Ερευνήτρια Ινστιτούτου Παστέρ: «Έτσι ζούμε την μάχη με τον κοροναϊό»
Τις στιγμές που ζει καθημερινά η γυναίκα κλειδί στην μελέτη των δειγματολογικών στοιχείων της χώρας για τον Κοροναϊό αποκάλυψε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η Δρ Μοριακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ Ελίνα Χορευτή, περιγράφοντας την μάχη της με τον Κοροναϊό, ασθένεια που γονατίζει καθημερινά τόσο τους ανθρώπους όσο και τις οικονομίες σε Παγκόσμιο επίπεδο. Πάντως παρά την Παγκόσμια ανησυχία η έμπειρη επιστήμονας που έχει διαχειριστεί τόσο την κρίση του ιού Η1Ν1 το 2009, όσο και την κρίση του ιού MERS το 2014, διαβεβαιώνει, ότι ο Κοροναϊός έχει προκαλέσει δυσανάλογη ανησυχία σε σχέση με το δείκτη θνησιμότητας που παρουσιάζει.
Για το πόσα δείγματα, μέχρι σήμερα, έχει εξετάσει η κ. Χορευτή απάντησε: «33 μετρημένα. Αυτά ήταν που θεωρήθηκαν ύποπτα, ήταν φυσικά αρνητικά αν ήταν κάποιο θετικό θα είχε ήδη επικοινωνηθεί προς τον κόσμο. Μάλιστα, σήμερα ήρθαν δύο δείγματα από Έλληνες υπηκόους, οι οποίοι ήταν σε καραντίνα στο «Σωτηρία», περιμέναμε να περάσουν οι 14 μέρες για να κάνουμε έναν επανέλεγχο και να μπορέσουν οι άνθρωποι να φύγουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Για την όλη διαδικασία μίλησε η κ. Χορευτή λέγοντας: «Έρχεστε εσείς με κάποια συμπτώματα του αναπνευστικού, τα οποία δεν διαφέρουν από τα συμπτώματα που προκαλούν και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, από την γρίπη πχ. Θα πρέπει να έχει και το αντίστοιχο επιδημιολογικό προφίλ. Δηλαδή έρχεστε εσείς με προβλήματα του αναπνευστικού και έχετε ταξιδέψει πρόσφατα από την Γιουχάν. Εννοείται είστε από τα «ύποπτα» κρούσματα, επομένως μπαίνετε σε μια καραντίνα, λαμβάνεται δείγμα από εσάς του αναπνευστικού και το φέρνουν σε εμάς και μετά αρχίζει η δική μας δουλειά». Μετά από 14 ημέρες στέλνετε και δεύτερο δείγμα για να ταυτοποιηθεί ότι δεν υπάρχει και να φύγει ο ασθενής ώστε να πάει σπίτι του.
Για το πόσο ανησύχησε με το ξέσπασμα του νέου ιού και για το πώς το διαχειρίζεται μίλησε η κ. Χορευτή λέγοντας: «Στο εργαστήριο μας υπάρχει ένα ακόμη εργαστήριο που λέγεται Εργαστήριο Επιπέδου Βιοασφάλειας 3. Ότι μπαίνει, αποκλείεται να βγει έξω. Μπαίνουν με ειδικές στολές, όλα τα αναλώσιμα που είναι μέσα σε αυτό το εργαστήριο δεν βγαίνουν προς τους υπόλοιπους χώρους, όλα διενεργούνται εκεί. Με πολύ υψηλά στάνταρ βιοασφάλειας. Για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και την υπόλοιπη κοινότητα. Είναι συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλείας τα οποία ακολουθούμε για να μην έχουμε κάποια προβλήματα στο μέλλον. Για τους περισσότερους το εργαστήριο είναι ρουτίνα, όλοι έχουμε εκπαιδευτεί να μπαίνουμε εκεί σε περίπτωση που υπάρχει ένα δείγμα που απαιτεί ένα τέτοιο χώρο και μας είναι πολύ οικείος ο χώρος».
Για τις διαφορές του ιού SARS με τον κοροναϊό, μίλησε η κ. Χορευτή λέγοντας: «Δεν ήμουν με τον SARS το 2003, ήμουν με τον MERS το 2014, απλά είχαμε μόνο ένα δείγμα το οποίο απομονώσαμε και τελείωσε αλλά ήμουν στη γρίπη του 2009 – 2010 με την πανδημία του Η1Ν1. Το οποίο για μένα είχε φτάσει σε πολύ υψηλά όρια άγχους. Πρέπει να δεχόμασταν γύρω στα 400 δείγματα την ημέρα. Δουλεύαμε σε βάρδιες δουλεύαμε γύρω στα 15 άτομα μόνο αυτά τα δείγματα ήταν πραγματικά από τις πιο δύσκολες στιγμές που έχω περάσει από πλευράς φόρτου εργασίας. Αυτό με τον κοροναϊό για μένα είναι πολύ πιο ήπιο».
Για το αν πιστεύει πως μπορούμε τώρα να φτάσουμε σε τέτοια επίπεδα ή για το αν θεωρεί πως θα έχουμε μια εξομάλυνση της κατάστασης η κ. Χορευτή απάντησε: «Ως εκτίμηση, θεωρώ ότι θα υπάρχει εξομάλυνση της κατάστασης. Επειδή κοιτούσα τα στατιστικά το 98% των κρουσμάτων παγκοσμίως είναι στην Κίνα και μόνο το 2% είναι σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ήδη αυτό έχει αρχίσει και περιορίζεται στην Κίνα» ενώ συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι περισσότερο είναι η αγωνία και ο φόβος για το καινούριο. Γιατί μιλάμε για έναν ιό που είναι καινούριος, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής εμένα δεν με αγχώνουν».
Για το αν θεωρεί πως δύο μήνες είναι ένα εύλογο διάστημα, να ανακοινώνεται από τις κινεζικές αρχές, ότι το εμβόλιο νωρίτερα από τα τέλη Απριλίου δεν θα μπορούσε πρακτικά ελεγχθεί και να ξεκινήσει μια πειραματική του δράση, η κ. Χορευτή απάντησε: «Μικρότερο δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι το διάστημα. Όσο γνωρίζω για τα εμβόλια σε καμία περίπτωση και πρέπει να γίνουν και πολλές κλινικές δομές πριν βγει στην αγορά».
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη της κ. Χορευτή: