Φλωρίδης: «Βραχιολάκι» σε όσους είναι υπό επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία
Την ηλεκτρονική παρακολούθηση με «βραχιολάκι» για όσους βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης λόγω ενδοοικογενειακής βίας, προανήγγειλε το πρωί της Πέμπτης (20/6) ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
«Όταν κάποιος είναι υπό επιτήρηση, θα προτείνουμε ηλεκτρονική παρακολούθηση με βραχιολάκι. Υπάρχουν και πιο εξελιγμένα συστήματα με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και δορυφόρων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, με αφορμή την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα.
«Να παρέχεται προστασία στο θύμα»
«Το θέμα δεν είναι ότι τώρα η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Αυτά υπάρχουν, απλά τώρα έχουμε ένα πλαίσιο που επιτρέπει να φανερωθούν τα περιστατικά και η ανάγκη ήταν διπλή: να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ώστε να μπορούν να φανερώνονται τα περιστατικά και όχι απλά να φανερώνονται, αλλά να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, να παρέχεται προστασία στο θύμα όσο είναι δυνατόν, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους επιστήμονες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας να μπορούν να τα καταγγέλλουν χωρίς να κινδυνεύουν», πρόσθεσε.
«Αν δεν υπήρχε η προστατευτική διάταξη για τον γιατρό, θα είχε φάει μήνυση ο γιατρός και τις χειροπέδες τώρα θα τις φορούσαν σε αυτόν»
Αναφερόμενος στον γιατρό, χάρη στην συμβολή του οποίου αποκαλύφθηκε και δόθηκε μεγάλη έκταση στην υπόθεση του ξυλοδαρμού της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον σύζυγό της, Απόστολο Λύτρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε «να πούμε για την μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση. Αν δεν υπήρχε η προστατευτική διάταξη για τον γιατρό, θα είχε φάει μήνυση ο γιατρός και τις χειροπέδες τώρα θα τις φορούσαν σε αυτόν».
Επίσης, αφήνοντας έμμεσες πλην σαφείς αιχμές για την απόφαση Ανακρίτριας και Εισαγγελέα να μην προφυλακίσουν τον Απόστολο Λύτρα, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι «αν μιλούν πέντε δικηγόροι στα κανάλια, δεν σημαίνει ότι είναι η πλειονότητα του νομικού κόσμου, οι δικηγόροι είναι χιλιάδες, αλλά εγώ δεν θα πω την γνώμη μου, θα σας αναφέρω τι λέει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα, στο άρθρο 6, προβλέπει προσωρινή κράτηση ακόμη και για πλημμελήματα, από 6 έως 9 μήνες. Οι νόμοι ορίζουν σε ποιες περιπτώσεις μπορεί για πλημμελήματα να υπάρξει προσωρινή κράτηση. Για τα κακουργήματα, ισχύει για όλα η προφυλάκιση. Η δίωξη εδώ ασκήθηκε για κακούργημα…».
in.gr