Φωτογραφικές μηχανές: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για DSLR και mirrorless

Δημοσιεύτηκε στις 18/09/2024 12:48

Φωτογραφικές μηχανές: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για DSLR και mirrorless

Οι πραγματικοί λάτρεις της φωτογραφίας, αυτοί που θέλουν οι λήψεις τους να αποπνέουν επαγγελματισμό, γνωρίζουν πως η κατάλληλη φωτογραφική μηχανή είναι το α και το ω. Όταν έρθει όμως η ώρα της έρευνας αγοράς, πολλοί είναι εκείνοι που σαστίζουν μπροστά στο δίλημμα «DSLR ή mirrorless». Ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε τις μεταξύ τους διαφορές έτσι ώστε να ξέρεις ποια είναι η κατάλληλη για τις ανάγκες σου!

Βασική αρχή λειτουργίας

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο τύπων φωτογραφικών μηχανών αφορά τον τρόπο που καταγράφουν και προβάλλουν φωτογραφίες. Μία DSLR (Digital Single-Lens Reflex) χρησιμοποιεί έναν καθρέφτη που αντανακλά το φως που έρχεται από τον φακό σε ένα οπτικό σκόπευτρο. Πατώντας το κουμπί κλείστρου, ο καθρέφτης μετακινείται στη στιγμή, το φως φτάνει στον αισθητήρα και έτσι προκύπτει η φωτογραφία. Μία mirrorless από την άλλη δεν διαθέτει καθρέφτη. Το φως περνά από τον φακό απ’ ευθείας στον αισθητήρα και από εκεί στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο. Η διαδικασία αυτή έχει μία μικρή καθυστέρηση αλλά θα σου δίνει πάντα τη δυνατότητα να ελέγχεις τις παραμέτρους της κάθε λήψης.

Μέγεθος & βάρος

Οι διαφορετικοί μηχανισμοί που ενσωματώνουν οι DSLR και οι mirrorless, έχουν ως αποτέλεσμα οι δύο τύποι μηχανών να διαφέρουν σημαντικά και ως προς το μέγεθος αλλά και το βάρος τους. Οι DSLR καθ’ ό,τι περιέχουν περισσότερα εξαρτήματα στο εσωτερικό τους, είναι συνήθως πιο βαριές και μεγαλύτερες σε μέγεθος. Βέβαια για τον λόγο αυτό δίνεται έξτρα έμφαση στον σχεδιασμό τους (κυρίως στο κράτημα και τη σωστή κατανομή του βάρους) αλλά για καλύτερα αποτελέσματα θα σου συστήναμε τρίποδο. Οι mirrorless πάλι είναι πιο συμπαγείς και ελαφριές, ούσες ως εκ τούτου πιο ευέλικτες και άρα καταλληλότερες για ταξίδια και όσους μετακινούνται συχνά.

Ποιότητα εικόνας

Κάποιος θα βιαστεί να ρωτήσει «ποια τραβάει καλύτερες φωτογραφίες, μία DSLR ή μία mirrorless»; Η αλήθεια είναι ότι συγκρίνοντας δύο ισάξια μοντέλα (που διατίθενται στο ίδιο εύρος τιμής και κυκλοφόρησαν την ίδια περίπου περίοδο) των δύο κατηγοριών, οι διαφορές τους είναι αμελητέες. Οι mirrorless έχουν τη δυνατότητα λήψης πολλαπλών εικόνων σε ριπή ενώ είναι και φιλικότερες προς τους αρχάριους. Από εκεί και πέρα, η ποιότητα των λήψεών σου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την ίδια τη μηχανή. DSLR και mirrorless ξεκινούν από τα €500 περίπου και φτάνουν άνετα τα €3500: όπως μπορείς να φανταστείς, μεταξύ της φθηνότερης και της ακριβότερης πρότασης, θα υπάρχουν μοιραία διαφορές.

Ευκολία χρήσης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού

Φωτογραφίες δεν πρόκειται να βγάζεις όμως μόνο όταν οι συνθήκες είναι τέλειες. Θα υπάρξουν και περιπτώσεις που ο φωτισμός επί παραδείγματι θα είναι ασθενής. Εκεί η mirrorless θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο, κυρίως χάρη στο ηλεκτρονικό της σκόπευτρο, μέσω του οποίου θα έχεις τη δυνατότητα να διακρίνεις στοιχεία και λεπτομέρειες που θα ήταν αδύνατον με ένα οπτικό. Στο σκοτάδι ή ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η αυτόματη εστίαση ενδεχομένως να μη λειτουργεί όπως θα περίμενες, γι’ αυτό και σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, οι κάτοχοι DSLR χρησιμοποιούν LED φωτισμό για να πετύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Φακοί & αξεσουάρ

Τόσο οι mirrorless όσο και οι DSLR παίρνουν φακούς και με μια ματιά στην αγορά θα διαπιστώσεις ότι και στις δύο περιπτώσεις οι επιλογές σου είναι άπλετες. Φυσικά το ζητούμενο είναι τι φακό (ευρυγώνιο, zoom, macro κλπ) θα προτιμήσεις και εδώ τα πάντα εξαρτώνται από τις ανάγκες σου. Πριν καταλήξεις σε φακό λάβε υπ’ όψιν σου τον αισθητήρα (full-frame ή APS-C) της μηχανής σου αλλά και τη συμβατότητα του ίδιου του φακού. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το τελευταίο, αν αποφασίσεις να αλλάξεις σώμα φωτογραφικής μηχανής κάποια στιγμή στο μέλλον, οι φακοί σου θα πρέπει να είναι συμβατοί και με το επόμενο μοντέλο σου.

Διάρκεια μπαταρίας

Και οι δύο τύποι μηχανής θα σου χαρίσουν σπουδαία ποιότητα βίντεο, φτάνει να είναι εξοπλισμένες με τον κατάλληλο αισθητήρα. Οι mirrorless ενσωματώνουν βέβαια τεχνολογίες που τους επιτρέπουν να προσφέρουν όχι μόνο υψηλότερη ανάλυση (αν και οι DSLR υποστηρίζουν σε κάποιες περιπτώσεις και 4K) αλλά ταχύτερη αυτόματη εστίαση και καλύτερη σταθεροποίηση εικόνας για πιο ομαλή εικόνα. Αν σκοπεύεις να εκμεταλλευτείς τη μηχανή σου για λήψη βίντεο ως επί το πλείστον, δώσε βάση στη συχνότητα καρέ (ψάξε π.χ. για 60 ή και 120 fps), τη λειτουργία σταθεροποίησης (στον αισθητήρα ή τον φακό), την άμεση εστίαση και τις σύνθετες ρυθμίσεις (επιλογή φορμά, bit rate, V-Log/S-Log κλπ).

Κόστος

Εδώ οι DSLR έχουν το πάνω χέρι αφού οι τιμές τους είναι αρκετά πιο προσιτές. Θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου και το ότι ο μέσος χρόνος ζωής ενός μοντέλου στην αγορά (μέχρι αυτό δηλαδή να αντικατασταθεί από το επόμενο) είναι μεγαλύτερος. Οι mirrorless είναι ακριβότερες, όμως οι κατασκευαστές λανσάρουν νέες προτάσεις με μεγαλύτερη συχνότητα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχεις την ευκαιρία να βρεις παλαιότερα μοντέλα σε εξαιρετικά προσιτές τιμές, εφ’ όσον είσαι διατεθειμένος να κάνεις τις σχετικές παραχωρήσεις στους τομείς των τεχνολογιών και των επιδόσεων.

Έτοιμος για «κλικ»!

Όπως διαπίστωσες, αν και πολλοί συγχέουν DSLR και mirrorless, στην πραγματικότητα εκείνες διαφέρουν σε ουκ ολίγα σημεία. Κάνε προσεκτικά την έρευνα αγοράς σου, δες ποια ταιριάζει περισσότερο στα «θέλω», τις προτεραιότητες και την τσέπη σου και κάνε δικιά σου τη μηχανή που θα σου επιτρέψει να βγάλεις τον φωτογράφο που κρύβεις μέσα σου!

In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook