Γ. Παπαπροδρόμου: Κυβερνοασφάλεια και προσωπικά δεδομένα
Το κυβερνοοικοσύστημα, μέσα στο οποίο συνυπάρχουν άνθρωποι (χρήστες και κατασκευαστές της τεχνολογίας), κάθε μορφής διασυνδεδεμένες συσκευές, λογισμικά και πλατφόρμες, χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα προκλήσεων και αβεβαιοτήτων εξαιτίας του πολύπλοκου και δυναμικού χαρακτήρα που έχει, ανέφερε στην εκπομπή “Δημοσίως” του politica 89.8 ο κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου Υποστράτηγος ε.α. – Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ – Δικαστικός Γραφολόγος Ειδικός σε θέματα Αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος.
Μια από τις πηγές των παραπάνω προκλήσεων και διακινδυνεύσεων αφορά τα προσωπικά δεδομένα που δημιουργούνται και φιλοξενούνται στο κοινό μας ψηφιακό περιβάλλον, μέσα από την καθημερινή χρήση των νέων μορφών της τεχνολογίας, ιδίως αυτά που υπάρχουν στις πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και μια σειρά από δεδομένα που υπάρχουν, δημιουργούνται, αποθηκεύονται και επεξεργάζονται στο λειτουργικό περιβάλλον οργανισμών και επιχειρήσεων.
Ερωτήσαμε τον κ. Παπαπροδρόμου: Πόσο επιζήμιες μπορεί να καταστούν οι παραβιάσεις των δεδομένων αναφορικά με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή του κάθε ατόμου και στην προστασία των προσωπικών του δεδομένων;
Κι επίσης : Η τυχαία ή η παράνομη καταστροφή των δεδομένων, η άνευ αδείας κοινολόγηση των δεδομένων, η απώλεια, η μεταβολή, μπορεί να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες (οικονομική απώλεια ή υλικές ζημίες), υποκλοπή ταυτότητας (ιδίως μέσω της αλίευσις των δεδομένων), απώλεια της εμπιστευτικότητας και επιπτώσεις στη φήμη του υποκειμένου των δεδομένων, μέσα από πληθώρα δραστηριοτήτων εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον κυβερνοχώρο.
Αλλά και ποια μέτρα έχει πάρει η ΕΕ για το θέμα αυτό και ποια μέτρα έχει υλοποιήσει η χώρα μας, ειδικότερα στα συστήματα δικτύου και πληροφοριών ευαίσθητων και κρίσιμων τομέων και βασικών υπηρεσιών και ποιες θεσμικές εξελίξεις απαρτίζουν της σημερινή ημερήσια διάταξη (ατζέντα) της Κυβερνοασφάλειας;
Ακούστε τον κ. Παπαπροδρόμου: