Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται»
Ο συγγραφέας και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, Δημήτρης Παπαχρήστος, που υπήρξε η «φωνή» της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, ως βασικός εκφωνητής στον ραδιοσταθμό των φοιτητών, μιλά για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
«Έξι χρόνια είναι πολλά δεν θα γίνουνε εφτά», «Απόψε πεθαίνει ο φασισμός», «Ή τώρα ή ποτέ». Ο Δημήτρης Παπαχρήστος θυμάται τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και λέει στο MEGA:
«Δεν υπήρξα η φωνή του Πολυτεχνείου, υπήρξα η φωνή όλων των εξεγερμένων. Για τη γενιά του Πολυτεχνείου η στέρηση της ελευθερίας ήταν πιο σημαντική και από το ψωμί».
«Τόσα χρόνια μίλησα σε σχολεία σε πανεπιστήμια και απορώ πως υποστηρίζουν κάποιοι ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο. Μόνο οι τραυματίες ήταν περισσότεροι από 1.200».
Δημήτρης Παπαχρήστος: Δεν ήμασταν ήρωες
«Φυσικά και φοβόμασταν, δεν ήμασταν ήρωες», λέει σε ερώτηση της δημοσιογράφου. «Αλίμονο σε ένα λαό που έχει ανάγκη από ήρωες, λέει ο Ρίτσος. Τα φώτα των τανκς ήταν σαν ξυραφιές πάνω μας. Τα παιδιά πάνω στα κάγκελα φώναζαν συνθήματα», συμπληρώνει, τονίζοντας:
«Το Πολυτεχνείο είναι ζώσα μνήμη. Δεν έχει ιδιοκτήτες. Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται. Θέλαμε όλη η Ελλάδα να γίνει ένα Πολυτεχνείο». Έγινε Θεσσαλονίκη, έγινε Πάτρα, έγινε Γιάννενα.
Αν ξημέρωνε τα τανκς δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν. Θα πέφτανε και γι αυτό μπήκανε».
Δείτε τη συνέντευξη του Δημήτρη Παπαχρήστου