Εκλογές Γαλλία: Πώς μεταφράζεται η αμηχανία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα… γαλλικά;

Δημοσιεύτηκε στις 11/07/2024 08:46

Εκλογές Γαλλία: Πώς μεταφράζεται η αμηχανία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα… γαλλικά;

Με αμηχανία και με γενικόλογες, απολιτίκ αναφορές υποδέχθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το εκλογικό αποτέλεσμα της Γαλλίας, όπου το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατάφερε ν’ ανακόψει την Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν. Την ίδια ώρα υπήρξαν και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που με δηλώσεις τους είτε κατέφυγαν και πάλι στην «αγαπημένη» θεωρία των δύο άκρων, είτε ξέπλεναν την Ακροδεξιά.

Η αλήθεια είναι ότι η συντηρητική-νεοφιλελεύθερη Ευρώπη δέχθηκε δύο απανωτά χτυπήματα το τελευταίο διάστημα. Και ναι μεν το πρώτο (νίκη των Εργατικών στη Βρετανία) έχει τη σημασία του αλλά πλέον η χώρα δεν είναι μέλος της Ε.Ε., η ισχυροποίηση όμως των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς στη Γαλλία, αλλάζει τα δεδομένα. Αλλά, ας δούμε αναλυτικά κάποιες αντιδράσεις.

Ποιος θυμάται τον Δημήτρη Καμπόσο, τον πρώην δήμαρχο Άργους, ο οποίος είχε διαγραφεί από τη ΝΔ το 2018 για αντισημιτικά σχόλια, στα οποία περιλάμβανε και τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη; Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη διαγραφή Καμπόσου είχε πει ότι δεν επρόκειτο να ανεχθεί «μισαλλόδοξο λόγο από στελέχη της ΝΔ».

«Καραμέλα»

Σχεδόν πριν ένα χρόνο ο κ. Καμπόσος επανήλθε στους κόλπους της ΝΔ με απόφαση Μητσοτάκη. Και πριν λίγες μέρες με δημόσια τοποθέτησή του, η οποία ουδέποτε αποδοκιμάστηκε από το κόμμα του, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ακούω ότι τους ενοχλεί στην Ιταλία που ψηφίζουν Μελόνι, τους ενοχλεί στη Γαλλία που ψηφίζει ο κόσμος Λεπέν, τους ενοχλεί η Ολλανδία, τους ενοχλεί ο Όρμπαν, τους ενοχλεί η Γερμανία, τους ενοχλούν όλοι. Ποιοι είναι αυτοί που ενοχλούνται και ποιοι είναι αυτοί που τους αποκαλούν τους παραδοσιακούς πατριώτες, γιατί εάν δείτε και γουγκλάρετε λίγο ποιοι ψήφισαν τη Λεπέν από ποια κοινωνικά στρώματα, θα καταλάβετε ότι παραδοσιακός κόσμος που ψήφιζε παραδοσιακά Αριστερά, τώρα ψηφίζουν όλοι την Λεπέν».

Και κατέληξε ως εξής: «Μήπως επειδή το μεγάλο τζαμί στο Παρίσι έβγαλε ντιρεκτίβα ότι πρέπει να ψηφιστεί οτιδήποτε άλλο πλην της Λεπέν. Δεν είναι φιλάνθρωποι αυτοί που τα λένε αυτά, ούτε αγάπησαν αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται να βρουν μία καλύτερη τύχη, πληρώνοντας ενδιάμεσους και χρησιμοποιώντας τις ΜΚΟ που πληρώνονται από κάποιους…»

»…Από ποιους πληρώνονται. Ερωτηματικό πελώριο. Καταπιείτε την καραμέλα περί ακροδεξιάς. Είναι ένα ποτηράκι που θα το πιείτε γιατί τα έθνη δεν αντέχουν άλλο… Οι άνθρωποι που ψηφίζουν αυτά τα κόμματα είναι πατριώτες και τίποτε άλλο… Αυτό το οποίο έρχεται, έρχεται για να μείνει». [To σχετικό βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ.]

Ιστορική σχέση

Κι αν ο κ. Καμπόσος δεν είναι στέλεχος πρώτης γραμμής, δεν ισχύει το ίδιο και για τον Μάκη Βορίδη, κορυφαίο υπουργό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε εκπομπή στο Action24 ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στις γαλλικές εκλογές υπενθύμισε ότι έχει «ιστορική σχέση» με το κόμμα των Λεπέν που κρατάει περισσότερα από 20 χρόνια.

Η σχέση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης είχε σχέσεις με το πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί Λεπέν (έχουν δημοσιευτεί σχετικές φωτογραφίες στο παρελθόν με τους δύο πολιτικούς), αλλά κι επειδή, όπως ανέφερε, «κουμπάρος μου είναι ο Καρλ Λανγκ, που ήταν αντιπρόεδρος του τότε γαλλικού Front National, του Ζαν Μαρί Λεπέν. Τώρα έχει αποστρατευτεί πολιτικά. Είναι φίλος μου, είναι κουμπάρος μου, ήταν αντιπρόεδρος».

Εκείνη την εποχή (2002) ο κ. Βορίδης ήταν πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Ελληνικό Μέτωπο» κι έτρεφε μεγάλο σεβασμό στον Ζαν Μαρί Λεπέν, κάτι που αποτυπωνόταν και στους λόγους του. Μάλιστα, ήταν επίσημος προσκεκλημένος του κόμματος Front National όπου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Λεπέν για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και είχε μιλήσει, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με περισσή χαρά βρίσκομαι και πάλι ανάμεσά σας, ανάμεσα στο Front National που πρώτο έδειξε τον δρόμο της αντίστασης στην Ευρώπη. Κυρίως είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ για να μεταφέρω την συμπαράσταση των αγωνιστών του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ αλλά και όλων των ελλήνων πατριωτών στον πρόεδρο Ζαν Μαρί Λεπέν…. Στην Ελλάδα καταλαβαίνουμε την σημασία της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Γαλλία. Σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη πνέει ένας άνεμος πατριωτισμού και ελευθερίας….»

Οι αξίες της Ευρώπης

»…Οι λαοί αφυπνίζονται και αντιστέκονται. Αντιστέκονται στην παγκοσμιοποίηση, αντιστέκονται στην εφιάλτη της ομοσπονδιακής Ευρώπης, αντιστέκονται στην μετανάστευση, στην ανασφάλεια, στην εγκληματικότητα, στην πολιτιστική εκρίζωση. Έκφραση αυτής της αντίστασης είναι και η παρουσία αυτών των πατριωτικών κομμάτων από όλη την Ευρώπη σήμερα εδώ. Και η αντίστασή τους αυτή είναι μία πράξη βαθιά ηθική διότι υπερασπίζονται τις αξίες της Ευρώπης, δηλαδή τις αξίες της Κλασσικής Ελλάδος και του Χριστιανισμού…»

»…Είμαστε βέβαιοι ότι μία Νίκη του Λεπέν δεν θα είναι μόνο μία Νίκη για την Γαλλία με μία νίκη για ολόκληρη την Ευρώπη. Ευχόμαστε λοιπόν κάθε επιτυχία στον πρόεδρο Λεπέν και στο Front National για μία Ευρώπη χωρίς μετανάστευση, χωρίς τρομοκρατία, κοντά στον πολιτισμό και στις παραδόσεις της, για την Ευρώπη των Λαών και των Εθνών». [Ολόκληρη την ομιλία του κ. Βορίδη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.]

Επίκαιρη

Η ομιλία Βορίδη μπορεί να έγινε πριν από 22 χρόνια ωστόσο παραμένει επίκαιρη και σήμερα, τουλάχιστον σ’ ένα κομμάτι της ΝΔ που χωρίς να βγαίνει επισήμως και να στηρίζει τη Λεπέν, χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, οι πολιτισμικές ρίζες της Ευρώπης, το δόγμα της ασφάλειας κλπ.

Στη συνέντευξη Βορίδη πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. υπουργός ανέσυρε από το συρτάρι όλα τα θέματα που έθιγε και o ίδιος στην ομιλία του πριν από 22 χρόνια, με έναν εξαιρετικά έξυπνο τρόπο. Απέδωσε όλους αυτούς τους «προβληματισμούς» στους πολίτες που είναι «βίωμά τους» ζητήματα όπως π.χ. η δυσκολία ενσωμάτωσης των μεταναστών στη γειτονιά τους ή η εγκληματικότητα λόγω της μετανάστευσης.

Ας προσθέσουμε εδώ μία μικρή, αλλά όχι ασήμαντη λεπτομέρεια: το γεγονός δηλαδή ότι επί Αντώνη Σαμαρά η ΝΔ άνοιξε την αγκαλιά της στους προερχόμενους εκ ΛΑΟΣ κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Θάνο Πλεύρη και Κυριάκο Βελόπουλο.

Απαντήσεις

Τούτων δοθέντων, τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα στη Γαλλία ήταν μάλλον αναμενόμενα, ειδικά στο κομμάτι που μιλάει για «τις δυνάμεις των άκρων και εν προκειμένω της άκρας δεξιάς», τις οποίες «αντιμετωπίζεις με πολιτικές». Και αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε:

«Έχουμε δώσει απαντήσεις στη ρητορική των άκρων μέσα από την πολιτική μας, που δεν θεωρούμε ότι είναι δεξιά, αριστερή ή κεντρώα. Είναι πολιτική που οδηγεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων και παθογενειών».

Μία μέρα μετά, έτερο στέλεχος της ΝΔ, ο πρώην υπουργός, Θάνος Πλεύρης επανέφερε τη θεωρία των δύο άκρων, σημειώνοντας ότι ο Μελανσόν είναι «εξίσου επικίνδυνος» με την Λεπέν.  Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η ΝΔ δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει διάλογο ή συνεργασία με την Μαρίν Λεπέν. Δεν εξήγησε βέβαια πώς γίνεται την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να έχει τόσο καλή σχέση με την επίσης ακροδεξιά Τζιόρτζια Μελόνι, την πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Εγκώμιο

Πώς θα μπορούσε όμως να το κάνει αυτό, όταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Παραπολιτικά FM λίγο πριν τις ευρωεκλογές έπλεκε το εγκώμιο της κυρίας Μελόνι, τονίζοντας ότι «δεν νομίζω ότι πρέπει να βάζουμε κατ’ ανάγκην ταμπέλες και διαχωριστικές γραμμές πριν δούμε συγκεκριμένα δείγματα γραφής από υποψήφιους, από ευρωβουλευτές και από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων».

Εν συνεχεία πρόσθεσε: «Χαίρομαι να κάθομαι δίπλα της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχουμε μια πολύ καλή σχέση που είναι πολύ σημαντική. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν μια πάρα πολύ στενή σχέση, όπως καταλαβαίνετε. Και δεν θεωρώ, την κ. Μελόνι ως μία πολιτικό που μπορεί να έχει άλλες καταβολές, με τις οποίες προφανώς δεν συμφωνώ καθόλου, αλλά δεν έχω διακρίνει ότι μιλάμε για μία πολιτικό η οποία βλέπει την Ευρώπη μέσα από μία πολύ διαφορετική οπτική γωνία απ’ αυτή που τη βλέπουμε και πολλοί άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, να μη μιλήσω μόνο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook