Διπλωματική αντεπίθεση: Συνάντηση Δένδια – Ντι Μάιο στην Αθήνα – Στο «τραπέζι» ο καθορισμός ΑΟΖ με Ιταλία

Δημοσιεύτηκε στις 08/06/2020 11:12

Διπλωματική αντεπίθεση: Συνάντηση Δένδια – Ντι Μάιο στην Αθήνα – Στο «τραπέζι» ο καθορισμός ΑΟΖ με Ιταλία

Σε διπλωματική αντεπίθεση απέναντι στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων προχωρά η Αθήνα,  η οποία το τελευταίο διάστημα στέλνει μηνύματα ισχύος στη γειτονική χώρα.

Η Τουρκία σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα και να «γκριζάρει» περιοχές, έχει προαναγγείλει έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα έχοντας στο πλευρό της τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ απέναντι στο νέο κύμα των τουρκικών προκλήσεων, προετοιμάζει εδώ και καιρό τη δική της αντεπίθεση σε διπλωματικό επίπεδο.

Η αρχή γίνεται αύριο, Τρίτη, καθώς ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον ιταλό ομολόγο του Λουίτζι Ντι Μάιο, όπου στην ατζέντα των συνομιλιών θα τεθεί και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας ενώ οι δύο πλευρές θα μιλήσουν για τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα προετοιμάζει εδώ και καιρό αυτή τη συνάντηση, προκειμένου να γίνουν όλα όσα πρέπει για να υπάρχουν θετικές εξελίξεις επί τους θέματος.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική διπλωματία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο επιχειρώντας να προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Τουρκία στη διεθνή σκακιέρα και να αναβαθμίσουν την επιρροή της Ελλάδας.

Η Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές  «πατάει γκάζι» για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο.

Με τις συζητήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει από το τέλος του 2019, η ελληνική διπλωματία επιθυμεί να μπουν πλέον σε τροχιά υλοποίησης και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες. Παράλληλα η Αθήνα προχωρά και σε συγκεκριμένες κινήσεις απέναντι στην Τουρκία στον ΟΗΕ, ενώ σχεδιάζει παρέμβαση και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

 

Το ζήτημα της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων τέθηκε και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Δένδιας – Ντι Μάιο πριν από λίγες ημέρες,  ένα τηλεφώνημα που είχε στόχο να εξομαλύνει και τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ιταλία η δημοσιοποίηση της λίστας των 29 χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επισήμως αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο, και δεν την περιελάμβανε, προκαλώντας αντιδράσεις, υπονομεύοντας εμμέσως και τις συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Επαφές Αθήνας – Καΐρου

Το τελευταίο διάστημα, οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας έχουν ενταθεί, καθώς εκτός αναθερμάνθηκαν οι επαφές Αθήνας – Καΐρου,  στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου εστάλη μήνυμα περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την Αθήνα να θεωρεί ότι και οι διαπραγματεύσεις με το Κάιρο, που συνεχίζονται, έχουν θετικές προοπτικές.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, στον απόηχο των συνεχιζόμενων προκλήσεων υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στο ερώτημα για την αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία όντως προχωρήσει σχέδια για γεωτρήσεις με βάση τους τουρκολυβικούς χάρτες, απάντησε ότι η στάση της Αθήνας είναι ψύχραιμη. «Λέμε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με τον τόνο που πρέπει, με την αποφασιστικότητα που δείξαμε και στο πρόσφατο παρελθόν. Και το μήνυμα φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  ότι από το Μάρτιο υπάρχει κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας σε ορισμένα πεδία και αποκλιμάκωση σε κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα τις παραβιάσεις. Εκτίμησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να προχωρήσει σε κλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι.

 

Στο Τελ Αβίβ ο Μητσοτάκης

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις στέλνοντας επιστολή στον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου ενώ τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η  επίσκεψη και οι επαφές που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία όπου οι τουρκικές προκλήσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα σε μία ακραία πρόκληση

Η τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών έχει φέρει στο προσκήνιο διάφορα σενάρια αντίδρασης της Αθήνας σε περίπτωση που η Τουρκία  δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της χώρας μας και ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές που έχουμε χαράξει.

Ειδικότερα, όπως έχουν αποκαλύψει τα ΝΕΑ, με ένα «πλωτό φράγμα» στο οποίο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν το σύνολο του ελληνικού Στόλου – αναλαμβάνοντας διαφορετικές αποστολές και πόστα – σχεδιάζει να αποτρέψει η Αθήνα το σοβαρό ενδεχόμενο πλέον η Τουρκία να προχωρήσει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι σε πρόκληση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μετά τα αιτήματα της TPAO για έρευνες υδρογονανθράκων νότια και ανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», από τότε που η Τουρκία άρχισε να κλιμακώνει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο με παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και απειλές για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πέριξ του Καστελλόριζου, στο «Πεντάγωνο» έχουν καταρτιστεί πολλά σενάρια απόκρουσης μιας τέτοιας πρόκλησης.

Ολα τα σχέδια εξουδετέρωσης της τουρκικής απειλής έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή: τη δημιουργία ενός θαλάσσιου «τείχους» – και με αεροπορική υποστήριξη – στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου θα επιχειρήσει να εισβάλει ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Αμεσα δηλαδή θα σταλεί μια ελληνική φρεγάτα.

Στην περίπτωση όμως που η Τουρκία επιμείνει, έχει προβλεφθεί ενεργοποίηση και άλλων σεναρίων. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανόν να αξιοποιηθούν ως μια δύναμη ταχείας αντίδρασης τα 15 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ανάμεσά τους πυραυλάκατοι, φρεγάτες, κανονιοφόροι, που βρίσκονται εν πλω από το Βόρειο έως το Νότιο Αιγαίο για την επιτήρηση και αποτροπή μεταναστευτικών ροών. Οσα δε πλέουν εγγύτερα στο νότιο τμήμα των Δωδεκανήσων θα είναι αυτά που θα αναλάβουν ταχύτατα αποστολές ενίσχυσης του πλωτού φραγμού.

Πάντως, εάν και όποτε απαιτηθεί επιχειρησιακή εμπλοκή, θα υπάρξουν διαφορετικά στάδια κλιμάκωσης των ελληνικών ενεργειών. Δηλαδή άλλη θα είναι η ελληνική αντίδραση αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος που θα συνοδεύεται μόνο από βοηθητικά σκάφη. Το επίπεδο αντίδρασης θα ανέβει αν πλάι στο ερευνητικό υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά πλοία. Και ακόμα πιο δυναμική απάντηση θα υπάρξει αν η Τουρκία επιχειρήσει να στείλει γεωτρύπανο.

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook