούσετε, γιατί η αγορά μας διαλύεται. Και είμαστε στη διάθεση τόσο τη δική σας όσο και των συνεργατών σας για μία συνάντηση, κατά την οποία μπορούμε να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά το πώς και γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το οριακό σημείο».

Πηγή: iEnergeia.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook