Επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια του πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά
Ανοιχτή στο κοινό συναυλία με τίτλο «Μουσικές του Κόσμου», για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά (ΠΜΚΠ), του Δημοτικού Ωδείου της πόλης, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο.
Στη μεγάλη αυτή μουσική γιορτή, συμπράττουν τα μουσικά σύνολα του ωδείου με τους καθηγητές του, ταλαντούχοι μαθητές και πολλοί ακόμα καλεσμένοι.
Συμμετέχουν, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά υπό τη διεύθυνση του Σέργιου-Ιωάννη Μαγιάτη, η Ορχήστρα Εγχόρδων Νέων του ΠΜΚΠ υπό τη διεύθυνση της Σταυρούλας Μέντη, η Κιθαριστική Ορχήστρα Πειραιά υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Μυτακίδη και η Παιδική Χορωδία υπό τη διεύθυνση της Σταυρούλας Καμακάρη.
Τιμούν την ιστορία του ωδείου κάποιοι από τους παλιούς συνεργάτες του και διακεκριμένοι καλλιτέχνες του ΠΜΚΠ, όπως ο Νίκος Ξανθούλης (Αρχαία Ελληνική Λύρα), ο Γιώργος Κοντραφούρης (πιάνο) και ο Γιάννης Γεωργιάδης (βιολί).
Επίσης, συμμετέχουν οι σολίστ Βασίλης Μαστοράκης και Στέλιος Γκόλγκαρης, (κιθάρα), Ιωσήφ Βαλέτ (σύνθεση), Μαρίτα Παπαρίζου (μονωδία), Μάρω Φραγκούλη, Μενέλαος Τσικλίδης, Κατερίνα Βαζαίου (πιάνο), Μανώλης Λορέντζος και Ζήσιμος Σουλκούκης (βιολί), οι νέοι καθηγητές Μαρία Γκόλγκαρη (πιάνο), Βασιλεία Καλλίτση (τραγούδι), Κλεοπάτρα Δαρδάλη (τσέλο), Άγγελος Κουσάκης (κρουστά), Κυριακή Καμακάρη (μαντολίνο), καθώς και οι ταλαντούχοι σπουδαστές Γιώργος Κουσάκης, Ειρήνη Παπαβασιλείου, Πέτρος Αλεξάκης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Ελένη Βρυώνη, Μιχάλης Βελιβασάκης.
Το ΠΜΚΠ, που συμπληρώνει εφέτος 30 χρόνια από την ίδρυσή του, ξεκίνησε τη λειτουργία του, στη βάση μιας πρωτοποριακής τότε ιδέας: τη διδασκαλία της μουσικής σε όλες τις μορφές της, χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις, με οργανωμένο τρόπο και υψηλές προδιαγραφές. Η εφαρμογή αυτής της ιδέας θεμελίωσε τότε, μια νέα αντίληψη στην μουσική εκπαίδευση της χώρας. Δημιουργήθηκαν, για πρώτη φορά το 1994, πρότυπες σχολές σύγχρονης και λαϊκής μουσικής που συμπλήρωσαν το πλαίσιο της δυτικής μουσικής, που αποκλειστικά διδασκόταν ως τότε στα ωδεία. Τα νέα τμήματα και τις σχολές συγκρότησαν μουσικές προσωπικότητες που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στον πολιτισμό της χώρας μας.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΜΚΠ Βασίλης Μαστοράκης και ο Στέλιος Γκόλγκαρης που διευθύνει τα Μουσικά Εργαστήρια του Ωδείου.
«Κυψέλη» παραγωγής πολιτισμού
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:
«Το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, το οποίο αποτελεί έναν ιστορικό Οργανισμό με μεγάλη προσφορά στην καλλιτεχνική μουσική παιδεία στην πόλη μας, αλλά και ευρύτερα, συμπληρώνει εφέτος 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε σειρά καλλιτεχνικών δράσεων, καθώς και την επετειακή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά επί τρεις δεκαετίες έχει καταγράψει μια πολύ σημαντική διαδρομή και έχει συμβάλλει καταλυτικά στην ανάπτυξη του πολιτισμού της πόλης μας. Επιπλέον, διαθέτει υψηλές προδιαγραφές σε κτιριακό, στελεχιακό και εκπαιδευτικό επίπεδο και αναμφισβήτητα αποτελεί «κυψέλη» παραγωγής πολιτισμού. Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και να ενισχύουμε τον σημαντικό του ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας».
Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Μουσικής Παιδείας και καθηγήτρια βιολιού του ΠΜΚΠ Σταυρούλα Μέντη, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη στιγμή για μένα, η συμμετοχή μου στη γιορτή αυτή. Συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξαν σπουδαίοι μουσικοί πριν 30 ολόκληρα χρόνια. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να είμαστε παρόντες στην πόλη, με πλήθος εκδηλώσεων για τις οποίες εργάζονται οι καθηγητές και τα μουσικά σύνολα του ωδείου, με σημαντικές συνεργασίες και με εξωστρέφεια, δηλαδή με ανοιχτές στο κοινό συναυλίες».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΜΚΠ Βασίλης Μαστοράκης, δήλωσε: «Το πρώτο βήμα έγινε πριν από 30 ακριβώς χρόνια. Μία ιδέα του Μιχάλη Γρηγορίου που ενσαρκώθηκε με την βοήθεια του Γιώργου Κουρουπού, του Γιώργου Χατζημιχελάκη και μιας εξαιρετικής ομάδας μουσικών προσωπικοτήτων της εποχής. Διεύρυναν κατά έναν τρόπο την μουσική εκπαίδευση, ενσωματώνοντας μουσικά τμήματα που μέχρι πρότινος δεν λειτουργούσαν στα ωδεία όπως jazz, παραδοσιακή και λαϊκή μουσική. Σήμερα το ΠΜΚΠ έχει μετεξελιχθεί σε ένα πυρήνα γνώσης, με εξαιρετικούς καθηγητές, με πλήθος μαθητών που πέρα από την υψηλού επιπέδου μουσική διδασκαλία, δίνει καλλιτεχνικό βήμα και όραμα στους σπουδαστές του».