Επιστολή – καταπέλτης του προέδρου της Βουλής της Λιβύης στον ΟΗΕ
«Παράνομη οντότητα» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh Eissa.
Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, λίγες ώρες μάλιστα πριν επισκεφθεί χώρα μας, αναλύει όλες τις παραμέτρους της επίμαχης κίνησης από την «κυβέρνηση» και την Αγκυρα και μιλά περί των μη κοινών θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις».
Παράλληλα, ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα ότι το κείμενο δεν έχει εγκριθεί νομότυπα από τη Βουλή. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η παραβίαση των εδαφικών, αέριων και θαλάσσιων δικαιωμάτων της Λιβύης από τα τουρκικά στρατεύματα.
Αναφορικά με τα δικαιώματα τρίτων χωρών ο κ. Eissa αναφέρει:
«Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν/παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής αιτείται την υποβολή του ζητήματος ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα για ανάκληση της αναγνώρισης της κυβέρνησης αλλά και για τη μη αναγνώριση του Μνημονίου Συναντίληψης.