Δένδιας: Το χουντικό, εθνοκάπηλο πραξικόπημα στην Κύπρο άνοιξε την πόρτα του εισβολέα
Στην Λευκωσία βρέθηκε τη Δευτέρα ανήμερα της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος της χούντας στην Κύπρο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλη Πάλμα.
«Πρέπει να ξεκινήσω από την μνεία της σημερινής Μαύρης Επετείου. Σήμερα συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την 15η Ιουλίου 1974, ημερομηνία του χουντικού Πραξικοπήματος στην Κύπρο, ενός εθνοκάπηλου πραξικοπήματος που άνοιξε Κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δένδιας.
Εξέφρασε ακόμα το σεβασμό του και την πατριωτική ευγνωμοσύνη του «προς τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές της Δημοκρατίας και της άνισης αναμέτρησης το 1974, απέναντι στην εισβολή», οι οποίοι όπως είπε «αντιμετώπισαν πολύ υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις υπό το βάρος του αδελφοκτόνου εγκληματικού πραξικοπήματος. Τους θυμόμαστε με σεβασμό και τιμάμε διαχρονικά την προσφορά τους. Και βέβαια καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση Ελλάδας και Κύπρου «με σεβασμό στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την απόλυτη καταδίκη της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας».
Η Ελλάδα δεν αδιαφορεί για τις απειλές κατά της Κύπρου
Με το βλέμμα και στην Χεζμπολάχ ο Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα «ουδόλως αδιαφορεί για απειλές κατά της Κύπρου απ’ οπουδήποτε προέρχονται αυτές. Είτε από κράτη, είτε οργανώσεις τρομοκρατικές που διεκδικούν ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι με τη βοήθεια παρανόμων πυραυλικών οπλοστασίων».
Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα όπως η διμερής αμυντική και στρατιωτική συνεργασία και οι υφιστάμενες τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Ακόμα συζητήθηκαν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για από κοινού αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και στις ενέργειες μας για προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύ οχωρών αλλά και την επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και συνεργασίας και τη διευθέτηση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή.
Στο τραπέζι βρέθηκε επίσης η πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης και η συμβολή της Ελλάδας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, καθώς επίσης και η ανάληψη της διοίκησης της Επιχείρησης «ASPIDES» από την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της τήρησης ανοικτών εμπορικών οδών και γραμμών ανεφοδιασμού στην Ερυθρά Θάλασσα. Με το Νίκο Δένδια να προσφέρει στην Κύπρο «την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με πλοία του ελληνικού Στόλου για την μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, ώστε να ανακουφιστεί ο παλαιστινιακός λαός».
Ο Πάλμας ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την κατάσταση ασφάλειας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, με τους δύο υπουργούς Άμυνας να αναφέρονται εκτενώς και στην συνεχιζόμενη αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, καθώς και για τις προσπάθειες για επιστροφή στη διαδικασία των συνομιλιών, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η ΕΕ χρειάζεται ισχυρό αμυντικό βραχίονα
Ο Δένδιας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι Ελλάδα και Κύπρος συμμερίζονται την άποψη ότι η ΕΕ «πρέπει να δημιουργήσει έναν ισχυρό αμυντικό βραχίονα, έναν βραχίονα ικανό να υπερασπίσει καταρχήν τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο αλλά -που θέλω να πάω κι ένα βήμα πιο πέρα- και ό,τι εκφράζει αυτός ο χώρος, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπογραμμίσαμε λοιπόν, την ανάγκη δημιουργίας ενός βραχίονα με ένα ενιαίο αμυντικό οικοσύστημα που να υποστηρίζει αυτό τον βραχίονα».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας ο Δένδιας υποστήριξε ότι «έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, την δημιουργία δηλαδή ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας. Το οικοσύστημα αυτό είναι ανοικτό σε φίλες χώρες και βέβαια πιο ανοιχτό από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στην Κυπριακή Δημοκρατία».
«Από εδώ, από τη Λευκωσία, δεν μπορώ παρά να πω ότι είναι απαράδεκτο μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πρωτεύουσα χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρας-μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να παραμένει διηρημένη επί μισό αιώνα, να υπάρχουν πράσινες ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος γραμμές. Και βέβαια δεν είναι επιτρεπτό να παραβιάζεται επί 50 χρόνια το Διεθνές Δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε ο Δένδιας.
Απαραίτητη η ενότητα του Ελληνισμού
Καταλήγοντας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι «η ενότητα του Ελληνισμού συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση ελληνικής επιβίωσης. Ο διχασμός, γνωστός σε εμάς στους Έλληνες ιστορικά, μας κατατρέχει πάντα, αποτελεί ικανή και επαρκή συνθήκη εθνικής συμφοράς και συντριβής. Η Ιστορία έχει αποδείξει και τα δύο παραπάνω. Και η σημερινή επέτειος μας το θυμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο».
Ο Δένδιας έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και από τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.