Επιστροφή Στουρνάρα στο Μαξίμου μετά από χρόνια ρήξης με την κυβέρνηση Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε στις 12/07/2019 12:50

Επιστροφή Στουρνάρα στο Μαξίμου μετά από χρόνια ρήξης με την κυβέρνηση Τσίπρα

Επιστροφή στην κανονικότητα καθώς είναι αδιανόητο μια κυβέρνηση να μην συνεργάζεται με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Εχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την τελευταία φορά που ο Γιάννης Στουρνάρας πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και σήμερα θα βρεθεί εκεί υπό διαφορετικές συνθήκες.

Στις 13.30 ο διοικητής της ΤτΕ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Η κανονικότητα επιστρέφει στον τομέα της οικονομίας και των τραπεζών καθώς πουθενά στον κόσμο –πλην της Τουρκίας του Ερντογάν ίσως- ο πρωθυπουργός δεν συνεργαζόταν με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη σε κάθε οικονομία, κυρίως δε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι κομβικός.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τον Γιάννη Στουρνάρα προτάσσοντας τις ιδεολογικές διαφορές που είχαν.

Κι όμως, ο διοικητής της ΤτΕ ήταν αυτός που έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία, τουλάχιστον μία φορά, όταν βρήκε χρήματα σε κωδικό και πρότεινε στην κυβέρνηση να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ.

Ακόμη και η γενικότερη στάση του στο «τρελό» εξάμηνο του 2015 απέτρεψε τα χειρότερα για τη χώρα.

Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι ο διοικητής της ΤτΕ ήταν… ταξικός εχθρός ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Απαξίωσε το ρόλο του διοικητή, δεν τον συναντούσε ποτέ, έκανε πολύ συχνά επιθέσεις εναντίον του.

Ο Γ. Στουρνάρας είχε αρκετές επαφές κυρίως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για θέματα συστημικής ευστάθειας κι έστελνε συχνά μηνύματα και προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση για όσα έλεγαν οι δανειστές.

Εσχάτως είχε επαφές και με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, όταν ο τελευταίος πήρε τον έλεγχο των τραπεζών, όμως, παρά τη φιλότιμη προσπάθειά του να καταλάβει πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, η αλήθεια ήταν ότι δεν θα κατάφερνε και πολύ.

Από το 2016 πλήρης διάρρηξη σχέσεων

Ηταν φθινόπωρο του 2016 όταν έγινε ξαφνική έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία της γυναίκας του Γ. Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου. Η έφοδος και η κατάσχεση υπολογιστών και εγγράφων… συνέπεσε με την άρνηση του διοικητή της ΤτΕ να υποκύψει στις πιέσεις για να μπει διοίκηση στην Attica Bank που θα ήταν διορισμένη από το Μαξίμου.

Η έφοδος μάλιστα έγινε παρουσία γνωστών δημοσιογράφων – εισαγγελέων με αγαστές σχέσεις με την κυβέρνηση Τσίπρα, δημοσιογράφων που είχαν μάθει από νωρίς ότι θα γινόταν… μυστική εισβολή στο γραφείο.

Ηταν η οριστική ρήξη της κυβέρνησης με τον διοικητή και μια κρίση που κορυφώθηκε όταν το Μέγαρο Μαξίμου και παραδικαστικά (όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια) συστήματα εμπλέκουν τη γυναίκα του Γ. Στουρνάρα πότε στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και πότε της Novartis.

Εκτοτε οι σχέσεις του πρωθυπουργού αλλά και πολλών στελεχών της κυβέρνησης πάγωσαν, αν και όλοι τόνιζαν ότι δεν είναι κανονικότητα να μην μιλούν πρωθυπουργός και κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επιστρέφει πλέον για να ασκήσει τα καθήκοντά του, δηλαδή να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την αποτροπή συστημικών κινδύνων, για τις τράπεζες και τι πρέπει να γίνει με το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων. Κι όπως λένε στο Μαξίμου, θα έχει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.

Αλλωστε, απορία είχε προκαλέσει το γεγονός ότι ενώ το νούμερο ένα πρόβλημα για την οικονομία και τις τράπεζες είναι τα κόκκινα δάνεια, εντούτοις τόσο το σχέδιο της ΤτΕ, όσο και του ΤΧΣ για τη μείωσή τους, παρέμενε στα συρτάρια του Ευκλ. Τσακαλώτου.

Είναι σίγουρο ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρξει αρμονική συνεργασία του Μεγάρου Μαξίμου με τον διοικητή. Μην ξεχνάμε ότι με τον Χρ. Σταϊκούρα είχαν άποψη συνεργασία στο υπουργείο Οικονομικών ενώ ο συντονιστής του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος, ήταν επικεφαλής στο γραφείο του Γ. Στουρνάρα όταν αυτός ήταν υπουργός.

in.gr