Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα: Οι επόμενες κινήσεις κατά της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης
Τις επόμενες κινήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο αναφορικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προετοιμάζει η Αθήνα, μετά την απέλαση του λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα.
Το πρωί της Παρασκευής, το ελληνικό ΥΠΕΞ, όπως είχε προαναγγείλει κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης και τον ενημέρωσε πως είναι πλέον «persona non grata» για τη χώρα μας, ενώ του έδωσε και προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Παράλληλα, ο έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».
Ετοιμάζει επιστολή στον ΟΗΕ
Ωστόσο, η Αθήνα δεν θα μείνει εκεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha η Ελλάδα ετοιμάζει επιστολή προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.
Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ετοιμάζει πυρετωδώς την επιστολή με την οποία η Αθήνα θα καταγγέλλει στον ΟΗΕ τη συμφωνία. Επιπλέον, θα ξεκαθαρίζει ότι είναι άκυρη και ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Όπως τονίζεται η επιστολή πρέπει να είναι πολύ καλά «δεμένη» νομικά διότι ίσως στο μέλλον γίνει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι επιστολή ετοιμάζει και η Αίγυπτος, με την οποία θα καταδικάζει επίσης τη συμφωνία της Άγκυρας και της Τρίπολης.
Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη
Λίγο μετά την απέλαση του πρέσβη της Λιβυής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της.
Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα και ούτε πρόκειται να κυρωθούν όπως είπε. «Όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μία πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Πρόσθεσε δε, ότι ΗΠΑ, Ρωσία, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, δε, ότι η φωνή της Ελλάδας ακούγεται. «Έχει δυνατούς και σωστούς συμμάχους και αυτό μας δίνει πρόσθετη δύναμη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ακόμη ότι «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης».
«Η πολιτική είναι για να ασκείται και όχι να συζητείται αλλά η κινήσεις μας εξελίσσονται και αποδίδουν. Τα κείμενα που επικαλείται η Τουρκία για θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν θα κυρωθούν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις
Προανήγγειλε, δε, ότι θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας.
Τόνισε, ακόμη, πως η Ελλάδα βρέθηκε και στο παρελθόν σε «καταιγίδες και φουρτούνες» αλλά όπως είπε πάντα τις ξεπερνούσε έχοντας πάντα για πυξίδα το διεθνές δίκαιο.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης.
Όσον αφορά στο Προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πέντε ξεκάθαρες προτεραιότητες: Φύλαξη συνόρων, ανακούφιση νησιών, έλεγχος, γρήγορες επιστροφές και προστασία ασυνόδευτων παιδιών.
Δένδιας: Δεν θα αποδεχθούμε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Στη διαβεβαίωση πως η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, προχώρησε, επίσης, από τη βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Νίκος Δένδιας.
«Δεν υποτιμάμε μνημόνιο, το θεωρούμε κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίζουμε ουσιαστικά ζητήματα που ακυρώνουν την ύπαρξή του», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως θα γίνει αναλυτική διακομματική συζήτηση επ’ ατού στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.
«Υπήρχε προεργασία. Την είδατε πως εξελίχθηκε μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας. Η Λιβύη εσύρθη να υπογράψει το μνημόνιο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για αυτό ως να πρόκειται για έγκυρο κείμενο» είπε και πρόσθεσε: «Το κλίμα στα νομοθετικά σώματα είναι εξαιρετικά βαρύ για την Τουρκία και το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωσε ώρες μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ».
Έντονες αντιδράσεις από Τουρκία και Λιβύη
Η απόφαση της απέλασης του λίβυου πρέσβη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της Τουρκίας, όσο και από την πλευρά της Λιβύης.
Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο τούρκος ΥΠΕΞ καταδίκασε σε έντονο ύφος την κίνηση αυτή από πλευράς Αθήνας.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, κατά την παρουσία του στη Ρώμη, ο κ. Τσαβούσογλου αφού χαρακτήρισε «νόμιμη» τη συμφωνία που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έκανε λόγο για απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της Ελλάδας να τον απελάσει. «Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας», είπε.
«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό» είπε.
Παράλληλα, σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ενημερωθεί για το περιεχόμενο αυτής, είπε πως «οποιοσδήποτε ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, διότι είναι μια νόμιμη συμφωνία. Εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε με όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή, απλά όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι και αυτό είναι δεδομένο».
«Αν καλείς τη Λιβύη λέγοντας: ‘Θα απελάσουμε τον πρέσβη σας αν δεν στείλετε τα έγγραφα της θαλάσσιας συμφωνίας’ η Λιβύη δεν θα γονατίζει. Αν τα ζητούσαν ευγενικά τόσο από εμάς όσο και από τη Λιβύη, θα μπορούσαμε να τους δώσουμε τα έγγραφα», συνέχισε ο τούρκος αξιωματούχος.
Ζητάει τα ρέστα και η Λιβύη
Τα ρέστα για την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον λίβυο πρέσβη, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου του ελληνικού ΥΠΕΞ προκειμένου να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, το οποίο δεν έγινε, ζητάει ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης.
Συγκεκριμένα, μέσω του ΥΠΕΞ της η Λιβύη τονίζει πως η απόφαση της Αθήνας «είναι απαράδεκτη».
Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters ο Μοχάμεντ Σιγιάλα, υπογράμμισε ότι η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν η Ελλάδα είχε διπλωματική αντιπροσωπεία στη χώρα.