Επικίνδυνες «πρόβες» από την Τουρκία ανήμερα των Ιμίων – «Πυρετός» στην Αθήνα

Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2020 23:24

Επικίνδυνες «πρόβες» από την Τουρκία ανήμερα των Ιμίων – «Πυρετός» στην Αθήνα

«Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Ορούτς Ρέις, απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Το εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού». Αυτό ανακοίνωναν, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, πηγές του ΓΕΕΘΑ μετά από 12 ώρες δυτικής πορείας του τουρκικού πλοίου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κίνηση που σήμανε αμέσως συναγερμό στην Αθήνα, η οποία ψύχραιμα και με σχέδιο έκανε αυτό που οφείλει να κάνει. Έστειλε αμέσως ελληνική φρεγάτα να επιτηρεί από κοντά το τουρκικό ερευνητικό, περνώντας παράλληλα το μήνυμα ότι δεν θα δεχτεί καμιά παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» προς αυτόν του τουρκικού πλοίου.

Από την πρώτη στιγμή, η Αθήνα προέβη σε πολύ προσεκτικές τοποθετήσεις αποφεύγοντας εμπρηστικές δηλώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν φόβο. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές εστίασαν περισσότερο στις κακές καιρικές συνθήκες, λόγω των οποίων πιθανότατα το τουρκικό πλοίο… έχασε το δρόμο του.

Η Ελλάδα επέλεξε αμέσως να ρίξει τους τόνους απέναντι στις κινήσεις της Αγκυρας. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι πρόκειται για «συγκυριακό γεγονός» που δεν προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Τυχαίες κινήσεις;

Οι κινήσεις της Τουρκίας, πάντως, ίσως να μην είναι τόσο τυχαίες. Αναλυτές τις εντάσσουν στο ευρύτερο πλαίσιο κλιμακούμενων προκλήσεων, επισημαίνοντας στην ουσία ότι με την αποστολή του Ορούτς Ρέις στην περιοχή η Τουρκία «τέσταρε» την Ελλάδα όσον αφορά τόσο τα συστήματα όσο και την αντίδραση, ενώ δεν αποκλείεται η κίνηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας να ήταν διερευνητική προς μελλοντική χρήση.

Τα παραπάνω σενάρια ενισχύει μάλιστα το γεγονός πως η Αγκυρα, αν ήθελε να κάνει σοβαρή πρόκληση, θα έστελνε το ερευνητικό με συνοδεία πολεμικών πλοίων, όπως συνηθίζει.

Αντ’ αυτού, έστειλε συνοδευτικά δύο βοηθητικά πλοία που είχε εξ΄αρχής μαζί του το Ορούτς Ρέις.

Η ημερομηνία

Ένα στοιχείο στο οποίο αξίζει να σταθεί, επίσης, κανείς είναι η ημερομηνία κατά την οποία η Άγκυρα προέβη σε αυτή την κίνηση στο Αιγαίο. Πρόκειται για την 24η επέτειο της κρίσης των Ιμίων. Η ημερομηνία δεν είναι σίγουρα τυχαία.

Η Τουρκία για ακόμη μια φορά επιχειρεί να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνιακή διαχείριση των κινήσεών της. Βάζοντας ως «ασπίδα» ένα ακίνδυνο στρατιωτικά πλοίο θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος σε ξένα ύδατα χωρίς να ταυτόχρονα να παρουσιάζεται η κίνησή της ως στρατιωτική ενέργεια.

Πρόκειται για γνωστό στις ελληνικές αρχές επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο ενδέχεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης, στην περιοχή που περιλαμβάνει του τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια για την επόμενη κίνηση εξετάζονται και άπαντες είναι σε εγρήγορση, καθώς ουδείς μπορεί να υπολογίσει αυτή τη στιγμή πώς θα θελήσει η Αγκυρα να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο περιστατικό για το οποίο προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος.

Σε ό,τι αφορά πάντως ενδεχόμενη έρευνα που πραγματοποίησε το τουρκικό πλοίο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς μέχρι την έξοδό του από αυτή είχε απλωμένα τα ηχοβολιστικά καλώδια, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν ενεργοποίησε sonar ερευνών ή όχι, κάτι που είναι βέβαιο ότι ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές και θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook