Δίκη Πισπιρίγκου: «Μάχη ιατροδικαστών» – Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου της Ίριδας
Σε «μάχη ιατροδικαστών», οι οποίοι καλούνται με τις ειδικές τους γνώσεις να συνδράμουν δικαστές και ενόρκους για την έκδοση της ετυμηγορίας τους από την οποία θα κριθεί η ενοχή ή μη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κάθεται στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας λογοδοτώντας αυτή τη φορά για την υπόθεση του θανάτου των δύο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και της Ίριδας.
Στο βήμα του μάρτυρας βρέθηκε σήμερα η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελικής Τσιόλα, η οποία είχε συντάξει την ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της 6 μηνών Ίριδας Δασκαλάκη, προσδιορίζοντας ως αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβόκομβου.
Στη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας μάλιστα το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να προσκομιστεί το σημαντικότερο ίσως πειστήριο για το σκέλος αυτό της υπόθεσης, που δεν είναι από το «πανάκι» το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου για την απόφραξη των αεραγωγών του μωρού.
«Προτείνω να προσκομιστεί το πανάκι το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε η κατηγορούμενη για την απόφραξη των αεραγωγών του παιδιού», είπε η εισαγγελέας της έδρας με το δικαστήριο να κάνει τελικά δεκτό το σχετικό αίτημα.
Ξεκινώντας την αφήγησή της η μάρτυρας περιέγραψε πως:
«Ήταν Μάρτιος του 2021, ημέρα Κυριακή, όταν δέχθηκα τηλεφώνημα από το Καραμανδάνειο για νεκρό βρέφος και μου είπαν την ώρα θανάτου. Στη συνέχεια με ενημέρωσε προφορικά το Αστυνομικό Τμήμα ότι υπάρχει αιφνίδιος θάνατος. Τη Δευτέρα, μια ημέρα μετά, με ενημέρωσαν ότι έχει πάει η σήμανση για φωτογράφιση του χώρου. Με ενημέρωσαν ότι το βράδυ της Κυριακής είχε προσκομιστεί από τους γονείς στο αστυνομικό τμήμα μια σαλιάρα του παιδιού, το γνωστό πανάκι, το οποίο στη συνέχεια έστειλαν στην υπηρεσία μας. Ξεκίνησα τη νεκροτομή στη συνέχεια» κατέθεσε η μάρτυρας.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου έθεσε σειρά ερωτήσεων προς τη μάρτυρα στην προσπάθειά της να διερευνήσει την αιτία που θα μπορούσε να προκαλέσει υποξυγοναιμία στο παιδί, αν δεν υπάρχει παθολογικός παράγοντας. «Κάποιο εμπόδιο ώστε να έχουμε επαρκές οξυγόνο στο αίμα. Ασφυξία για παράδειγμα» απάντησε η ιατροδικαστής.
Στη συνέχεια η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συνομιλία που είχε με τους γονείς του μωρού, τον Μάνο Δασκαλάκη και την Ρούλα Πισπιρίγκου ανάφερε: «Μου είπαν ότι είχαν ένα παιδάκι 3,5 ετών που κατέληξε, ότι έγινε νεκροτομή. Μου εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους και ότι είχαν υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Μου είχαν αναφέρει ότι η αιτία θανάτου για τη Μαλένα ήταν η ηπατική ανεπάρκεια. Εκείνοι ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι και μου ανέφεραν για κάποιες καθυστερήσεις στην ενημέρωση, αλλά δε θυμάμαι καλά να σας τα πω».
Αναφερόμενη στο πως οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι αιτία θανάτου ήταν η αγενεσία φλεβοκόμβου, η κ. Τσιόλα είπε πως προέκυψε από την ιστοπαθολογική έκθεση. «Μου ανάφερε η παθολογοανατόμος Αντιγόνη Μητσέλου ότι βρήκε την αιτία θανάτου. Μου είπε πως δεν το κάνουν συχνά αυτό, αλλά η ίδια έκανε μια διαδικασία και κατέληξε ότι αιτία θανάτου είναι η αγενεσία-υποπλασία φλεβόκομβου».
Η κ. Τσιόλα κατέθεσε ακόμα αν είχε τις πληροφορίες που βγήκαν στο φως στη συνέχεια θα ζητούσε τη διενέργεια και νέας παθολογοανατομικής εξέτασης . «Εγώ θα ζητούσα επανεκτίμηση σε εξειδικευμένο κέντρο. Πρέπει να διαπιστωθεί αν υπήρχε ο φλεβόκομβος τελικά. Θα ζητούσα εξέταση και από άλλο παθολογοανατόμο».
Πρόεδρος: Έχετε το δεδομένο ότι το μωρό είναι άψογο σε όψη, ο παιδιατρικός έλεγχος καλός και γονιδιακός έλεγχος δε βρίσκει κάτι που να συνάδει με αγενεσία φλεβόκομβου, με αυτά τα δεδομένα σήμερα τι αιτία θανάτου θα δίνατε;
Μάρτυρας: Απροσδιόριστη αιτία θανάτου.
Πρόεδρος: Στην ανάκριση απαντήσατε ασφυξία, τι άλλαξε;
Μάρτυρας: Τότε δεσμεύτηκα από τη δεύτερη παθογολοανατομική Ευτυχιάδη, όπως είχα δεσμευτεί από της Μητσέλου.
Πρόεδρος: Ακόμα δηλαδή κι αν δεν καταλαβαίνετε πως το υιοθετείτε;
Μάρτυρας: Έφτασε σε μια διάγνωση επίσημη ο παθολογοανατόμος, πως θα την αμφισβητήσω;
Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση της κ. Τσιόλα.