Φάμελλος – Πολάκης οι μονομάχοι της προεδρίας – Tι συνέβη στο χθεσινό debate

Δημοσιεύτηκε στις 21/11/2024 08:53

Φάμελλος – Πολάκης οι μονομάχοι της προεδρίας – Tι συνέβη στο χθεσινό debate

Το debate ήταν η δεύτερη μεγάλη ανάσα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου.

Οριζόντια μέσα στο κόμμα επικρατεί η αίσθηση ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι κατάφεραν να συζητήσουν, να διαφωνήσουν για θέματα που οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως σημειώνουν όλα αυτά έγιναν με όρους πολιτικής, που ήταν και το ζητούμενο.

Σοβαρότητα

Ουσιαστικά αυτό που επέστρεψε στην εικόνα του κόμματος μετά την τραυματική περίοδο Κασσελάκη στην ηγεσία με κορύφωση τα έκτροπα του Συνεδρίου, είναι η σοβαρότητα, όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μπορούμε να κάνουμε αντιπαράθεση σκληρά αλλά χωρίς με την τοξικότητα» είπε ο Παύλος Πολάκης.

Η συζήτηση στο debate τόσο μέσω των ερωτήσεων των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Χριστίνας Βίδου και Απόστολου Μαγγηριάδη όσο και μέσω των ερωτήσεων που απεύθυναν μεταξύ τους οι τέσσερις υποψήφιοι κάλυψε όλη τη γκάμα των θεμάτων, αλλά έβαλε, όπως παρατηρούν πολλοί και τα πράγματα στην θέση τους σε σχέση με το ρόλο του κάθε ένα από τους υποψήφιους στην οδυνηρή διαδρομή του κόμματος τον τελευταίο ένα χρόνο.

Έμπειρα κομματικά στελέχη σχολίαζαν μάλιστα ότι η συζήτηση μοιράστηκε ισομερώς και ισοβαρώς τόσο στην προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές που προτείνει ο κάθε υποψήφιος για σειρά ζητημάτων από την οικονομία και την κοινωνία μέχρι την εξωτερική πολιτική όσο και για τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του κόμματος με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Χωρίς Κασσελάκη

Οι υποψήφιοι συζήτησαν επί δυο ώρες και ένα τέταρτο έχοντας κατά νου ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα δεν θα αναμετρώνται μέχρι την Κυριακή ως οι εν δυνάμει αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ως οι πρόεδροι του τρίτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη.

Επομένως πρώτιστο μέλημά τους ήταν να φανεί ότι στο ΣΥΡΙΖΑ παράγεται πολιτική και ότι ακόμη και για ζητήματα για τα οποία υπάρχει εσωτερική αντιπαλότητα αυτή δεν εξελίσσεται σε τοξική σύγκρουση με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και προσωποκεντρικές αναφορές.

Το πρώτο debate στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία του κόμματος για πολλούς έκλεισε εμφατικά και τον κύκλο Κασσελάκη σε επίπεδο κοινής γνώμης καθώς βοήθησε στη συνειδητοποίηση ότι αποτελεί πλέον παρελθόν για το κόμμα και τους ψηφοφόρους του.

Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί στο ΣΥΡΙΖΑ που παρατηρούν σήμερα γιατί πριν ένα χρόνο ο κ. Κασσελάκης ήταν μεταξύ των υποψηφίων που δεν επεδίωξαν να περάσουν τη βάσανο ενός debate με άλλους να αποδίδουν τους λόγους που απέφυγε την αναμέτρηση είτε στην πολιτική του ένδεια και απειρία είτε γιατί τέτοιου είδους αναμετρήσεις οδηγούν αναπόφευκτα σε συγκρίσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων.

Έδωσαν εξηγήσεις

Η χθεσινή απουσία του κ. Κασσελάκη από την αναμέτρηση έκανε πιο εμφατική για πολλούς τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να είναι απών από αυτήν την κούρσα ηγεσίας σύμφωνα και με τους ίδιους τους υποψήφιους.

«Ολοκληρώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα τηλεοπτική συζήτηση δεν ήταν τηλεμαχία ήταν διάλογος. Απέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιστρέψει στην πολιτική. Νομίζω ότι φάνηκαν οι διαφορές» ανάφερε ο Σωκράτης Φάμελλος βγαίνοντας από το κτήριο της ΕΡΤ ενώ νωρίτερα στην αυτοκριτική του γιατί το Φλεβάρη δεν τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στην κάλπη όταν αμφισβητήθηκε ο κ. Κασσελάκης είχε σημειώσει ότι «δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων πότε θα προδώσει ο πρόεδρος του κόμμα του».

Ο Παύλος Πολάκης έκανε και στο debate φύλλο και φτερό το πόθεν έσχες Κασσελάκη δείχνοντας μάλιστα και το σχετικό διάγραμμα του δέντρου εταιρειών του πρώην προέδρου με κάποιες να έχουν έδρα τον φορολογικό παράδεισο των νήσων Μάρσαλ.

«Μπορούμε να κάνουμε αντιπαράθεση σκληρά αλλά χωρίς με την τοξικότητα» είπε ο κ. Πολάκης στις δηλώσεις του για το debate ενώ νωρίτερα στην τηλεμαχία σημείωνε «αν το ξέραμε αυτό θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος; ποτέ δεν θα μπορούσε».

Αλλά και ο Απόστολος Γκλέτσος κληθείς να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής για τους λόγους που έπρεπε να τεθεί εκτός κούρσας ο κ. Κασσελάκης λέγοντας ότι ο ίδιος «ήθελε να φύγει και θα δείτε ότι θα δικαιώνει κάθε μέρα την ΚΕ» που του κήρυξε έκπτωτο και τον έθεσε εκτός κούρσας ηγεσίας.

Αμηχανία

Ο κ. Κασσελάκης πάντως ελάχιστα λεπτά προτού αρχίσει το debate έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να χαλάσει τη βραδιά του ΣΥΡΙΖΑ και να μπει στο κάδρο επικοινωνιακά ανακοινώνοντας ο ίδιος με βίντεο τα ονόματα που βρίσκονται σε ψηφοφορία για το νέο του κόμμα.

Για την Κουμουνδούρου ήταν μια ακόμη αποκαλυπτική του κίνηση η οποία αποδεικνύει όπως σημειώνουν ότι χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος και το νέο το εγχείρημα δεν μπορεί να σταθεί ενώ και οι δηλώσεις της κας Πούλου στο One ότι θα παραιτηθεί τη Δευτέρα μετά τον πρώτο γύρο εκλογής προέδρου φανερώνουν και την ανασφάλεια και όσων τον ακολούθησαν και σκέφτονται να ανεξαρτητοποιηθούν ρίχνοντας το ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στιγμιότυπο από το debate του ΣΥΡΙΖΑ.

Στιγμιότυπο από το debate του ΣΥΡΙΖΑ.

Δίπολο Φάμελλου – Πολάκη

Το στοίχημα τώρα είναι η συμμετοχής στην κάλπη της Κυριακής 24ης Νοεμβρίου και ήδη κάποιοι αισιοδοξούν ότι το debate θα δώσει τελικά την απαραίτητη ώθηση για μια πιο αυξημένη προσέλευση μελών και φίλων από τους 70.000 που υπολογίζουν κάποιοι συντηρητικά.

Σε αυτό θα βοηθήσει εκτιμούν πολλοί το γεγονός ότι προέκυψαν και τυπικά οι δυο διεκδικητές του στέμματος.

Παύλος Πολάκης και Σωκράτης Φάμελλος κοντραρίστηκαν έντονα στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης με τις εντυπώσεις να μοιράζονται γύρω από το ποιος από του δυο ήταν ο κερδισμένος του debate.
Αναμφίβολα ο πιο επικοινωνιακός ήταν ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έδειξε και προετοιμασμένος από το πρώτο κιόλας μέρος της αναμέτρησης να αναπτύξει ολη την ατζέντα του.

Τις διαχωριστικές γραμμές ωστόσο μεταξύ τους οι υποψήφιοι τις τράβηξαν στο τέλος της αναμέτρησης με τον κύκλο των ελεύθερων ερωτήσεων και διαλόγου να εξελίσσεται σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ.

Ο Σωκράτης Φάμελλος πέταξε πρώτος το γάντι στον Παύλο Πολάκη εστιάζοντας περισσότερο στο ζήτημα της αξιοπιστίας του αντιπάλου του. Στο θέμα της ισότητας στο γάμο ο κ. Πολάκης απάντησε επιθετικά διατρανώνοντας τη διαφωνία του με το ζήτημα της τεκνοθεσίας τασσόμενος ουσιαστικά κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών την ώρα που ο κ. Φάμελλος του επισήμαινε ότι πρόκειται για πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως ο κ. Πολάκης επιχείρησε να εκθέσει τον κ. Φάμελλο για το κατά πόσο εννοεί την ενότητα της επόμενη ημέρα καλώντας τον να πάρει θέση για την ακύρωση της σύμβασης μεταβίβασης της Αττικής με τον δεύτερο να του επισημαίνει ότι «καλό είναι να μιλάμε με τεκμηρίωση».

Το λάθος με τον Κασσελάκη

Η μεγάλη σύγκρουση μεταξύ τους πάντως προέκυψε μετά το ερώτημα του κ. Φάμελλου για το «πόσα λάθη μπορεί να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Φάμελλος επιχείρησε να στριμώξει τον κ. Πολάκη όχι απλά γιατί ο κ. Πολάκης επέβαλε τον Στέφανο Κασσελάκη ως υποψήφιο και μετέτπειτα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γιατί μέχρι τελευταία στιγμή τον ήθελε και αντίπαλο στην κούρσα ηγεσίας.

«Το πόθεν έσχες να μπει ως κριτήριο δεν το ψήφισες στην Κεντρική Επιτροπή» του είπε με τον κ. Πολάκη να απαντά με το γνωστό του ύφος «τι δεν ψήφισα; Σωκράτη μου τη δεν ψήφισα; Προφανώς και το ψήφισα».

Ωστόσο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επιμένουν ότι την τροπολογία που είχε καταθέσει ο Χρήστος Σπίρτζης ο κ. Πολάκης δεν την ψήφισε και μάλιστα μέχρι και την Κεντρική Επιτροπή της απόρριψης της υποψηφιότητας Κασσελάκη επιχειρηματολογούσε διαρκώς στο να μην μπει καν ως προϋπόθεση το πόθεν έσχες των υποψηφίων.

Τα «γκολ» Φαραντούρη

Δυναμικά στο δεύτερο μέρος του debate μπήκε και ο Νίκςο Φαραντούρης ο οποίος θεωρείται ο δεύτερος κερδισμένος της αναμέτρησης σε επίπεδο θετικών εντυπώσεων μιας και βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής των δυο βασικών διεκδικητών για το θέμα της εμπειρίας του και το άλμα που επιχειρεί κατευθείαν στην προεδρία του κόμματος.

Ο ευρωβουλευτής στριμώχτηκε από τον Παύλο Πολάκη γιατί δε παραμένει στην ευρωβουλή για να δείξει εκεί πρώτα τι μπορεί να κάνει με τον καθηγητή να απαντά στην κρητική παροιμία για τα σκαλοπάτια που σε οδηγούν σε παλάτια λέγοντάς του ότι «πριν ένα χρόνο υποστήριξες έναν εντελώς άγνωστο, δεν φρόντισες να τον ξεψαχνίσεις».

Πληρωμένη… απάντηση έλαβε όμως και ο Σωκράτης Φάμελλος από τον κ. Φαραντούρη «αν αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ακόμη πείραμα» εκλέγοντας πρόεδρο που δεν θα είναι βουλευτής.
«Κάποιοι που είχαν εμπειρία έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σημείο και κατάφεραν να φτιάξουν ένα κόμμα αναζητεί πυξίδα» απάντησε ο κ. Φαραντούρης έχοντας προηγουμένως υποστεί το άδειασμα από τον κ. Φάμελλο για την πρότασή του για θέσεις δυο αντιπροέδρων. «Έχουμε σοβαρότερες προτεραιότητες» είπε ο κ. Φάμελος για να προσθέσει στο μεταξύ τους τζαρτζάρισμα που ακολούθησε ότι «δεν θα λύσει το πρόβλημα το να μοιράσουμε ρόλους» στο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πάσες του Γκλέτσου

Ο Απόστολος Γκλέτσος θεωρείται από τους αδικημένους του debate ωστόσο οι σύντροφοί του φρόντισαν να μην τον στριμώξουν περεταίρω αλλά να του δώσουν και το χώρο να κάνει τη μεγάλη διόρθωση στο ζήτημα των ιερόδουλων που είχε προτείνει να έρχονται μαζί με τους οικονομικούς μετανάστες.

Τόσο στην ερώτηση των συντονιστών δημοσιογράφων όσο και στη συνέχεια στο πρέσινγκ που του άσκησε ο κ. Φάμελλος ο γνψστός ηθοποιός και πρώην δήμαρχος Στυλίδας σχεδόν ζήτησε συγγνώμη και γνωστοποίησε ότι το θέμα το συζήτησε και με τον τομέα δικαιωμάτων του κόμματος και λείανε τη θέση αναδεικνύοντας του ανθρτωπιστικά κίνητρα πίσω από τη αρχική του δήλωση.

Ωστόσο ο κ. Γκλέτσος χρειάστηκε αρκετές φορές τη βοήθεια των συντρόφων του για να ολοκληρώνει τις τοποθετήσεις και τις σκέψεις του με πιο χαρακτηριστική την αναφορά του στις ανεμογεννήτριες και τις μπαταρίες που δεν υπάρχουν στα αιολικά συστήματα για να αποθηκεύεται η ενέργεια με τον Παύλο Πολάκη να τον ξεμπλοκάρει σε αυτό το ζήτημα παρεμβαίνοντας για να μην χάσει εντελώς το χρόνο.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook