Επίκαιρη επερώτηση 80 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Δημοσιεύτηκε στις 28/05/2020 14:09

Επίκαιρη επερώτηση 80 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

80  βουλευτές της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σήμερα επίκαιρη επερώτηση για την  ανταπόκριση του συστήματος υγείας στην πανδημία και για την επόμενη μέρα στο  ΕΣΥ. Στην επερώτηση αποτυπώνεται μια ουσιαστική αποτίμηση των προβλημάτων στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας και προβάλλονται οι νέες ανάγκες και προτεραιότητες για την σταθερή στήριξη και αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης. 

Επισημαίνεται επίσης η καθολική κοινωνική απαίτηση για θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με έμφαση στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού, στην ενισχυμένη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και τη σταδιακή σύγκλιση με τους μέσους όρους της ΕΕ στις δημόσιες δαπάνες υγείας, στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, στην ανάπτυξη κοινοτικών υπηρεσιών υγείας και κατ’ οίκον φροντίδας,  στην αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των δημόσιων δομών αξιοποιώντας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και  στη φροντίδα των πληθυσμών ειδικής ευαλωτότητας,  στην έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του υγειονομικού προσωπικού με ένταξη στα ΒΑΕ και μισθολογική τους  αναβάθμιση, στην ανάγκη διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας στη διαχείριση των έκτακτων αναγκών λόγω πανδημίας  και, τέλος,  στην ανάγκη να είναι εγγυημένη η δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στα νέα φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά τεστ .

Ειδικότερα για το ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο κείμενο τονίζεται ότι: «Η κυβέρνηση αγνόησε από την πρώτη στιγμή την ΠΦΥ για ιδεοληπτικούς λόγους. Γιατί ήταν η ΝΔ το 2014 που έδιωξε 2500 ειδικευμένους γιατρούς από τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ και αποδιοργάνωσε την ΠΦΥ στα αστικά κέντρα. Και είναι επίσης η ΝΔ που πολέμησε λυσσαλέα τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τις 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Για το ίδιο θέμα της Πρωτοβάθμιας, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι: «Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε οργανωμένα, σχεδιασμένα, προγραμματισμένα να ενταχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντ’ αυτού, όχι με λόγια, αλλά στην πράξη είδαμε από την Κυβέρνησή της ΝΔ να παίρνει προσωπικό από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προς τα νοσοκομεία». Ιδιαίτερα για την πανδημία ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των ασθενών με ήπια συμπτώματα που είναι περίπου το 80% των ανθρώπων που παίρνουν οδηγία να μείνουν στο σπίτι τους. Επίσης,  μπορεί να βοηθήσει στην αναγκαία διαδικασία ελέγχου του επιπολασμού της νόσου, δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας. Γι’ αυτόν τον λόγο».

Η ερώτηση έρχεται έπειτα από πρωτοβουλία του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στους πρώτους επερωτώντες βουλευτές είναι οι πρώην Υπουργοί Υγείας Ξανθός Ανδρέας και Πολάκης Παύλος, όπως και οι βουλευτές Μιχαηλίδης Ανδρέας, Παπαδόπουλος Σάκης, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Αγαθοπούλου Ειρήνη και Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος.