Επιστημονικό συμβούλιο συγκροτεί ο δήμος Θεσσαλονίκης για την κλιματική κρίση
Τη συγκρότηση Επιστημονικού Συμβουλίου με συμμετοχή ακαδημαϊκών από τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα υποστηρίζει τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε ζητήματα αστικής ανθεκτικότητας και κλιματικής κρίσης, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
«Το Συμβούλιο αυτό αποτελεί μια άτυπη -σε πρώτη φάση- αλλά μόνιμου χαρακτήρα δομή, μέσα από την οποία οι ανάγκες της πόλης θα συναντούν τα ερευνητικά αποτελέσματα της επιστημονικής κοινότητας. Για μένα είναι σημαντικό- και μου δημιουργεί και μια αίσθηση ασφάλειας ως Δημάρχου της πόλης- το να ξέρω ότι υπάρχει ένα μόνιμο επιτελικό όργανο, το οποίο θα λειτουργεί στο επίπεδο όχι μόνο του σχεδιασμού, αλλά και μιας καθημερινής υποστήριξης για το τι πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να το κάνουμε και προφανώς πώς πρέπει αυτό να χρηματοδοτηθεί σε χρόνους που δεν θα ακολουθούν τους χρόνους της ελληνικής δημόσιας ζωής», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κλιματικού Συμφώνου
Ο κ. Αγγελούδης σημείωσε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοστατεί στην προσπάθεια κλιματικής ουδετερότητας συμμετέχοντας ενεργά ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων στη βάση του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κλιματικού Συμφώνου Θεσσαλονίκης αλλά και ως μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου των Ανθεκτικών πόλεων, το οποίο ήδη από το 2015 αναλαμβάνει δράση για τον σχεδιασμό βιώσιμων αλλαγών Αστικής Ανθεκτικότητας. Τόνισε, όμως, ότι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτούνται ευρείες συνεργασίες κι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να καταρτίζει και να υλοποιεί επιχειρησιακά σχέδια δράσης.
«Κανείς δεν μπορεί να φτάσει σε αυτόν τον στόχο μόνος. Όσο αυτάρκης, όσο επαρκής σε δομές ή χρηματοδοτικά εργαλεία αν υποτεθεί ότι μπορεί να είναι μία αυτοδιοκητική δομή, αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν αναπτύξουμε αυτό το δίκτυο συνεργασίας. Θα πρέπει, συμβαδίζοντας σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, να δούμε από κοινού αυτά που πρέπει να προχωρήσουν σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την υλοποίηση δράσεων και έργων.
Ως Δήμος Θεσσαλονίκης έχουμε καταθέσει με τεκμηρίωση την άποψή μας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται πλέον ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών. Θα πρέπει να δούμε αρμοδιότητες οι οποίες αυτοτελώς να ανήκουν στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν συνοδεύεται από την έγκριση ενός νέου θεσμικού πλαισίου και από χρηματοδότηση», σημείωσε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε μπροστά στην κλιματική αλλαγή. Είμαστε μέσα στην κλιματική κρίση και δεν έχουμε πλέον καμιά δικαιολογία για αδράνεια.
Αποφάσεις του σήμερα έπρεπε να ήταν ενέργειες του χθες. Με συνεκτικότητα, με σαφήνεια και με υποστήριξη θα πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στους συμπολίτες μας, απέναντι στην κρίση η οποία πλέον έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας».
Στο περιθώριο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων του Δικτύου Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα των Πόλεων της Ελλάδας και της Κύπρου στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Τρικκαίων, Αθηναίων, Καλαμάτας και Λεμεσού, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμη Μπακογιάννη.
Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, μία ευέλικτης εταιρικής μορφής που θα διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία, δίνοντας τη δυνατότητα στους εταίρους του Δικτύου να υλοποιούν κοινά έργα, να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και να βελτιώνουν τον συντονισμό του χωροταξικού σχεδιασμού. Το νέο αυτό εταιρικό σχήμα θα αναλάβει να ωριμάσει μελέτες και να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα που σχετίζονται με την αστική ανθεκτικότητα και την κλιματική ουδετερότητα. Παράλληλα, προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση του δικτύου να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στην Αθήνα.