East Med : Διπλωματική νίκη της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας
Ως διπλωματική νίκη της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, χαρακτηρίζονται οι εξελίξεις σε ότι αφορά στον αγωγό EAST MED, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της ανατολικής μεσογείου προς την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της χώρας μας.
Η διακρατική συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας, αναμένεται να υπογραφεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ( πιθανότατα στις 2 του μήνα), στην Αθήνα, από τους υπουργούς Ενέργειας, παρουσία των ηγετών των τεσσάρων χωρών.
Η υπογραφή της συμφωνίας στην Αθήνα – όπως εκτιμάται – συμβολίζει την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Γκιουζέπε Κόντε.
Στήριξη και από τις ΗΠΑ
To έργο υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να σταματήσουν τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.
Ήδη την Παρασκευή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.
Σε ότι αφορά τον EastMed Act, είναι και επίσημα νόμος των ΗΠΑ καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για το νόμο που, ιεραρχώντας ψηλά την ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία με Ισραήλ – Ελλάδα – Κύπρο, προκρίνει μια σειρά από μέτρα όπως την προώθηση των αγωγών «Trans Adriatic Pipeline» και «East Med», καθώς και σταθμών για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Προβλέπει επίσης, την άρση του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγκριση δύο ξεχωριστών κονδυλίων συνολικού ύψους 5 εκατ. δολαρίων προς την Ελλάδα, ως «στρατιωτική βοήθεια» και άλλων 2 εκατ. δολαρίων στην Κύπρο.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του προέδρου Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ο αμερικανίς πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντ. Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου
Η υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med και η ευρύτερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, απασχόλησε την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου.
Κάτι που δεν άδησε αδιάφορη την Άγκυρα :«Η Τουρκία δεν θα είναι, πλέον απλός παρατηρητής στα τεκταινόμενα χωρίς να παρεμβαίνει και δεν θα επιτρέψει παραβίαση των συμφερόντων της στην ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για τον East Med, καθυστερούσε ελέω αντιδράσεων στην Ιταλία ή άλλων λόγων, ωστόσο η ακραία τουρκική επιθετικότητα ενεργοποίησε τα ανακλαστικά των χωρών και μετά από πίεση – όπως αναφέρεται- του Βενιαμίν Νετανιάχου θα πάρει σάρκα και οστά σε χρόνο – ρεκόρ, ενώ έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο για απάντηση στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, θα ήθελε να υπογραφεί η συμφωνία πριν ο ίδιος μεταβεί στις ΗΠΑ για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.
«Ο East Med θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν»
Οι προκλήσεις της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συμφωνία για τον αγωγό East Med, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη.
Ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως : «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια που ενισχύουν τη χώρα.
Πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την πρόθεση των τεσσάρων χωρών να προχωρήσουν σε υπογραφή, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ημερομηνία της υπογραφής.
Την ίδια ώρα, ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας σημείωναν ότι οι τέσσερις χώρες είναι δεσμευμένες για την υλοποίηση του έργου και υπογράμμιζαν ότι προς την κατεύθυνση της προώθησης του έργου τάσσεται πλέον και η Ιταλία.
«Στα σκουπίδια η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύη»
Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ μέσω αυτής σφραγίζεται η πορεία του αγωγού, που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία ουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.
Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι Σίγμα, που έφερε στη δημοσιότητα την εν λόγω συμφωνία, η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον East Med.
«Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη» τονίζει το κανάλι.
Κι αυτό, γιατί «με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων» σχολιάζει το κανάλι.
Όπως αναφέρει «δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες».