Φουρτούνες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αλλαγές στην ΚΟ – Οι αντιδράσεις και το μήνυμα της πλευράς Κασσελάκη
Νέα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Τρίτη 27 Αυγούστου.
Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπαίει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βρει εσωτερική ηρεμία για να παίξει ρόλο στη σύγκρουση μαζί της
Μπορεί να πέρασε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο αυτό έγινε με μικρή διαφορά με αποτέλεσμα οι «87» να υποστηρίζουν ότι ο ίδιος είναι ένας «πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην ΚΟ», ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος ότι το οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια.
Η επιλογή Παππά
Ο Στέφανος Κασσελάκης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω Zoom καθώς ο ίδιος βρίσκεται στην Κρήτη για τον γάμο του, είχε επιχειρήσει να εξηγήσει την πρότασή του για τις αλλαγές στην ΚΟ με πιο βασική την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε τον μέχρι χθες πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του ζήτησε να τον βοηθήσει στη σύνθεση του κυβερνητικού προγράμματος αλλά, ανάμεσα σε άλλα, είπε ότι: «Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε μια νέα πορεία εξωστρέφειας, με έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, της κοινωνίας, των πολιτών… Και σε αυτή τη νέα πορεία, εισηγούμαι μια νέα σύνθεση για το Προεδρείο της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης, η οποία πιστεύω θα ενισχύσει την αποδοτικότητά μας ως ομάδα αλλά και τη δύναμη πυρός μας. Προτείνω λοιπόν την θέση του Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να αναλάβει ο Νίκος Παππάς».
Ο Στέφανος Κασσελάκης δικαιολόγησε αυτή την επιλογή, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Παππάς γνωρίζει τα της οικονομίας και είναι ένας πολιτικός που «έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα» λόγω του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες «που έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του κράτους».
Ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επιχείρησε να δείξει ότι θα είναι ενωτικός και σημείωσε ότι:
«Θέλω να ευχαριστήσω καταρχάς τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, για την τιμητική πρόταση προς το πρόσωπό μου και τα πρόσωπα για τη στελέχωση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Να ευχαριστήσω όλους/ες τους/τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη δημιουργική συζήτηση, ανεξαρτήτως της τοποθέτησής τους και να υποσχεθώ ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μαζί με όλα τα μέλη της ΚΟ για σταθεί η κοινοβουλευτική ομάδα στο ύψος των περιστάσεων, να κάνει πράξη την ανάγκη για οργανωμένη εξωστρέφεια του κόμματος και την υπέρβαση των όποιων δυσκολιών έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα».
Οι «87» θα πατήσουν στα νούμερα της ψηφοφορίας – Η απάντηση Κασσελάκη
Από τη δική τους μεριά οι «87» είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουν να πατούν πάνω στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που κατά τους ίδιους αποδεικνύει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει την πλειοψηφία.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Κασσελάκη υπερψηφίστηκε με 17 υπέρ, 12 κατά και 4 «παρών».
Η ψηφοφορία έγινε ονομαστικά, με ανάταση χειρός, από τους 34 βουλευτές (απουσίαζε ο Αλέξης Τσίπρας) που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, ενώ διαδικτυακά πήραν μέρος ο Βαγγέλης Αποστολάκης, η Καλλιόπη Βέττα και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Έτσι ψήφισαν τα μέλη της ΚΟ:
- Υπέρ: Άκριτα, Αποστολάκης, Αυλωνίτης, Βέττα, Γαβρήλος, Δούρου, Θρασκιά, Κασιμάτη, Κόκκαλης, Μάλαμα, Μεϊκόπουλος, Ν. Παππάς, Π. Παππάς, Πούλου, Σαρακιώτης, Τζάκρη, Χρηστίδου.
- Κατά: Φάμελλος, Γεροβασίλη, Γιαννούλης, Καλαματιανός, Κεδίκογλου, Κοντοτόλη, Λινού, Μπάρκας, Νοτοπούλου, Ξανθόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Ψυχογιός.
- «Παρών»: Ζαμπάρας, Καραμέρος, Μαμουλάκης, Παπαηλιού.
Η πλευρά Κασσελάκη πάντως απάντησε στους «87» μέσω πηγών και τους προκάλεσε αν πιστεύουν ότι δεν έχει πλειοψηφία να φέρουν το ζήτημα στην Κεντρική Επιτροπή.
«Ο πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 – ή όσων είναι τέλος πάντων – ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ», τόνισαν πηγές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη.
Φάμελλος vs Κασσελάκης
Όπως προαναφέρθηκε, ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να ευχαρίστησε τον Σωκράτη Φάμελλο για τη συνεργασία, όμως είναι φανερό ότι από εδώ και πέρα θα τον έχει ως αντίπαλο, ειδικά με τον ξαφνικό τρόπο που έγινε η πρόταση για την αντικατάστασή του.
Ο κ. Φάμελλος, που αρνήθηκε να παραιτηθεί και ζήτησε να γίνει ψηφοφορία, έκανε λόγο για διάρρηξη της ενότητας του κόμματος με την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να προχωρήσει στην αλλαγή του προεδρείου της ΚΟ.
«Η πρόταση του προέδρου για αλλαγή του προέδρου της ΚΟ πέρα από αιφνιδιαστική και αναίτια κυρίως είναι επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του συνεδρίου που μας έδωσε εντολή για ενότητα και συλλογικότητα. Αντί για ενότητα -και χωρίς καμιά αιτιολογία- η εισήγηση του προέδρου μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Και τροφοδοτεί και ένα νέο κύκλο τοξικότητας, που μας προβληματίζει τελευταία όλο και περισσότερο», σημείωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι: «Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Ούτε μπορούμε να λύσουμε προβλήματα δημιουργώντας εσωτερικούς εχθρούς».
Όπως δείχνουν τα παραπάνω, αντί η συνεδρίαση της ΚΟ να μειώσει τους τριγμούς εντός ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε νέα εσωτερικά μέτωπα την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή της κοινωνίας και με νέες κινητοποιήσεις να οργανώνονται εν όψει της ΔΕΘ από συνδικάτα και σωματεία.