Διπλωματικά «τείχη» υψώνει η ΕΕ κατά των τουρκικών προκλήσεων – Απόλυτη υποστήριξη στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 13/12/2019 07:57

Διπλωματικά «τείχη» υψώνει η ΕΕ κατά των τουρκικών προκλήσεων – Απόλυτη υποστήριξη στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώθηκε στο κείμενο των Συμπερασμάτων που θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές «πηγές» ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.

Στο δείπνο, σύμφωνα στο ΑΠΕ κυβερνητικές «πηγές» , κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η Ελλάδα στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών το προηγούμενο διάστημα ήδη ζήτησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (9η Δεκεμβρίου) τη ρητή καταδίκη από πλευράς της ΕΕ της «συμφωνίας» Λιβύης – Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Στήριξη και από ΗΠΑ

Στο πλευρό της Ελλάδας όμως στάθηκε και ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύς για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Οπως ξεκαθάρισε ο αμερικανός αξιωματούχος, τα κατοικημένα νησιά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική «έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους και αποτυπώνοντας την νομική επίσημη κρίση των ΗΠΑ σε σχέση με το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, μετά και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ που είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «προκλητική», ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η θέση της τουρκικής κυβέρνησης για τις θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον λέει «όχι» σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Επανέλαβε δε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι θάλασσα συνεργασίας και γι’ αυτό στηρίζουν και τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook