Εστίαση: Τι γίνεται με το άνοιγμα των καταστημάτων – Ποια μέτρα στήριξης εξετάζονται
Η στήριξη των καταστημάτων εστίασης είναι ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της κυβέρνησης καθώς αποτελεί το 30% των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους τις μέρες της καραντίνας.
Όχι περιορισμοί που θα καταστήσουν ανέφικτο το άνοιγμα της εστίασης
Το άνοιγμα δε των καταστημάτων αποδεικνύεται επίσης ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση καθώς η τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την προστασία από τον κοροναϊό θα προκαλέσει απώλεια του τζίρου.
Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους καταστηματάρχες που ζητούν αφενός στήριξη και αφετέρου ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα τους επιτρέψει να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες σε σχέση με αυτούς που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν στην πριν τον κοροναϊό κατάσταση.
Είναι δε χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.
«Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες να μπορούν να επαναλειτουργήσουν, σεβόμενοι απόλυτα τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών, αλλά μη βάζοντάς τους και τόσο αυστηρούς περιορισμούς που στο τέλος θα καταστήσει ανέφικτη την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι πέντε κατευθύνσεις
Ο πρωθυπουργός για την στήριξη των καταστημάτων της εστίασης έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις:
1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,
3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,
4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,
5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.
Προσπάθειες να ανοίξουν και πριν την 1η Ιουνίου
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί εφικτό το να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης την 1η Ιουνίου όπως είναι προγραμματισμένο ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν και νωρίτερα.
Ο χρόνος του ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης -όπως είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος- «έχει σχέση με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά μακάρι να γίνει νωρίτερα η απελευθέρωση των καταστημάτων εστίασης».
«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης. Μας ενδιαφέρει να ανοίξουν τα μαγαζιά και να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας» τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο MEGA.
Αγκάθι οι κοινόχρηστοι χώροι και τα τέλη
«Η πρόθεση μας εκδηλώνεται με συγκεκριμένους τρόπους. Πρώτον επέκταση του κοινόχρηστου χώρου των καταστημάτων εστίασης, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ πρόσθετο χώρο. Επειδή αυτό δεν θα είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις, ζητάμε από τους Δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%».
«Χρειάζεται πολύ καλή συνεργασία των επιχειρηματιών, με τους δημάρχους. Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε τοπική κοινωνία να βρουν τις λύσεις ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά. Καταλαβαίνει όλος ο κόσμος ότι δεν υπάρχει άπειρη δυνατότητα για την κρατική στήριξη» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον Σκάι υποστήριξε δίνοντας ένα παράδειγμα ότι «από τα 30 άτομα που εξυπηρετούσε παλαιότερα ένας μαγαζάτορας θα μπορεί να εξυπηρετεί τώρα άνω των 20 ατόμων», καθώς «θα πάρει χώρο από το πεζοδρόμιο θα υπάρχουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, και ο υπαίθριος χώρος θα είναι πολλαπλάσιος, και οι κανόνες ανά τραπέζι θα είναι διαφορετικοί, με άλλες αποστάσεις για το τραπέζι των τεσσάρων ατόμων άλλες των δύο ατόμων».
Θα βρούμε λύσεις
« Θα δώσουμε λύσεις στο χώρο της εστίασης για να προσεγγίσει την προηγουμένη δυναμική για να περάσουμε τη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς κοιτάμε όλη τη σεζόν» διαβεβαίωσε ο Νίκος Παπαθανάσης.
«Έχουμε επτά βήματα, ας δούμε πώς προχωράει και το δεύτερο βήμα, και θα δούμε κατόπιν αν μπορεί το άνοιγμα της εστίασης να γίνει νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. Προς το παρόν αυτό που λέμε είναι ότι ξεκινάμε 1η Ιουνίου» επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
Δέσμη προτάσεων από Μπακογιάννη και Ζέρβα
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα υπάρξει κοινή δέσμη προτάσεων με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη προς τους κ.κ. Παπαθανάση και Λιβάνιο.
«Το σημαντικό είναι να βρεθεί ζωτικός χώρος για τα καταστήματα εστίασης… Προφανώς πρέπει να κρατήσουμε τις αποστάσεις, αλλά πρέπει να βρεθούν χώροι είτε σε πλατείες, είτε σε πεζοδρομήσεις είτε δημιουργώντας σε άλλες αγορές είτε να επεκταθούν τα καταστήματα στους δρόμους» ανέφερε ο κ. Ζέρβας διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα αυξήσουμε τα τέλη».
Τι ζητούν οι καταστηματάρχες
Υπενθυμίζεται ότι στα αιτήματα του κλάδου της εστίασης είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για το φαγητό ,στα σερβιριζόμενα ποτά και αναψυκτικά στο 13%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στήριξη με κεφάλαιο κίνησης.
Όλα είναι στο τραπέζι, φτάνει να βγαίνει ο λογαριασμός, γιατί το κράτος μπορεί να μην είναι υποχρεωμένο να έχει πλεόνασμα, αλλά δεν πρέπει να έχει έλλειμμα, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.