Γαλλία : Παρουσία του έλληνα Α/ΓΕΝ ξεκίνησε η παραγωγή της φρεγάτας «Belh@rra» [Εικόνες]
Σε ένα ιστορικό ναυπηγείο στη Λοριαν της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος για την πρώτη φρεγάτα τύπου FDI (Defence and Intervension Frigate).
Στη φρεγάτα, που είναι γνωστή στη χώρα μας με το όνομα, Belh@rra η Γαλλία φιλοδοξεί να «χτίσει» τη ραχοκοκαλιά του γαλλικού ναυτικού για τις επόμενες δεκαετίες.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα navyrecognition.com, στην τελετή έδωσε το παρόν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.
Μαζί του στην τελετή παρέστησαν η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών της Γαλλίας Ζοέλ Μπαρέ, ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ναυτικού της Γαλλίας ναύαρχος Κριστόφ Πραζούκ, πολλοί άλλοι επίσημοι και αντιπροσωπείες από πολλές ξένες χώρες.
Όπως έγινε γνωστό η πρώτη φρεγάτα τύπου Belh@rra, ή Fregate de Taille Intermediaire (FTI) όπως έχει τυποποιηθεί από το Ναυτικό της Γαλλίας (η Belh@rra αποτελεί την εξαγωγική έκδοση της), προβλέπεται να παραδοθεί το 2023 και θα φέρει την ονομασία Pierre-Alexis Ronarc’h (1865-1940).
Η ονομασία αυτή δίδεται προς τιμή του Γάλλου ναυάρχου που ως διοικητής της ταξιαρχίας ναυτικών τυφεκιοφόρων (Brigade de fusiliers marins) συμμετείχε στη μάχη του Yser το 1914 κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναχαιτίζοντας την προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων. Τον Μάιο του 1919 έως τον Φεβρουάριο του 1920, ο ναύαρχος Ronarc’h διετέλεσε Αρχηγός Επιτελείου του Ναυτικού της Γαλλίας.
Οι γάλλοι επιθυμούν διακαώς να πέσουν οι τελικές υπογραφές για την αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα.
Σε συνάντηση του έλληνα υπουργού άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της για έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικώς με την προμήθεια νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.
Αναφορικά με τις φρεγάτες υπεγράφη –όπως σημείωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος– «δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας».
Steel cut ceremony for the first #NavalGroup digital FDI frigate https://t.co/w3XbrTj3o0
— EDR Magazine (@edrmagasine) October 24, 2019
French Navy Chief of Staff Admiral C. Prazuck introducing the Naval Group’s FDI frigate to his Greek counterpart Admiral N. Tsounis on 24 October in Lorient, France. Greece is considering to acquire two FDIs. pic.twitter.com/sPGC4RoCLc
— Victor Barreira (@Defence360) October 24, 2019
[coulisse] La ministre des Armées @Florence_Parly a déclaré à la presse à l’occasion de la découpe de la 1ère tôle de l’impressionnante frégate numérique FDI :
« Naval Group est au rendez-vous en respectant ses engagements » ⚓️⛵️ pic.twitter.com/kEpMfD6EvM— Emmanuel Gaudez (@EmmanuelGaudez) October 24, 2019
Τι είναι οι φρεγάτες Belh@rra
H φρεγάτα Belh@rra της Naval Group, (διάδοχος μιας σειράς κορυφαίων φρεγατών La Fayette, Horizon, FREMM) είναι μια συμπαγής φρεγάτα εκτοπίσματος 4.400 τόνων, ικανή να εκπληρώνει πολλαπλούς ρόλους και αποστολές, επιχειρώντας μόνη της ή εντός ενός ναυτικού σχηματισμού, πραγματοποιώντας αποστολές μεγάλης διάρκειας και βεληνεκούς στην ανοικτή θάλασσα ή στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης των ακτών, σε ένα πυκνό και εχθρικό θαλάσσιο περιβάλλον.
Η φρεγάτα Belharra θα προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μια άνευ προηγουμένου ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών και ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφάνειας-αέρος. Αποτελεί δηλαδή μία πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, στην οποία θα προστεθούν επίσης ικανότητες που ανταποκρίνονται σε νέες απειλές όπως ασύμμετρος πόλεμος ή υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο.
Η Γαλλική φρεγάτα ανταποκρίνεται σε όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωση της εθνικής κυριαρχίας, της προστασίας της ΑΟΖ και την συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Οι κύριες επιχειρησιακές της δυνατότητες είναι:
- η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
- η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
- η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
- η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας
Κύρια Χαρακτηριστικά:
- Μήκος: 121 μ
- Πλάτος: 18 μ
- Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
- Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
- Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
- Αυτονομία: 45 ημέρες
- Πλήρωμα: 125 άτομα
- Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
- Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV
Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά., τα οποία είναι πιστοποιημένα από το NATO και έχουν δοκιμασθεί σε συνθήκες μάχης σε όλα τα μεγάλα πολεμικά θέατρα επιχειρήσεων των τελευταίων ετών, προσφέροντας έτσι κορυφαίες δυνατότητες σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ανθυποβρυχιακό, αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ασύμμετρο, αλλά και στο πεδίο του κυβερνοπολέμου.
Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.