Επιστολή στήριξης στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όπου συζητείται η κύρωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, είπε πως η επιστολή αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στη διατήρηση της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας στη χώρα μας.
«Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά κάποιου άλλου ή κατά της Τουρκίας αλλά υπέρ της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας στην περιοχή» είπε ο κ. Δένδιας.
Στην εν λόγω επιστολή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών γράφει στον Έλληνα πρωθυπουργό:
«Η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρυμένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ».
Υπογραμμίζεται δε, η «εξαιρετική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό».
Ο κ. Πομπέο αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» ενώ υπογράμμισε «την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης» στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα «επέδειξε αξιοσημείωτη κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».
«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πομπέο προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ακόμα πως «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα (…) και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προσβλητική».
Τέλος ο Μάικ Πομπέο στην επιστολή του στον Έλληνα Πρωθυπουργό σημειώνει:
«Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο».