Φωτιά στην Αττική: Τους λόγους που η φωτιά από τον Βαρνάβα επεκτάθηκε τόσο γρήγορα εξηγεί ο Λέκκας
«Είχαμε επισημάνει έγκαιρα και ήταν κοινή συνείδηση σε όλους, και στο υπουργείο, ότι αυτό που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια θα είναι μία κανονικότητα» δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, κληθείς να σχολιάσει τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και μαίνεται ανεξέλεγκτη σε όλη τη βορειοανατολική Αττική.
«Το πολυδαίδαλο και πολυσχιδές ανάγλυφο της περιοχής ευνοεί την ανάπτυξη της φωτιάς»
Αναλύοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και δυσχεραίνουν την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στον Βαρνάβα, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για ένα πολυδαίδαλο ανάγλυφο στην περιοχή που ευνοεί την ταχεία ανάπτυξη της πυρκαγιάς. «Και βεβαίως η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο δάσος, λόγω της μηδενικής υγρασίας που έχει και το δάσος και το έδαφος κάνει πολύ γρήγορη τη μετάδοση της πυρκαγιάς» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι σε όλη την παραλιακή περιοχή της βόρειας Αττικής, από Ωρωπό μέχρι Βαρνάβα είναι μια περιοχή η οποία, αμέσως μετά τον νότιο Ευβοϊκό, ορθώνεται ξαφνικά μετά την ακτογραμμή, δηλαδή αποκτά μεγάλα υψόμετρα και από αυτό αρχίζει η δυσκολία ανάπτυξης της πυρκαγιάς. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε, λέει ο κ. Λέκκας, με ένα απότομο ανάγλυφο αμέσως μετά τη θάλασσα όπου υπάρχουν άνεμοι που ωθούν την πυρκαγιά προς τον Νότο.
«Όταν η πυρκαγιά φτάσει στην κορυφή της μορφορολογικής αυτής έξαρσης έχουμε ένα πολυδαίδαλο ανάγλυφο που χαρακτηρίζεται από ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο και το οποίο είναι πολυσχεδές. Δηλαδή οι κλίσεις αλλάζουν πολύ γρήγορα, έχουμε μορφολογικές ασυνέχειες, δηλαδή μικρούς γκρεμούς, δηλαδή ένα θετικό ανάγλυφο για την ανάπτυξη της πυρκαγιάς».
Επίσης, υπογράμμισε το γεγονός ότι φέτος είχαμε παρατεταμένα χρονικά διαστήματα ανομβρίας, που οδήγησαν σε μια φοβερή ξηρασία και στο έδαφος και στα φυτά. «Στη συνέχεια είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και μέγιστες και ελάχιστες, ενώ οι άνεμοι συμπληρώνουν το τρίπτυχο των υδρομετεωρολογικών συνθηκών».