Επικίνδυνα παιχνίδια Τουρκίας στο Αιγαίο – Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απαντά η Αθήνα
Όχι μόνο δεν χαμηλώνει τους τόνους αλλά μεθοδεύει και κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα κατά Αθήνας και Λευκωσίας. Μετά το ηχηρό μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα περί μη ανάμειξης τρίτων χωρών στο μέτωπο της Λιβύης, η Τουρκία μεταφέρει ξανά τα τελευταία 24ωρα το πεδίο σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με τον τρόπο αυτό ξεδιπλώνει και επικαιροποιεί τη βεντάλια των διεκδικήσεων της, θεωρώντας ότι πρέπει όλες οι διεκδικήσεις της να μπαίνουν στο τραπέζι.
Η Άγκυρα δεν αφήνει να περάσει ημέρα χωρίς να υπάρξουν είτε έντονη στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο μέσω μαζικών παραβιάσεων τουρκικών μαχητικών είτε επαναλαμβανόμενες προκλήσεις σε λεκτικό επίπεδο από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τελευταίο παράδειγμα οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος θυμήθηκε ξανά τα 6 και 10 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο και τα ελληνικά τάγματα Εθνοφυλακής των ελληνικών νησιών που μονίμως δέχονται εδαφικές αμφισβητήσεις είτε με υπερπτήσεις, είτε με χάρτες της Τουρκίας.
Απέναντι στις τουρκικές αυθαίρετες διεκδικήσεις η Αθήνα στέλνει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Άγκυρα στις προκλήσεις της. Ταυτόχρονα, πάντως, εκπέμπει μηνύματα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας, δείχνοντας ότι δεν παρασύρεται από την κλιμακούμενη ρητορική.
Στο ερώτημα δε, κατά πόσο οι τουρκικές απειλές μπορεί να μετατραπούν σε στρατιωτική εμπλοκή στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, η απάντηση είναι ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Άγκυρα αποτολμήσει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο ότι θα κάνει ό,τι απαιτείται για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κάτι μάλιστα που γνωστοποιήθηκε και στον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Ακάρ ζητά αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών
Ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ζήτησε την αποστρατιωτικοκοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου και μίλησε για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Ελλάδας, που διατηρεί- όπως είπε- στρατεύματα σε 16 νησιά.
Πρόκειται για μια πάγια τουρκική θέση, την οποία εκφράζουν κατά καιρούς Τούρκοι αξιωματούχοι -ανάλογα και με τις ανά περίοδο ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 απο τα 23 νησιά που το καθεστώς τους έχει οριστεί ως αποστρατιωτικοποιημένο από τις διεθνείς συνθήκες. Αναμένουμε η Ελλάδα να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης υπάρχει το παράδοξο με τα 6 και τα 10 μίλια στον εναέριο χώρο. Αυτό δεν υπάρχει ούτε στον κόσμο ούτε στην ιστορία» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.
Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ
Από την πλευρά της η Αθήνα χαρακτήρισε υποκριτική την επίκληση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας και εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων.
«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο» σημείωνε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου» υπογράμμιζε χαρακτηριστικά.
«Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων» κατέληγε η ανακοίνωση.
Ηχηρό μήνυμα και από τον Παναγιωτόπουλο
Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απάντησε στο «αίτημα» Ακάρ περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου με μια φράση. «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».
Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισήμαναν περαιτέρω ότι, σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά οιουδήποτε μέρους της Επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη πρόνοια υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν
Τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν, επίσης, στο επίκεντρο των ομιλιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου του Νταβός.
Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αγωγό EastMed ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στο τέλος της μέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου». Είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες».
«Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε» τόνισε, καθώς εξήγησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας.
Για τη Λιβύη ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσει η Ευρώπη και θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάδα χωρίς να ακυρωθούν οι συμφωνίες της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία.
«Πρέπει να κοιτάξετε τον χάρτη, Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν θαλάσσια σύνορα και η συνθήκη που υπέγραψαν δεν λαμβάνει υπόψη δικαιώματα δικών μας νησιών» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι αυτό που μένει στο τέλος της μέρας και εξέφρασε την ικανοποίηση του που η Ελλάδα έχει τη στήριξη όλων των κρατών-μελών.
Επιθετική η συμπεριφορά της Τουρκίας
Σε συνέντευξη δε που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Άγκυρα επιδεικνύει ιδιαίτερα επιθετική στάση.
«Έχουμε πει ειλικρινώς πως θέλουμε μία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική. Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι παντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό έχουν πει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που, νομίζω, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά».