Ελληνικό Συμβούλιο για Πρόσφυγες: Σε πανικό η Ευρώπη – Άνοδος της ξενοφοβίας

Δημοσιεύτηκε στις 17/12/2019 16:57

Ελληνικό Συμβούλιο για Πρόσφυγες: Σε πανικό η Ευρώπη – Άνοδος της ξενοφοβίας

Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό, η εκκρεμότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των προσφύγων και η ξενοφοβική ρητορική, ακόμα και πολιτικών, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) για τα 30 χρόνια λειτουργίας του, με τίτλο «Προκλήσεις διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη σήμερα».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε πανικό και δεν έχει σύστημα κατανομής των ανθρώπων που ζητούν άσυλο», ανέφερε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Διευκρίνισε, ότι αναμένεται από την ΕΕ κοινή ανάληψη ευθύνης για το προσφυγικό, ενώ ως Ύπατη Αρμοστεία περιμένει τις πρωτοβουλίες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτρόπου και τις συζητήσεις κρατών-μελών και θα παρακολουθεί, ώστε να τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, περιέγραψε υποθέσεις, όπου η δικαιοσύνη κλήθηκε να εφαρμόσει το νόμο και προστάτεψε πρόσφυγες και κατατρεγμένους, ιδιαίτερα σε θέματα εκπαίδευσης.

Ανοδος ξενοφοβίας και ρατσιστικού λόγου

Τόνισε την ανάγκη του κράτους δικαίου, το καθήκον της ειλικρινούς συνεργασίας και της αλληλεγγύης, ενώ στεκόμενη στην άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσιστικού λόγου, εξήγησε πως δημιουργούν προβλήματα σε όλους. Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε πόσο σημαντική είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών και πως η συνεργασία όλων είναι αναγκαία.

«Στη χώρα μας γίνονται δοκιμές ατυχών πρακτικών τόσο στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης, όσο και στη διαχείριση των προσφυγικών ροών», επισήμανε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης. Επανέλαβε τη θέση της Ανεξάρτητης Αρχής, ότι λείπει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο σχέδιο με αρχή-μέση-τέλος, όπου οι στόχοι και τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται. Ιδιαίτερα προβληματικά ζητήματα, συνέχισε ο κ. Ποττάκης, ανακύπτουν από την επέκταση της διοικητικής κράτησης καθ’ υπέρβαση του 18μηνου, η αντιμετώπιση των ασυνόδευτων ανηλίκων, η απουσία ουσιαστικής προσφυγής σε περίπτωση απορριπτικού αιτήματος ασύλου και η κατάργηση απόδοσης ΑΜΚΑ και πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πολίτες τρίτων χωρών.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γιάννης Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για τη διαχείριση του προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθότι «δεν λείπει η συνειδητοποίηση, αλλά οι συσχετισμοί», όπως ανάφερε.

Καταπολέμηση των fake news

Η καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων και της ρητορικής κατά των προσφύγων, αποτελεί ένα στοίχημα, υπογράμμισε ο κ. Τσόλιτς από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, για να αναδειχθούν τα θετικά που φέρνει η μετανάστευση.

Κριτική στις κινήσεις της κυβέρνησης στο προσφυγικό έκανε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης: «Αντί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να στελεχωθεί και να γίνει καλύτερο, μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητές του εν μια νυκτί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Προστέθηκε στο συντονισμό ο στρατός, ενώ με το τελευταίο νομοσχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού εδραιώνεται η στρατιωτικοποίηση και η αδιαφάνεια στα οικονομικά, όπως αποκαλύπτει η τροπολογία», υποστήριξε ο κ. Βούτσης.

Ο ίδιος στάθηκε στον όρο «λαθρομετανάστης», που περνάει, όπως είπε, στο δημόσιο λόγο, αναπαράγεται ακόμα και μέσα στη Βουλή και «μετουσιώνεται σε θεσμικά ατοπήματα».

Τέλος, περιέγραψε τις διαφορετικές αντιλήψεις της προηγούμενης κυβέρνησης με την παρούσα, σχολιάζοντας πως το προσφυγικό «είναι ένα θέμα που έρχεται από το μέλλον και συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση, την περιβαλλοντική κρίση και άλλα, ενώ η τωρινή κυβέρνηση το αντιμετωπίζει απλώς ως ένα θέμα προς διεκπεραίωση και βαφτίζει το προσφυγικό “μεταναστευτικό”».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook