Γιάννης Μπουτάρης: Αυθεντικός και αντισυμβατικός, μα πάνω από όλα ο «κυρ-Γιάννης» της Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύτηκε στις 12/11/2024 11:35

Γιάννης Μπουτάρης: Αυθεντικός και αντισυμβατικός, μα πάνω από όλα ο «κυρ-Γιάννης» της Θεσσαλονίκης

«Να ομολογήσω πως, από χαρακτήρα, δεν αφοσιώνομαι σε κάτι απόλυτα. Ξεκινάω μια δουλειά ώσπου να δημιουργηθεί μία δυναμική, μετά λέω στους άλλους ‘αντίο σας’ και στον εαυτό μου λέω ‘φτάνει ως εδώ, τώρα άσε τους να κάνουν ότι θέλουν’». Με αυτά τα λόγια, ο Γιάννης Μπουτάρης είχε περιγράψει τον εαυτό του – ή τουλάχιστον ένα μέρος του.

Το να ακούς αυτά τα λόγια από έναν φίλο σου, μοιάζει αρκετά λογικό. Το να βγαίνουν όμως από το στόμα ενός ανθρώπου που στα 82 χρόνια της ζωής του σημάδεψε την επιχειρηματική και πολιτική ζωή της Θεσσαλονίκης και της χώρας είναι αρκετά διαφορετικό. Ωστόσο, ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν πάντα διαφορετικός.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, όχι απλά πάλεψε με το τέρας του αλκοολισμού και κατάφερε να βγει νικητής, αλλά μίλησε ανοιχτά ώστε να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα.

Ο κυρ Γιάννης, ο καθημερινός άνθρωπος
Θα έλεγε κανείς ότι δεν είχε φτιαχτεί από την πάστα του κλασικού επιχειρηματία και πολιτικού, αλλά από εκείνη του καθημερινού ανθρώπου. Ειλικρινής και αυθεντικός, αντισυμβατικός και απλός, με τα σωστά και τα λάθη του, με τα πάθη και τις αδυναμίες του.

Πάθη και αδυναμίες για τις οποίες δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά. «Ένας που έχει εξάρτηση πρέπει να το παραδεχτεί και για να απεξαρτηθεί, πρέπει να πει ότι το θέλει. Εγώ είμαι αλκοολικός, παρ’ όλο που πολλοί μου λένε ότι ‘δεν είσαι, αφού δεν πίνεις’. Όχι. Όλοι οι αλκοολικοί λέμε πάντα ότι ‘εγώ είμαι αλκοολικός’. Δεν θα πιω σήμερα, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο» είχε πει κάποτε σε μια συνέντευξή του.

Πάλεψε με το τέρας του αλκοολισμού και κατάφερε να βγει νικητής. Μια εμπειρία που τον άλλαξε ως άνθρωπο, που τον έκανε να αναπτύξει μια βαθύτερη κατανόηση των ανθρώπων που παλεύουν με παρόμοιες καταστάσεις, και προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ενθαρρύνει όσους αντιμετωπίζουν θέματα εθισμού να αναζητήσουν βοήθεια.

Στον κόσμο της πολιτικής
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον Γιάννη Μπουτάρη τον πολιτικό ως δήμαρχο της Θεσσαλονίκης από το το 2011 έως το 2019. Ωστόσο, η ενασχόλησή του με αυτή είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πίσω.

Το 1992 ίδρυσε την «Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης» και το 2002 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Τώρα» του υποψηφίου του ΚΚΕ, Αγάπιου Σαχίνη. Το 2006 ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και κατετάγη τρίτος, συγκεντρώνοντας ποσοστό που προσέγγισε το 16%..

Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά, θα κερδίσει έστω και οριακά τη δημαρχεία, κάτι που θα επαναλάβει και το 2014. Ο Γιάννης Μπουτάρης, μέσα από τις δύο θητείες του στο δήμο Θεσσαλονίκης αναγνωρίστηκε για τις προοδευτικές του πολιτικές, τη στήριξη στην εβραϊκή κοινότητα, τις φιλικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους γειτονικών χωρών,αλλά και το ανοιχτό κάλεσμα στη ΛΟΑΤ κοινότητα της πόλης με σκοπό την τίμηση της διαφορετικής σεξουαλικότητας.

«Άρχισαν όλοι να μιλάνε για την πόλη και να υπάρχουν δημοσιεύματα» είχε δηλώσει για τη θητεία του ως δήμαρχος, ωστόσο για το αν ήταν καλός ή κακός δήμαρχος, η θέση του ήταν ξεκάθαρη: «Η ιστορία θα το κρίνει».

Η άγρια επίθεση που δέχτηκε στο Λευκό Πύργο σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Από το 2018 είχε πάρει και την απόφαση να μην βάλει υποψηφιότητα για 3η θητεία. Και όπως είχε πει, δεν τον επηρέασε η άγρια επίθεση που δέχτηκε στο Λευκό Πύργο σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Καθόλου. Ίσα-ίσα το περιστατικό αυτό με πείσμωσε. Μ΄ έκανε να σκεφτώ πώς θα μπορέσω από τη θέση που βρίσκομαι να εκθέσω αυτούς τους αλήτες. Δεν με τρόμαξε καθόλου».

Άλλωστε, όπως γράψαμε και στην αρχή, δήλωνε πως «ξεκινάω μια δουλειά ώσπου να δημιουργηθεί μία δυναμική, μετά λέω στους άλλους ‘αντίο σας’ και στον εαυτό μου λέω ‘φτάνει ως εδώ, τώρα άσε τους να κάνουν ότι θέλουν’». Και για τον Γιάννη Μπουτάρη η δυναμική στον δήμο Θεσσαλονίκης είχε δημιουργηθεί.

Το αποτεφρωτήριο και το τελευταίο αντίο
Ο Γ. Μπουτάρης είχε δώσει μεγάλες μάχες για να δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο στη Θεσσαλονίκη, παρότι δεν τα κατάφερε. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος δήμος που το προσπάθησε στην Ελλάδα. Αφορμή είχε αποτελέσει και η προσωπική εμπειρία του όταν χρειάστηκε να μεταφέρει στη γειτονική Βουλγαρία προς καύση τη σορό της γυναίκας του Αθηνάς.

Σήμερα, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ του Σαββάτου. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει υπό την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

in


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook