Γεραπετρίτης: Σημαντική η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων εν μέσω δύο πολέμων
Τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο Γεραπετρίτης συνέδεσε σε δηλώσεις του το θέμωα των Δυτικών Βαλκανίων και το ζήτημα των δύο πολέμων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία που ήταν στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «εν μέσω δύο πολέμων που απειλούν την περιοχή μας, που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια, η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντική για να μπορέσει να εδραιωθεί στην περιοχή μας ειρήνη, ευημερία, να αποφύγουμε τους εθνικισμούς, να χαράξουμε μια πορεία, η οποία θα είναι συμβατή με την Ευρώπη».
Η ατζέντα της Θεσσαλονίκης
Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα «έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση της. Η θέση αυτή έχει προδιαγραφεί προ είκοσι ετών, όταν με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003 ήταν η Ελλάδα πρωτοπόρος στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με πλήρη σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει πως η Αθήνα θα επισπεύσει τη διαδικασία αυτή «πάντοτε υπό την προϋπόθεση τήρησης των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορέσει η περιοχή μας να έχει την ειρήνη και την ευημερία που απαιτείται στους δύσκολους αυτούς καιρούς».
Ενέργεια και μεταφορές
Στην τοποθέτηση του ο Γεραπετρίτης στη Σύνοδο αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της διασυνδεσιμότητας, με έμφαση στην ενέργεια και τις μεταφορές. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο in σημείωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη δημιουργία μίας ενιαίας περιφερειακής αγοράς ενέργειας, χαρακτηρίζοντας την απαραίτητη για την οικονομική ευημερία των Δυτικών Βαλκανίων. Με την Ελλάδα να φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ισχυρό εξαγωγέα καθαρής ενέργειας.
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα παράγει περί το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στοχεύει στο να αποκτήσει ρόλο κλειδί στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια.
Με την Ελλάδα να δηλώνει ότι θέλει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αναβάθμιση της διασύνδεσης της με την Βόρεια Μακεδονία αλλά και υλοποίηση της διασύνδεσης με την Αλβανία.
Αναφέρθηκε επίσης στο στρατηγικό στόχο η Ελλάδα να καταστεί και διασυνοριακή πύλη φυσικού αερίου μέσω του ΤΑΡ, αλλά και του FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Τέλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τη διασυνδεσιμότητα στον τομέα των μεταφορών η υλοποίηση του διαδρόμου Δυτικών Βαλκανίων – Ανατολικής Μεσογείου. ΙΝ