Δεν θα επιτραπεί σε γραφειοκρατικά εμπόδια να καθυστερήσουν έργα προς όφελος του πολίτη
Την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει τη συνεργασία του κράτους με ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της υγείας και να ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να μην καθυστερήσουν έργα προς όφελος του πολίτη, σηματοδοτεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παρουσία του στην εκδήλωση «Πρωτοβουλία για την Υγεία», που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η επιλογή αφορά στην παράλληλη και συμπληρωματική λειτουργία κράτους και ιδιωτικών φορέων για την ανταπόκριση σε μεγάλα κοινωνικά ζητούμενα και η αποτελεσματικότητα στο ότι η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» τις δωρεές, προχωρώντας με fast track διαδικασίες για την άρση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων.
Τι είναι η Πρωτοβουλία για την Υγεία
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την Υγεία, που αφορά δομές Υγείας για όλους τους Έλληνες. Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων, του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, προβλέπει την αγορά δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, την ενίσχυση των προγραμμάτων της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, σε νοσοκομεία του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης.
Την αρχιτεκτονική των τριών νέων νοσοκομείων έχει αναλάβει ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano, προκειμένου οι χώροι νοσηλείας να είναι υψηλής αισθητικής και συνάμα σωστά ενταγμένοι στο περιβάλλον κάθε περιοχής, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στο δημόσιο χώρο.
Τα νέα νοσοκομεία θα ανήκουν στο ΕΣΥ, αλλά θα έχουν διοικητική ευελιξία και αυτοτέλεια. Το κόστος μισθοδοσίας θα βαρύνει το Δημόσιο, όπως και η κατασκευή των έργων υποδομής γύρω από τα νέα νοσοκομεία.
Πώς «ξεκλείδωσε» η δωρεά
Η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα για να εξασφαλίσει για το οδικό δίκτυο του νοσοκομείου Κομοτηνής την εκπόνηση των μελετών, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την έγκρισή τους από τις υπηρεσίες, κάτι που θα κάνει και για τα άλλα δύο νοσοκομεία.
Το πρότζεκτ προωθήθηκε ταχύτατα από τον περασμένο Οκτώβριο, βασιζόμενο σε ένα μοντέλο δύο συντονιστών (ενός νομικού και ενός γιατρού) από την πλευρά του Δημοσίου που «έτρεξαν» τα νομικά κείμενα και τις κυρώσεις από την Βουλή. Συνεχείς ήταν οι συσκέψεις και ο συντονισμός με τα υπουργεία Υγείας, Υποδομών, Οικονομικών και Παιδείας, αλλά και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, φυσικά σε διαρκή επαφή και συντονισμό με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πώς η κυβέρνηση μεγιστοποιεί τις δωρεές
Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται διάταξη που θα δίνει φορολογικά κίνητρα για τον εθελοντισμό και τα χορηγικά προγράμματα. Θα απαλλάσσει τις δωρεές από το σημερινό καθεστώς του ΦΠΑ (24%) με στόχο να τις μεγιστοποιήσει προς όφελος του πολίτη.
Τι άλλο γίνεται
Σχεδιάζεται ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία τα υπουργεία θα μπορούν να καταγράφουν και να επικαιροποιούν τις ανάγκες τους που δεν καλύπτονται από τον προϋπολογισμό, ενώ τα Ιδρύματα θα καταγράφουν την προσφερόμενη χρηματοδότηση για χορηγίες. Θα οριστεί ακόμα σχετικό σημείο επαφής σε κάθε υπουργείο για τις χορηγίες.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ