Δύσκολη η επόμενη μέρα για τους καταστηματάρχες – Φοβούνται μόνιμο λουκέτο

Δημοσιεύτηκε στις 27/04/2020 23:31

Δύσκολη η επόμενη μέρα για τους καταστηματάρχες – Φοβούνται μόνιμο λουκέτο

Τα λουκέτα, τα κατεβασμένα ρολά και τα μαζεμένα τραπεζοκαθίσματα σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ είναι μία εικόνα που, δυστυχώς, ίσως να μην αλλάξει μετά την άρση του lockdown, αφού ο κλάδος της εστίασης – ήδη βαθιά λαβωμένος από την δεκαετή κρίση στη χώρα – ετοιμάζεται για μεγάλη πτώση του τζίρου.

Μπορεί κάποια καταστήματα να έχουν την δυνατότητα να ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, εγκαθιστώντας χωρίσματα από πλέξιγκλας και αγοράζοντας μάσκες για το προσωπικό τους, ωστόσο οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – η ραχοκοκκαλιά της εστίασης και γενικά της ελληνικής οικονομίας – ακούνε με ανησυχία τις σκέψεις για μείωση τραπεζοκαθισμάτων και αυστηρά μέτρα προστασίας προσωπικού και πελατών, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων της Τρίτης.

Χαριστική βολή το δίμηνο υποχρεωτικό λουκέτο

Οι εφεδρείες των καταστηματαρχών για την αντιμετώπιση της νέας αυτής πραγματικότητας που διαμορφώνει η πανδημία είναι λιγοστές ή ανύπαρκτες. Μην ξεχνάμε, λένε με έμφαση παράγοντες του κλάδου, ότι τα καταστήματα εστίασης δεν έχουν απλώς να αντιμετωπίσουν τη «χασούρα» από το κλείσιμο των δύο μηνών που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση.

Ο κλάδος, «ο οποίος έδωσε ψωμί σε πολλούς Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης» όπως τονίζουν, έχει και αυτός τις δικές του ανοιχτές ακόμη πληγές από τη δύσκολη δεκαετία που βίωσε η χώρα μας (αύξηση φορολογικών συντελεστών, ΦΠΑ από 13% – 23% ή 24%, ΕΝΦΙΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, ΔΕΚΟ, δημοτικά τέλη, πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα κ.α.)

Η ανησυχία είναι έντονη και για τον χαμένο τζίρο των επόμενων μηνών. Πέρα από την προσαρμογή σε μία πραγματικότητα με λιγότερη πελατεία αλλά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, καθώς και τα ενδεχόμενα έξοδα για εγκατάσταση διαχωριστικών για την προστασία των πελατών, οι καταστηματάρχες πρέπει να προσελκύσουν πελάτες απλήρωτους και φοβισμένους από τον κοροναϊό.

Τρεις στους δέκα δεν θα ανοίξουν

«Κανένα μαγαζί δεν θα αντέξει με το ένα τέταρτο του κόσμου και με πλήρη χώρο, ειδικά αυτοί που δεν έχουν και εξωτερικό χώρο», λέει στο in.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Πέρα από τις πληρωμές των ενοικίων που σωρεύονται, οι καταστηματάρχες έχουν ξεμείνει και με προϊόντα που έχουν μείνει πίσω. Φρέσκα λαχανικά, κρέατα, ποτά αγοράστηκαν πριν το lockdown και τελικά πετάχτηκαν, αυξάνονται και άλλο τα χρέη των ιδιοκτητών.

Οι επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν λάβει ακόμα το βοήθημα των 800 ευρώ. Μάλιστα, με τις μικρότερες εξ αυτών να εντάσσονται αργότερα στον κλάδο, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που ακόμα ολοκληρώνουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα.

«Θα μπουν φυλακή οι άνθρωποι. Θα έπρεπε να δώσουν τουλάχιστον τα 800 ευρώ για να ταϊσουν τις οικογένειές τους», λέει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης & Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) Νίκη Κωνσταντίνου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ, σωματείου που αριθμεί 35.000 εγγεγραμμένα μέλη, υπογράμμισε ότι δεν αναμένεται εξωτερικός τουρισμός, κάτι που θα κάνει πολύ δύσκολο το φετινό καλοκαίρι. «Φέτος δε θα έχουμε τουρισμό. Στόχος μας είναι να περιποιηθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Έλληνα που θα μας επισκεφθεί».

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δυσχερής για τους εποχιακούς εργαζόμενους, καθώς οι περισσότερες εποχιακές επιχειρήσεις δεν αναμένεται να ανοίξουν.

Ενδεικτική της ύφεσης που αναμένεται στον κλάδο είναι η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης στο in.gr ότι τρεις στους δέκα δεν θα ανοίξουν, ενώ από τα εποχιακά καταστήματα ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στους επτά στους δέκα.

Τα αιτήματα

Οι περισσότεροι οργανώσεις και σύλλογοι του κλάδου είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά έχουν στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Εργασίας και στον υπουργό Τουρισμού με τα αιτήματά τους για το μέλλον.

Τα βασικά σημεία από τα αιτήματά τους μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Μείωση του ΦΠΑ το 13% σε όλον τον κλάδο
  • Άμεση καταβολή σε όλους του επιδόματος των 800 ευρώ
  • Πλήρη επιδότηση ενοικίου ή παράταση της επιδότησης 40% του ενοικίου μέχρι το τέλος του χρόνου, και όχι μόνο μέχρι τη λήξη του συναγερμού λόγω κοροναϊού
  • Επέκταση της αναστολής πληρωμής
  • Μείωση ή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών
  • Προσωρινή αναστολή πληρωμών σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ
  • Κεφάλαια στα καταστήματα εστίασης (είτε με κρατική στήριξη, είτε τραπεζική χρηματοδότηση, ένταξη σε προγράμματα ρευστότητας, ΕΣΠΑ κτλ.)
  • Κάλυψη ή διαγραφή οφειλών για τις αγορές πρώτων υλών που έγιναν πριν το κλείσιμο
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και διάφορα άλλα τέλη για το 2020

Ωστόσο, τα μέτρα ελάφρυνσης δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο τους καταστηματάρχες, αλλά όλους τους πολίτες. Όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ, πρέπει να γίνουν φοροελαφρύνσεις και μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα έτσι ώστε οι πολίτες να μην έχουν δεύτερες σκέψεις όταν θέλουν να βγουν για ένα καφέ.

© Πηγή: In.gr