Ελλάδα – Τουρκία δηλώνουν ότι θέλουν «ήρεμα νερά», αλλά κάποιοι αναζητούν αφορμές για ένταση ακόμα και στη Eurovision

Δημοσιεύτηκε στις 09/02/2025 09:33

Ελλάδα – Τουρκία δηλώνουν ότι θέλουν «ήρεμα νερά», αλλά κάποιοι αναζητούν αφορμές για ένταση ακόμα και στη Eurovision

Στις 6 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία. Και δύο χρόνια από την έναρξη της επαναπροσέγγισης Ελλάδας – Τουρκίας, που επιχείρησε να χτίσει ηρεμία πάνω στα συντρίμμια του Εγκέλαδου, με όπλο την αλληλεγγύη.

Ο Νίκος Δένδιας τότε ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε την Τουρκία ως Υπουργός Εξωτερικών, για να δηλώσει στον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η Ελλάδα θα προσφέρει κάθε βοήθεια στην γείτονα χώρα.

Ακολούθησε επίσκεψη του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, επίσης σε μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε υψηλού συμβολισμού, με τον τότε τούρκο ομόλογο του και από τους πιο επιθετικούς και λόγω θέσεις πολιτικούς απέναντι στην Ελλάδα να τον ξεναγεί στους καταυλισμούς των σεισμοπαθών.

Η επιστολή του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου στην οποία δήλωνε «πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο», δημοσιοποιήθηκε από την Άγκυρα και έγινε πρώτη είδηση στην Αθήνα.

Όλων αυτών και των σεισμών είχε προηγηθεί η αποστολή στεφάνου από τον Ακάρ για την κηδεία της μητέρας του Νίκου Παναγιωτόπουλου το Γενάρη του 2023, που έδειχνε ότι υπήρχε ένας μη ανακοινωμένος δίαυλος επικοινωνίας. Σίγουρα χρήσιμος σε δύσκολες εποχές.

 

Τα ήρεμα νερά

Μετά τους σεισμούς η Τουρκία πάτησε φρένο σε παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Απόλυτη ηρεμία.

Οι δύο χώρες προσπάθησαν – με κάποιες παραφωνίες – να αποφύγουν τις προκλήσεις ακόμα και στην προεκλογική περίοδο, που συνέπεσε την άνοιξη του 2023.

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, στις 12 Ιουλίου 2023. Οπότε και ανακοινώθηκε η πρόθεση για υλοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με οδηγό τη «θετική ατζέντα».

Ελλάδα – Τουρκία δεν είναι έτοιμες για να συζητήσουν τις θαλάσσιες ζώνες

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τελικά πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2023 με την Διακήρυξη των Αθηνών να γίνεται ένα κείμενο που στόχο είχε να στείλει μηνύματα δέσμευσης στα ήρεμα νερά και στην προσπάθεια έναρξης του διαλόγου για το μέγα ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

 

Οι δύο πλευρές, παρά τις δηλώσεις περί καλών προθέσεων, μέχρι σήμερα δηλώνουν σε μεγάλη απόσταση που δεν επιτρέπει να προχωρήσουν στις συνομιλίες.

Ενώ αρχικά οι διαρροές και από την Αθήνα εμφανίζονταν πιο αισιόδοξες.

Η κριτική στο Γεραπετρίτη

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξακολουθεί να δίνει έμφαση στα «ήρεμα νερά», ακόμα και χωρίς λύση – αυτή τη στιγμή – του κρίσιμο ζητήματος των θαλασσίων ζωνών. Σημειώνει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ώστε οι εντάσεις να προλαμβάνονται και να μην μετατρέπονται σε κρίσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δεχθεί για την μετριοπαθή στάση του και σφοδρή κριτική από τα δεξιά της ΝΔ.

Με τις παραφωνίες της Τουρκίας να γίνονται αφορμή και για αντιδράσεις στην Ελλάδα. Πλέον πολυσυζητημένο παράδειγμα το θέμα των ερευνών για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Παραβιάσεις και υπερπτήσεις

Αν και η Τουρκία συνεχίζει να απέχει από υπερπτήσεις, επιστρέφει σποραδικά με κάποιες παραβιάσεις, αν και όχι σε καθημερινή βάση.

Ενώ την ίδια στιγμή ξυπνούν ξανά οι γνώριμες φωνές του τουρκικού εθνικισμού, όπως του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του Χουλουσί Ακάρ, ως βουλευτής πλέον, αλλά και του εκπροσώπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.

Τα θαλάσσια πάρκα επίσης μπαίνουν στην ατζέντα των ζητημάτων που προκαλούν λεκτικές εντάσεις.

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο θόρυβο εντός ΝΔ έκανε ο διαγραμμένος πλέον Αντώνης Σαμαράς.

Με την αντιπολίτευση επίσης να ακολουθεί σταθερά σκληρή γραμμή στα εθνικά.

Επιθέσεις

Στην Τουρκία ο Χακάν Φιντάν αφήνει σταθερά αιχμές κατά ελλήνων πολιτικών για εργαλειοποίηση των ελληνοτουρκικών.

Ενώ στην επικίνδυνη ζώνη μπαίνει ακόμα και το ελληνικό τραγουδι για την Eurovision, με το κρατικό τουρκικό κανάλι, το TRT, να δηλώνει ότι θα εξετάσει την «Αστερομάτα, μετά από αναφορές για αναφορές στην γενοκτονία των Ποντίων.

Και το ερώτημα είναι πόσο κοντά είναι Ελλάδα και Τουρκία να εγκαταλείψουν τα ήρεμα νερά και να επιστρέψουν στην αναζήτηση της έντασης, με οδηγό τον εθνικισμό. Και την Διακήρυξη των Αθηνών να παλεύει να αποδείξει τις αντοχές της.

 

in

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook