Δικηγόροι προαναγγέλλουν νομικές κινήσεις για ένταλμα κατά Νετανιάχου και για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Δημοσιεύτηκε στις 26/11/2024 12:52

Δικηγόροι προαναγγέλλουν νομικές κινήσεις για ένταλμα κατά Νετανιάχου και για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Δύο ημέρες μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Γιοάβ Γκάλαντ από το ΔΠΔ, στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΣΑ ανακοινώθηκε ότι ξεκινά νομική πρωτοβουλία για να ενεργοποιηθούν τα εντάλματα σύλληψης των Ισραηλινών ηγετών σε περίπτωση που έρθουν στην Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε καλά την ιστορικότητα αυτών που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη. Σε κάποια χρόνια από σήμερα η γενοκτονία θα αναφέρεται στα βιβλία της ιστορίας και θα μας ρωτούν, όπως και εμείς αντίστοιχα ρωτούσαμε για το 1942-1943, τι έκανε ο καθένας και η κάθε μια από εμάς όταν γινόταν όλα αυτά».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την παρουσίαση της εκδήλωσης «Από τη γενοκτονία στο τέλος της κατοχής» ο Θανάσης Καμπαγιάννης μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων που διοργάνωσε την ημερίδα σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Παλαιστινιακής Γης του αμερικανικού πανεπιστημίου της Βηρυτού πριν ανακοινώσει την νομική πρωτοβουλία για τα εντάλματα σύλληψης που βρίσκεται στα σκαριά.

Με ένα πλούσιο πάνελ ομιλητών, από την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, νομικούς, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και με μαζική παρουσία φορέων και κινήσεων η συζήτηση κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων γύρω από την κατοχή, τον πόλεμο αλλά και την αντίσταση – νομική και μη – που μπορεί να βάλει φρένο στη «γενοκτονία».

Σε περίοπτη θέση βρισκόταν η αφίσα του βομβαρδισμένου κτιρίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Γάζας, υπενθύμιση ότι το Ισραήλ στοχεύει στο να διαλύσει κάθε κοινωνικό και πολιτικό θεσμό καταστρέφοντας την ουσία της παλαιστινιακής ύπαρξης.

Η ζωή στα κατεχόμενα

Δικηγόρος από τη Δυτική Όχθη και επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, η Zeina Jallad, σε μία συγκλονιστική ομιλία μετέφερε την εικόνα της ζωής υπό ισραηλινή κατοχή.

«Το Ισραήλ είναι σκόπιμα ένα κράτος χωρίς Σύνταγμα, χωρίς καθορισμένα σύνορα, χωρίς συγκεκριμένο ορισμό για το ποιος είναι πολίτης του.

Όποιος δηλώνει Εβραίος από οποιοδήποτε μέρος της γης και χωρίς σύνδεση με τον συγκεκριμένο τόπο μπορεί να ζητήσει να εγκατασταθεί στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη.

Αντιθέτως τα εκατομμύρια γηγενών Παλαιστίνιων που εκδιώχθηκαν από τη γη τους δεν μπορούν να επιστρέψουν».

«Το Ισραήλ διοικεί τις Παλαιστινιακές περιοχές με ένα σύνολο περίπου 2.500 στρατιωτικών νόμων». Η ίδια ανέφερε τρεις από αυτούς.

Ο πρώτος αφορά την προστασία των παιδιών. «Η «μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής» έχει υπογράψει τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και το όριο της ενηλικίωσης στο Ισραήλ είναι τα 18 έτη.

Για τα παιδιά των Παλαιστινίων όμως το όριο είναι τα 12 έτη. Ένα 12χρονο παιδί θεωρείται υπόλογο απέναντι στο νόμο όπως ένας ενήλικας. Έτσι μπορεί να θεωρηθεί μαχητής. Η παιδική του ηλικία έχει κλαπεί με τον νόμο.

Δικηγόροι

Στο πάνελ των ομιλητών η Zeina Jallad, ο Νικόλας Κοσματόπουλος, και η Lamis Deek

Απαγόρευση των συναθροίσεων

Ο δεύτερος αφορά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων χωρίς άδεια από τις Ισραηλινές αρχές. Αυτό δεν αφορά μόνο την κατάργηση εορτών ή εκδηλώσεων στα πλαίσια των τοπικών παραδόσεων, αλλά αποτελεί αφορμή για την ποινικοποίηση της συγκομιδής ελιάς ή θυμαριού και ρίγανης.

Ο τρίτος αφορά τη γη και το νερό που υπάγονται αποκλειστικά στη διοίκηση του Ισραήλ. Ακόμη και οι πηγές και το βρόχινο νερό. Στη Δυτική Όχθη, το νερό ανήκει εξολοκλήρου σε Ισραηλινή εταιρεία. Το ίδιο και οι υποδομές, οι συχνότητες, οι αρχαιότητες κλπ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν μετατραπεί σε διάσπαρτους θύλακες που απαγορεύεται η μεταξύ τους επικοινωνία.

«Οι Παλαιστινιακοί οικισμοί έχουν πόρτες που κλειδώνουν π.χ. στις 4μμ. Αν άργησες στο σχολείο δεν μπορείς να μπεις μέσα. Αν πάθεις κάτι σοβαρό από τις 4μμ έως το επόμενο πρωί θα πεθάνεις αφού οι περισσότεροι οικισμοί ή θύλακες δεν έχουν νοσοκομείο».

Φεύγοντας «κλείδωσαν» τη Γάζα

Η Γάζα από την άλλη είναι εδώ και χρόνια μια μεγάλη φυλακή.

«Στη Γάζα το 2006 έγιναν ελεύθερες εκλογές σύμφωνα με όσα όρισαν διεθνείς παρατηρητές.

Τις εκλογές κέρδισε η Χαμάς. Αμέσως μετά το Ισραήλ φυλάκισε όλα τα μέλη της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης και η Ε.Ε. ανέστειλε την οικονομική βοήθεια που θα έδινε στη Γάζα. Δύο χρόνια μετά το Ισραήλ αποχώρησε από τη Γάζα και κλείδωσε τις πόρτες, φυλακίζοντας από τότε και μέχρι σήμερα όλους τους κατοίκους της Γάζας σε συνθήκες αποκλεισμού που αφορούσαν όχι μόνο βασικές ελευθερίες αλλά ακόμη και τα βασικά αγαθά και τη διατροφή».

Θέλουν να δημιουργήσουν μικρούς και μεγάλους εμφύλιους στον Λίβανο

Για την κατάσταση στον Λίβανο μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Ανθρωπολογίας που διδάσκει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού Νικόλας Κοσματόπουλος.

«Είμαστε μάρτυρες της πιο μεγάλης αντιαποικιακής μάχης του κόσμου», είπε αρχικά και μέσα από τις ιστορίες τριών φοιτητριών του που προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω πολέμου και αλλεπάλληλων εκτοπισμών περιέγραψε την καθημερινότητα στον Λίβανο.

«Ο νότιος Λίβανος, που είναι ο πυλώνας της εύθραυστης οικονομίας της χώρας, διαλύεται μέρα μέρα καθώς ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει τα πάντα, όσα μπορούν να εξασφαλίσουν ζωή.

Σπίτια, υποδομές αλλά και δέντρα, ελιές που βρίσκονται εκεί από αιώνες παραδίδονται στις φλόγες σκόπιμα για να μην υπάρξει δυνατότητα η γη αυτή να ξανακατοικηθεί.

Την ίδια στιγμή και ενώ το Ισραήλ με τη βοήθεια της Δύσης προσπαθεί να δημιουργήσει μικρούς και μεγάλους εμφύλιους, υπάρχει αντίσταση με κόσμο να αρνείται να εγκαταλείψει τις εστίες του διακινδυνεύοντας τη ζωή του».

Η σημασία των αποφάσεων των δικαστηρίων της Χάγης

Στη διάσταση των αποφάσεων των δικαστηρίων της Χάγης (ΔΔΔ και ΔΠΔ) αναφέρθηκε ο δικηγόρος και καθηγητής στο Ιόνιο πανεπιστήμιο Σωτήρης Λίβας σημειώνοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην καταδίκη του Ισραηλ ενώ σε σχέση με τα εντάλματα σύλληψης επεσήμανε ότι είναι ίσως πιθανόν να έχουν εκδοθεί περισσότερα για άλλους αξιωματούχους.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το δικαστήριο γνωστοποίησε τα εντάλματα κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ, για λόγους ασφαλείας των μαρτύρων όπως ανέφερε η σχετική απόφαση.

Εκ μέρους του BDS Greece o Σωτήρης Λαπιέρης επεσήμανε ότι εκτός από τις ΗΠΑ μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν συμφωνία με το Ισραήλ για σταθμεύουν τα στρατεύματά του και αναφέρθηκε στη διεθνή καμπάνια για μποϊκοτάζ του Ισραήλ που έχει αναζωπυρωθεί τον τελευταίο χρόνο με τον πόλεμο στη Γάζα.

Νομικά εργαλεία

Η Lamis Deek, δικηγόρος στη Νέα Υόρκη και ακτιβίστρια του κινήματος αλληλεγγύης, μετέφερε τη δική της εμπειρία.

«Με νομικές ενέργειες κατορθώσαμε στη Νέα Υόρκη να σταματήσουμε τη διαφήμιση αγοραπωλησίας παλαιστινιακών σπιτιών από εταιρείες real estate ισραηλινών συμφερόντων. Η νομική γνώση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Έχουμε μεγάλη δύναμη στα χέρια μας. Ο καθένας και η καθεμιά σας είστε και από μία ιδέα. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το κίνημα αλληλεγγύης»

Το «παρών» έδωσαν μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος, της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Κώστα Παπαδάκη, δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα, στις πάνω από 5.500 υπογραφές που ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα και καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και στην υιοθέτηση αντίστοιχου ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook