Φωτιά στην Ύδρα: Πώς έφτασαν στη σύλληψη των 13 μελών του πληρώματος της θαλαμηγού

Δημοσιεύτηκε στις 23/06/2024 12:05

Φωτιά στην Ύδρα: Πώς έφτασαν στη σύλληψη των 13 μελών του πληρώματος της θαλαμηγού

Καθοριστική για τις εξελίξεις στη φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα φέρεται να ήταν η καταγγελία ενός καπετάνιου που βρισκόταν στην περιοχή που έπεσαν τα πυροτεχνήματα. Όμως, ύστερα από αποκάλυψη η οποία έγινε αποκλειστικά από το in, η υπόθεση «φωτίζεται» και από άλλη οπτική γωνία.

Σύμφωνα με αναφορές, ο καπετάνιος φέρεται να είπε στους άνδρες του Λιμενικού, που έσπευσαν στο σημείο για να ερευνήσουν τα σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή, ότι άκουσε έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια είδε φως και λάμψη σε θαλαμηγό που ήταν σε διπλανό όρμο

Σε περίπτωση οικολογικής καταστροφής χωρίς θάνατο προβλέπεται ποινή κάθειρξης που μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια

Αρχικά αναφέρθηκε ότι στο σημείο βρισκόταν μόνο μία θαλαμηγός, με αποτέλεσμα οι Αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψη των 13 μελών του πληρώματός της, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση κατάσχεσης του σκάφους.

Ο καπετάνιος φέρεται να έδωσε αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, η οποία αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης. Η αποκάλυψη του in, ωστόσο, ρίχνει περισσότερο «φως» στην -όπως αποδεικνύεται- πολύπλοκη αυτή υπόθεση.

Πιθανές κατηγορίες, προβλεπόμενες ποινές

Σήμερα (23/6) οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πειραιά κι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες (εάν αποδειχθεί εμπλοκή τους στην υπόθεση), καθώς έχουν γίνει αλλαγές στο συγκεκριμένο αδίκημα.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση οικολογικής καταστροφής χωρίς θάνατο προβλέπεται ποινή κάθειρξης που μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια και πρόστιμο έως 200.000 ευρώ, καθώς πλέον θεωρείται κακούργημα, έπειτα από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Το ερώτημα που εγείρεται είναι πώς θα προχωρήσει η -προς το παρόν- πολύπλοκη αυτή υπόθεση.

Θέμα και στο BBC η φωτιά στην Ύδρα: «Οργή στην Ελλάδα»

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναπαρήγαγε -και μάλιστα σε αρκετά υψηλή θέση στον ιστότοπό του- τη φωτιά που φέρεται να προκάλεσαν στην Ύδρα πυροτεχνήματα εκτοξευθέντα από θαλαμηγό νοικιασμένη, κατά πληροφορίες, από υπηκόους Καζακστάν.

«Οι φλόγες έκαψαν το μοναδικό πευκοδάσος στο τουριστικό νησί».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται:

«Πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν από γιοτ στην Ελλάδα προκάλεσαν δασική φωτιά στο νησί της Ύδρας την Παρασκευή.

Οι φλόγες έκαψαν το μοναδικό πευκοδάσος στο τουριστικό νησί, το οποίο βρίσκεται νότια της Αθήνας, έγραψε η πυροσβεστική αρχή στο Facebook (σ.σ.: εκ παραδρομής συγχέεται εδώ ο ιστότοπος των εποχικών πυροσβεστών με το Πυροσβεστκό Σώμα).

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Πλέον η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά με δυσκολία. Καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι προς την παραλία, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να έχουν πρόσβαση σε αυτήν από θαλάσσης, ενώ ελικόπτερα έριχναν νερό από αέρος.

Η αιτία της φωτιάς έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα, η οποία ήδη μάχεται με πολλές δασικές πυρκαγιές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς.

«Είμαστε αγανακτισμένοι που κάποιοι ρίχνουν τόσο ανεύθυνα πυροτεχνήματα σε ένα πευκοδάσος», είπε ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι οι αρχές του νησιού θα περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα μιας προανακριτικής έρευνας και στη συνέχεια θα αναζητήσουν ενδεχομένως νομικές ενέργειες εναντίον όσων βρίσκονται στο γιοτ.

Υπήρξε επίσης αποδοκιμασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Λεφτάδες με περισσότερα χρήματα παρά μυαλό», έγραψε ένας χρήστης.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συναγερμό για δασικές φωτιές από την Τρίτη και οι αρχές προετοιμάζονται για ένα δύσκολο καλοκαίρι καθώς οι ξηρές συνθήκες, οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν.

Την Παρασκευή, ένας 55χρονος έχασε τη ζωή του από τα τραύματα που υπέστη σε μια φωτιά στη νότια περιοχή της Ηλείας στη χερσόνησο της Πελοποννήσου.

Οι καλοκαιρινές φωτιές είναι συχνές στην Ελλάδα και οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των καύσωνα, με την κλιματική αλλαγή.

Αλλά η χώρα έχει επίσης πρόβλημα με τους εμπρηστές – τουλάχιστον 79 άτομα συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο για φονικές φωτιές.

Νωρίτερα φέτος, η Ελλάδα εισήγαγε αυστηρότερους νόμους περί εμπρηστών, με τους δράστες να αντιμετωπίζουν τώρα ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών και πρόστιμα έως και 200.000 ευρώ».

IN

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook