Δημοσκόπηση: Πίεση ΝΔ από τα δεξιά – Προβάδισμα Ανδρουλάκη, τι βλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ – Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα

Δημοσιεύτηκε στις 26/09/2024 07:13

Δημοσκόπηση: Πίεση ΝΔ από τα δεξιά – Προβάδισμα Ανδρουλάκη, τι βλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ – Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα

Εκτεταμένη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, άνοδο της ακροδεξιάς και επιθυμία για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων αναδεικνύει νέα δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του Attica TV.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία δέχεται ισχυρή πίεση από τα δεξιά της, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι τυχόν επανεκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου αποδυναμώνει την προοπτική ανασυγκρότησης του κόμματος.

Παράλληλα, το 63% θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις της κεντροαριστεράς, ενώ την κούρσα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ κερδίζει – με όλα τα πιθανά σενάρια – ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ειδικότερα, πάνω από 7 στους 10 πολίτες (ποσοστό 72%) δηλώνουν ότι η χώρα κινείται προς τη «λάθος κατεύθυνση». Για ακόμα μία φορά, η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο πρόβλημα (78%) και ακολουθούν η υγεία/περίθαλψη (35%) και η παιδεία/εκπαίδευση (22%).

Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 21%, τονίζουν ότι η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να καλύπτουν ούτε τα αναγκαία, ενώ το 34% δηλώνει πως καλύπτει μόνο τα αναγκαία.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως στην κατηγορία όσων δηλώνουν ότι δύσκολα βγάζουν το μήνα, πρώτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση με 14%, δεύτερο το ΚΚΕ με 13% και ακολουθεί τρίτη η ΝΔ με 12,5%.

Η πίεση του 17,5% από τα δεξιά τής ΝΔ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ δέχεται ισχυρή πίεση από τα δεξιά της, όπου αθροίζονται κόμματα τα οποία συγκεντρώνουν ένα μεγάλο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει μόλις 24%, με την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τη Φωνή Λογικής να καταγράφουν αθροιστικά 17,5%.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 13,5%, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δίνουν μάχη για την τρίτη θέση με 9,5% έκαστο.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιστροφή κλίματος για τον Κασσελάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφονται σημαντικές αλλαγές, καθώς το 47% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του κόμματος δηλώνει ότι η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία αποδυναμώνει την προοπτική ανασυγκρότησης του κόμματος, ενώ το 63% θεωρεί πως ο Αλέξης Τσίπρας θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις της κεντροαριστεράς.

Όσο για τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να προηγείται με 27%, ωστόσο, το σύνολο όσων υποστηρίζουν τον Σωκράτη Φάμελλο και την Όλγα Γεροβασίλη (η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε την ίδια μέρα που η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία) βρίσκεται στα ίδια επίπεδα.

ΠΑΣΟΚ: Προβάδισμα Ανδρουλάκη με όλα τα σενάρια

Στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του στον πρώτο γύρο φαίνεται να διατηρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 26%, ακολουθούμενος από τον Χάρη Δούκα με 22% και την Άννα Διαντοπούλου με 21%.

Στο 15% καταγράφεται ο Παύλος Γερουλάνος, 4% συγκεντρώνει ο Μιχάλης Κατρίνης και 3% η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί το προβάδισμα και στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, υπερέχοντας του Χάρη Δούκα (με 45% έναντι 38%), της Άννας Διαμαντοπούλου (με 44% έναντι 38%), καθώς και του Παύλου Γερουλάνου (με 48% έναντι 37%).

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε πριν από το debate των έξι υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.

Θετικοί στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Περίπου 6 στους 10 πολίτες (59%) δηλώνουν ότι οι προοδευτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεργαστούν.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως το 36% θέλει η συνεργασία αυτή να γίνει με κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η πλειοψηφία (53%) όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές επιθυμεί κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 24% θεωρεί πως τα δύο κόμματα πρέπει να συνεργαστούν μόνο εντός Βουλής.

Υψηλό είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το 43% να συμφωνεί σε κοινή εκλογική κάθοδο και το 21% να θεωρεί πως η συνεργασία θα πρέπει να περιοριστεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

in.gr