Γ. Μανιάτης: “Σε νότια Κρήτη και Ιόνιο διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα”
Στην εκπομπή Citizen Οne και τον Κώστα Γιαννακίδη μίλησε ο πρώην υπουργός και καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιάννης Μανιάτης.
«Ετησίως, η Ελλάδα καταναλώνει 53 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Περίπου πέντε δισ. ευρώ πηγαίνουν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο» τόνισε ο κ. Μανιάτης και αναφέρθηκε στις ενεργειακές προοπτικές της χώρας.
«Ελλάδα, Κύπρος Ισραήλ μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης.
Μάλιστα για Ελλάδα και Κύπρο, η ενεργειακή αναβάθμιση σημαίνει ότι θα μπορούν να διαπραγματευτούν από καλύτερη θέση τα εθνικά και τα οικονομικά τους θέματα με βάσει τα κοιτάσματα που διαθέτουν» σημείωσε και μίλησε για τη χώρα μας.
«Δεν μπορούν να υπάρξουν εκτιμήσεις για το τι κοιτάσματα έχουμε μέχρι να μπει το γεωτρύπανο» σχολίασε και πρόσθεσε πως «στη νότια Κρήτη και τα Ιόνια νησιά έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον κολοσσών. Ορισμένες εταιρίες από αυτές προτίθενται να δαπανήσουν μέχρι και 100 εκατομμύρια δολάρια κάθε γεώτρηση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε σημαντικά κοιτάσματα» υποστήριξε.
Για το καθεστώς εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, εξήγησε πως «σε όλη την Ευρώπη και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες έχει ως εξής. Έρχεται η εταιρεία, παίρνει το ρίσκο και κάνει όλη την επένδυση. Το κράτος εισπράττει από την εξόρυξη αλλά και τη φορολογία. Ακόμα, δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Μια γεώτρηση μπορεί να απασχολεί περισσότερους από 1000 εργαζόμενους».
Στον Πατραϊκό Κόλπο μπορούμε να βγάλουμε περί τα 140-150 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο
«Το 2013 ψηφίσαμε έναν νόμο που έλεγε ότι το 75% των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες θα πάει στο ασφαλιστικό ώστε να εξασφαλιστούν οι συντάξεις και το 25% στις τοπικές κοινωνίες» επεσήμανε και μίλησε για την περίπτωση του Πατραϊκού κόλπου.
«Στον Πατραϊκό Κόλπο, σε βάθος 30ετίας, μπορούμε να βγάλουμε περί τα 140-150 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Τα έσοδα υπολογίζονται περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό και γύρω στα 800-900 εκατομμύρια ευρώ στις τοπικές κοινωνίες. Και να ξέρετε ότι στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε μέχρι και 20 Πατραϊκούς» τόνισε. Ακόμα, ο πρώην υπουργός σημείωσε πως γίνονται και χερσαίες γεωτρήσεις σε Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Αχαϊα.
«Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένας σπουδαίος ενεργειακός κόμβος, με ταυτόχρονη σημαντική γεωπολιτική αναβάθμιση. Κι αυτό θα είναι ένα πανίσχυρο νόμισμα στην οικονομική διπλωματία της χώρας» ανέφερε σχετικά.
Για την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις εξορύξεις και τις γεωτρήσεις, επεσήμανε πως «στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων στη χώρα μας, είναι τα αυστηρότερα μέτρα σε παγκόσμια επίπεδο. Είναι ένας ευρωπαϊκός κανονισμός που έχουμε ενσωματώσει». Ακολούθως, ο Γιάννης Μανιάτης τοποθετήθηκε για τις ενεργειακές πτυχές σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
«Η Κύπρος χειρίζεται έξυπνα το θέμα. Χθες υπέγραψε το οικόπεδο 7. Και έβαλε στο παιχνίδι Eni και Total. O Τούρκος άρχισε να διαμαρτύρεται αλλά θα μείνει εκεί. Γιατί όταν έχεις στην ΑΟΖ σου αμερικανικό ή γαλλικό κολοσσό, δεν θα κάνει τίποτα ο Τούρκος. Εμείς κάνουμε έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας. Η Ελλάδα έχει ένα επιχειρησιακό, εθνικό σχέδιο, δικό της, ώστε να εξερευνήσουμε κάθε σπιθαμή χερσαίου εδάφους και θαλασσών της χώρας» υποστήριξε. «Με την Τουρκία θα συνομιλήσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Εμείς ζητάμε να αποδεχθεί η Τουρκία αυτό που έχει αποδεχθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό πρέπει να εφαρμοστεί και σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε σχετικά.
H Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν την μάχη για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
Για την Κλιματική Αλλαγή, σημείωσε πως «η Ευρώπη και η Ελλάδα μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν την μάχη για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Πρέπει να δώσουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας». Τέλος μίλησε για τον μεγαλύτερο φόβο του αλλά και για την αγαπημένη του τηλεοπτική σειρά. «Να υποχρεωθώ κάποτε να κάνω κάτι που δεν θα σέβεται τη δική μου αξιοπρέπεια, αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου», είπε ενώ αποκάλυψε πως δεν βλέπει τηλεοπτικές σειρές.
Πηγή:in.gr