Επιχείρηση «διπλωματική απομόνωση» της Τουρκίας – Οι πρώτες επιτυχίες και τα επόμενα βήματα

Δημοσιεύτηκε στις 11/12/2019 00:07

Επιχείρηση «διπλωματική απομόνωση» της Τουρκίας – Οι πρώτες επιτυχίες και τα επόμενα βήματα

Η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας και η ακύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη είναι ο διπλός στόχος που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει κηρύξει διπλωματικό «πόλεμο» στην Τουρκία θέτοντας το ζήτημα σε όλους τους επισήμως αρμόδιους οργανισμούς, στην Κομισιόν, καθώς και σε αρχηγούς συμμαχικών κρατών.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, τις πρώτες μάχες του ιδιότυπου αυτού «πολέμου» τις έχει κερδίσει με καταιγισμό ανακοινώσεων κατά της Τουρκίας και καταδίκες της συμφωνίας περί θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενδειξη της επιτυχίας των ελληνικών πρωτοβουλιών θεωρείται από κάποιους και η συμπεριφορά της Αγκυρας που βρίθει σπασμωδικών κινήσεων, πατριωτικών μεγαλοστομιών και «βροχής» αστήριχτων και πέρα από κάθε έννοια δικαίου απειλών.

Η αποστολή των δύο επιστολών στον ΟΗΕ για τη μη εγκυρότητα και την ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου ακολούθησε την επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αποσπώντας τη στήριξη -αν και όχι τόσο θερμή και ξεκάθαρη επιθυμούσε η Αθήνα- των συνομιλητών του. Κάνοντας λόγο για προβληματική συμφωνία που δημιουργεί προβλήματα, παρέπεμψαν στο εγγύς μέλλον και αφού τη μελετήσουν, για ισχυρότερες αντιδράσεις και στοχευμένα μέτρα.

Μια γεύση μπορεί να δοθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη και Παρασκευή) όπου ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να θέσει το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

Στο περιθώριο της Συνόδου μάλιστα, θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Ηδη, ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει μιλήσει ανοιχτά εναντίον του Ερντογάν, ενώ δημόσια η Ανγκελα Μέρκελ δείχνει την διάθεσή της να αναθεωρήσει τη στρατηγική της συνδυάζοντας τα ζητήματα τη τουρκικής προκλητικότητας με το προσφυγικό.

Αρραγές το εθνικό μέτωπο

Ισχυρό μήνυμα στάλθηκε στην Τουρκία και από την ομόφωνη στάση των ελληνικών κομμάτων κατά τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο οποίο ο αρμόδιος υπουργός  έκανε τη σχετική ενημέρωση.

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης, δηλώνοντας πως «διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας.

Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Κορυφαίο «χτύπημα» στον Ερντογάν θεωρείται και η επίσκεψη του προέδρου του λιβυκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την προσεχή Πέμπτη, ο οποίος με πολύ σκληρές ανακοινώσεις έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και τη στάση του τόσο κατά της Τουρκίας όσο και της κυβέρνησης Σάρατζ που συνυπέγραψε τη συμφωνία.

Σκληρές δηλώσει από τον ΑΓΕΝ της Λιβύης

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Λιβύη είναι οι σκληρές δηλώσεις και απειλές του ΑΓΕΝ της Λιβύης.

O ναύαρχος Φάρατζ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ δηλώνει πως «σε λίγες ημέρες θα μπούμε μέσα στην Τρίπολη. Και όταν θα μπούμε μέσα στην Τρίπολη ο κ. Σαράτζ θα φύγει από τη Λιβύη και αυτή η συμφωνία δεν περνάει σε εμάς. Θα την πετάξουμε στην τουαλέτα».

Παράλληλα, επιμένει στις δηλώσεις ότι το λιβυκό πολεμικό ναυτικό έχει εντολή από τον Χαφτάρ να βυθίσει τα τουρκικά πλοία. «Εμείς έχουμε διαταγή από τον αρχηγό του Στρατού να βουλιάξουμε (τουρκικό πλοίο), δεν υπάρχει άλλη λύση».

Στο μεταξύ, την ώρα που ο Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να στείλει τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή αν του ζητηθεί, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης που υπέγραψε τη συμφωνία με τον Ερντογάν μοιάζει πιο αδύναμος από ποτέ, καθώς οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ που τάσσεται κατά της συμφωνίας προελαύνουν πλέον προς τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Ειδικότερα, οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ φέρεται να βρίσκονται τρία χιλιόμετρα από την Τρίπολη της Λιβύης, με την κυβέρνηση που υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία να κινδυνεύει να χάσει και το τελευταίο της προπύργιο.

«Χαστούκι» κατά της Τουρκίας από την Αίγυπτο

Κίνηση κρίσιμης σημασίας στη σκακιέρα υπέρ της Ελλάδας ήταν και η απόφαση της Αιγύπτου να απορρίψει επισήμως το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη. «Η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας» τονίζει ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής και προσθέτει: «Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν».

Ο κ. Άμπντελ Άαλ υποστηρίζει ακόμη ότι «η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά.

«Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη».

Η «πειρατική» συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης όπως χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς «κύκλους» έχει ρίξει βαριά σκιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι εξαιτίας των «νευρικών»κινήσεων και της επιθετικής ρητορικής της γειτονικής χώρας, ελοχεύει ο κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο.

Εν εξάλλω ο Ερντογάν

Με τον κλοιό να σφίγγει γύρω του και ο κίνδυνος της διεθνούς απομόνωσης να είναι πιο έντονος από ποτέ -αφού η Αγκυρα έχει ανοίξει πολλά μέτωπα το τελευταίο διάστημα- ο Ερντογάν κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθέναν.

Παριστάνει δηλαδή τον παντοδύναμο και άτρωτο, εξαπολύοντας απειλές προς πάσα κατεύθυνση και περιγράφοντας επιθετικές και προκλητικές στρατηγικές, ακόμη κι αν γνωρίζει ότι η υλοποίηση όσων περιγράφει θα έφερναν την Τουρκία σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Στην τελευταία «παράσταση» του μάλιστα, δήλωσε έτοιμος να παρέμβει και στα εσωτερικά της Λιβύης για να στηρίξει την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του εκλεκτού του Φάγεζ αλ-Σάρατζ. «Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος.

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook