Φάμελλος: Λεφτόδεντρα υπάρχουν – Είναι στις αυλές των καρτέλ και τα προστατεύει ο Μητσοτάκης

Δημοσιεύτηκε στις 12/12/2024 20:45

Φάμελλος: Λεφτόδεντρα υπάρχουν – Είναι στις αυλές των καρτέλ και τα προστατεύει ο Μητσοτάκης

Παρέμβαση με αφορμή τα υπερκέρδη που συσσωρεύουν οι τράπεζες «υπό την ανοχή της κυβέρνησης» πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τόνισε την ανάγκη να σπάσει το καρτέλ των τραπεζών, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την ενεργητική παρουσία του κράτους στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας, «ώστε να παίξει τον εξυγιαντικό ρόλο της αποκατάστασης του υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες», όπως είπε.

«Αν δεν σπάσουμε το τραπεζικό καρτέλ, όσες νομοθετικές ασπιρίνες και να φέρετε, η ολιγοπωλιακή κατάσταση θα παραμείνει ίδια» προειδοποίησε την κυβέρνηση ο κ. Φάμελλος και υπενθύμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από δύο χρόνια, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει, ότι «δεν μπορεί να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «λεφτόδεντρα υπάρχουν. Είναι όμως στις αυλές των καρτέλ και τα προστατεύει ο κ. Μητσοτάκης. Και είναι πολλά δισεκατομμύρια».

«Προσπάθεια Μητσοτάκη να γλυκάνει τις τράπεζες, όπως έκανε και στα υπόλοιπα καρτέλ»

«Δεν πρέπει να κρύβουμε, νομίζω, άλλο τον ελέφαντα στο δωμάτιο, γιατί το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι το ολιγοπώλιο που έχει διαμορφωθεί, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η λειτουργία καρτέλ και σε αυτό τον κλάδο. Θα είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι για να βρούμε λύσεις. Έχουμε υπερβολικές χρεώσεις και προμήθειες με πολύ μεγάλη ψαλίδα επιτοκίων, σε πολύ μεγάλη απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και προσέθεσε ότι «το αποτέλεσμα φαίνεται στα αποτελέσματα χρήσης: καθαρά κέρδη των τραπεζών, το 2022, 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, το 2023 4.3 δισ. ευρώ. Και το 2024, για τις συστημικές το 9μηνο, 4,7 δισεκατομμύρια. Αυτά είναι πάρα πολλά δισεκατομμύρια», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «η κερδοφορία αυξάνεται, τα μερίσματα επίσης, αλλά αυτό είναι εις βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Σχολιάζοντας τα μέτρα για τις τράπεζες που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «προσπαθεί να γλυκάνει την όποια φορολόγηση και επίπτωση στις τράπεζες, όπως έκανε και στα υπόλοιπα καρτέλ».

«Στροφή Ανδρουλάκη για τις τράπεζες»

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Φάμμελος έκανε λόγο για «στροφή» του Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι στις 28/11 μιλούσε για φορολόγηση των εσόδων των τραπεζών, όχι των κερδών, και για ποσά από 400-800 εκατ. τον χρόνο. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το εν λόγω ποσό «φτάνει 240 εκατ. τον χρόνο, στην καλύτερη των περιπτώσεων».

Τελικά, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ έφερε «πρόταση για 10 τραπεζικές χρεώσεις και δεν τοποθείται ούτε για το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στέγη υπό την ομπρέλα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ούτε για συντελεστή φορολόγησης, ο οποίος θα είναι όσο προτείνει η Κομισιόν για τα διυλιστήρια, στο 33%».

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή του Δημοσίου στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι προφανώς περιλαμβάνει φορολόγηση των υπερκερδών και Ταμείο Εγγυοδοσίας, «αλλά πρέπει να σπάσουν τα καρτέλ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ενισχυθεί ο ρόλος της Πολιτείας».

«Εμείς αυτή την πρόταση ήρθαμε να καταθέσουμε, για να μιλάμε συγκεκριμένα. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Πρώτον, ενίσχυση των λειτουργιών της Πολιτείας, δηλαδή στρατηγική παρουσία του Δημοσίου για να υπάρξει ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα. Θεσμικά/ Επιτροπή Ανταγωνισμού, πολιτικές Υπουργείων. Δεν τα βλέπουμε να τα κάνετε. Δεύτερον, ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα και αναφέρομαι και στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να παίξει έναν εξυγιαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στις τράπεζες», προσέθεσε.

Για να διευκρινίσει: «Για να είμαστε ξεκάθαροι για να μην αρχίσει και η σπέκουλα. Πρώτον: ενισχυμένος ρόλος της Πολιτείας δεν σημαίνει θαλασσοδάνεια, δεν σημαίνει προσλήψεις ρουσφετολογικές, δεν σημαίνει κρατισμός. Δεν σημαίνει λειτουργία τραπεζών εκτός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αυτά ήσασταν εξπέρ εσείς, στα θαλασσοδάνεια και στα ρουσφέτια στις τράπεζες και παλαιότερα και το ΠΑΣΟΚ, εξπέρ».

«Όχι, δεν σημαίνει αυτό», ξεκαθάρισε ο κ. Φάμελλος και εξήγησε: «Αυτό που εμείς λέμε είναι να λειτουργεί η τράπεζα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να έχει ενισχυμένη παρουσία και έλεγχο το Δημόσιο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει καρτέλ. Και αυτό μπορεί να γίνει τόσο, όσο χρειάζεται για να υπάρχει ανταγωνισμός».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «εμείς θέλουμε την ελεύθερη αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό, αλλά τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών, όχι προς όφελος των ολιγοπωλίων. Αυτό πραγματικά εμείς θέλουμε, να ανταγωνίζονται οι τράπεζες προς όφελος των καταναλωτών και της αγοράς. Αν δεν σπάσουμε το τραπεζικό καρτέλ, όσες νομοθετικές ασπιρίνες και αν μας φέρετε, η ολιγοπωλιακή κατάσταση θα παραμείνει η ίδια».

© Πηγή: In.gr