Γεραπετρίτης: Το Ισραήλ δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματική πίεση

Δημοσιεύτηκε στις 24/09/2024 08:26

Γεραπετρίτης: Το Ισραήλ δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματική πίεση

«Το Ισραήλ δεν δέχεται επαρκείς πιέσεις για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και η κλιμάκωση στο Λίβανο αποτελεί ναρκοπέδιο που η διεθνής κοινότητα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει», δήλωσε τη Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπτερίτης, στο Reuters.

Η Ελλάδα εξελέγη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026 νωρίτερα φέτος και η Αθήνα πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της χώρας με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ της δίνουν αξιοπιστία για να ενεργήσει ως μεσολαβητής ειρήνης, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Φαίνεται ότι δεν ασκείται αποτελεσματική πίεση στο Ισραήλ. Είμαστε φίλοι του Ισραήλ, είμαστε στρατηγικοί εταίροι του Ισραήλ και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης  σε συνέντευξή του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν έχουμε αποτρέψει τη διάχυση

«Δεν έχουμε αποτρέψει τη διάχυση και όσο περισσότερο απλώνεται ο πόλεμος, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση για να επιλυθεί», είπε. «Ο Λίβανος θα μπορούσε εύκολα να γίνει μια ζώνη τεράστιας εχθρότητας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι ένα ναρκοπέδιο».

Από τον Ιούνιο, η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τα κράτη μέλη της Ευρώπης να συμμετάσχουν σε ένα σχέδιο για την προσωρινή μεταφορά παιδιών που έχουν πληγωθεί και τραυματιστεί από τον πόλεμο στη Γάζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ακόμα το Reuters.

Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο Γεραπετρίτης δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές, μαζί με τον υλικοτεχνικό συντονισμό με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, συνεχίζονται και ελπίζει ότι θα αποδώσουν σύντομα καρπούς. Είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχθεί από την πλευρά της περίπου 500 παιδιά.

Συναντήσεις

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, συμμετείχε, χθες, σε Δείπνο Εργασίας υπουργικού επιπέδου για τη Μέση Ανατολή, το οποίο οργανώθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell, τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, καθώς και τον Πρόεδρο της Δεξαμενής Σκέψης International Peace Institute Zei Ra’ad Al Hussein.

«Η θαλάσσια ασφάλεια αποτελεί έναν από τους διακηρυγμένους στόχους της ελληνικής υποψηφιότητας, καθώς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργειακή ασφάλεια και το παγκόσμιο εμπόριο»

Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην κρίση στη Μέση Ανατολή και διερευνήθηκαν τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει σε όλες τις αναγκαίες ειρηνευτικές προσπάθειες, ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων, αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της αποτροπής περαιτέρω επέκτασης των εχθροπραξιών, ενώ επανέλαβε την ελληνική θέση υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967.

Συνάντηση είχε επίσης σήμερα με τον ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν, Δρ. Abdullatif bin Rashid Al Zayani, όπου επίσης συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τα έτη 2025-2026 θα διαδραματίσει ένα ρόλο δημιουργικό και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τεθεί ένα τέλος στον πόλεμο, ο οποίος απειλεί την ασφάλεια σε όλη την περιοχή, τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ειδικά η θαλάσσια ασφάλεια, προσέθεσε, αποτελεί έναν από τους διακηρυγμένους στόχους της ελληνικής υποψηφιότητας, καθώς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργειακή ασφάλεια και το παγκόσμιο IN