fbpx

Αναζήτηση

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί – Στο τραπέζι 120 δόσεις και φοροελαφρύνσεις

Δημοσιεύτηκε στις 22/09/2019 13:51

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί – Στο τραπέζι 120 δόσεις και φοροελαφρύνσεις

Οι φοροελαφρύνσεις, οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις καθώς και ο προϋπολογισμός του 2020 αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών.

Τη Δευτέρα ξεκινάει  η πιο δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση με τους θεσμούς η οποία προδιαγράφεται δύσκολη, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο για οποιαδήποτε καθυστέρηση.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα «ποσά» που θα «κλειδώσουν» τον Προϋπολογισμό του 2020, τον οποίο πρέπει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικές πηγές αισιοδοξούν ότι είναι εφικτός ένας ρυθμός ανάπτυξης έως και 3% το 2020. Θετικές πάντως είναι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το ρυθμό ανάπτυξης κυρίως για το 2020.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Υale, ανέλυσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 1,9%. Στο 1,9% του ΑΕΠ «βλέπει» την ανάπτυξη φέτος στη χώρα μας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, προέβλεψε ότι το δεύτερο εξάμηνο φέτος ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 2,3% ενώ άνω του 2% θα κινηθεί συνολικά το 2020.

Φοροελαφρύνσεις: Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Στο τραπέζι των θεσµών αναµένεται να βρεθεί ο σχεδιασµός των φοροελαφρύνσεων της επόµενης τετραετίας και το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου βρίσκεται σε εκκρεµότητα.

Τα όρια και τα περιθώρια για τα µέτρα και για το πότε αυτά θα εφαρµοστούν βρίσκονται στην καρδιά των συζητήσεων για τα δηµοσιονοµικά, εν όψει και της κατάθεσης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισµού για το 2020, το οποίο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου.

Στο τραπέζι θα βρεθεί και η ρύθµιση για τις 120 δόσεις και η εξέλιξή της µέχρι σήµερα, µε πιθανό αίτηµα για παράτασή της, το οποίο θα αξιολογηθεί από τους θεσµούς σε συνάρτηση µε την πορεία σε όλα τα µέτωπα και στις προβλέψεις για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων τους τελευταίους µήνες του έτους.

Στόχος των θεσμών είναι να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η οικονομία συνεχίζει και μετά τις εκλογές να βρίσκεται εντός τροχιάς.