Φαραντούρης σε ΕΕ και Κομισιόν: Οριοθέτηση Ευρωπαϊκής ΑΟΖ και προστασία των Ελληνικών Θαλασσίων Πάρκων
Στη σκιά των Τουρκικών απειλών και των συζητήσεων Τουρκίας με το νέο καθεστώς των Ισλαμιστών στη Συρία, ο έλληνας Ευρωβουλευτής και Συντονιστής της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων Νικόλας Φαραντούρης ζητάει από τους τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να προχωρήσουν σε τρία βήματα, όπως να προχωρήσουν στην υιοθέτηση μιας Ευρωπαϊκής ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα ο κ. Φαραντούρης ζητά:
1. Να προχωρήσουν στην υιοθέτηση μίας «Ευρωπαϊκής ΑΟΖ», στη βάση του «Χάρτη της Σεβίλλης», θωρακίζοντας τα ζωτικά δικαιώματα της ΕΕ και των κρατών-μελών στη θάλασσα.
Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής η χάραξη Ευρωπαϊκής ΑΟΖ είναι ήδη στα συρτάρια της Κομισιόν καθώς είχε εκπονηθεί η αντίστοιχη μελέτη που είχε η ίδια ζητήσει από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης.
2. Να καταστρώσουν ενιαία στρατηγική για τον θαλάσσιο σχεδιασμό και τις θαλάσσιες ζώνες, τόσο σε επίπεδο συντονισμού, όσο και κυρώσεων έναντι της Τουρκίας για τις απειλές της κατά κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
3. Να λάβουν μέτρα για την ολοκλήρωση και προστασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού σε όσα κράτη-μέλη (όπως η Ελλάδα) έχουν παραλείψει να τον ολοκληρώσουν και να υποστηρίξουν την Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών κατά τη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ.
Όπως σημειώνει ο Ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης θεωρεί ότι με την πίεση αυτή που ασκεί με τις ερωτήσεις προς την αρμόδια επίτροπο και την Κομισιόν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα στο μέγιστο καθώς «στο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, τα ευρωπαϊκά δικαιώματα, ταυτίζονται με αυτά των κρατών-μελών, αμφισβητούνται ή απειλούνται από αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία».
Αυτό σε μια φάση όπως επισημαίνει προς τους ευρωπαίους εταίρους που «οι εξελίξεις στη Συρία με τις κυοφορούμενες συζητήσεις για ανακήρυξη ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας (κατά το πρότυπο του παράνομου και καταχρηστικού Τουρκολυβικού Συμφώνου) εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο απώλειας γεωπολιτικής και οικονομικής ισχύος της ΕΕ».
Εξάλλου για το θέμα της χωροθέτησης των Θαλάσσιων Πάρκων, στην οποία η Ελλάδα όφειλε να έχει προχωρήσει από το 2021, ο Νικόλας Φαραντούρης σημειώνει ότι παρά την εξαγγελία της κυβέρνησης για δυο θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο «η Τουρκία αντιδρά έντονα στην ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της Ελλάδας, καλώντας την να απόσχει από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της από την ανωτέρω Οδηγία».
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στους κόλπους της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρώπη με τον Νίκο Φαραντούρη να θέτει το κύριο ερώτημα προς την Κομισιόν «πώς θα υποστηρίξει την Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών για μη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ;».