Δ.Σταθακόπουλος : «H ιστορία Ρώσων και Ουκρανών δίνει απαντήσεις για το “σήμερα” και εκθέτει την απόφαση της Ελλάδας να εμπλακεί με αποστολή στρατιωτικού υλικού»
Τους λόγους για τους οποίους η ιστορία Ρώσων και Ουκρανών δίνει απαντήσεις για το “σήμερα” και εκθέτει την απόφαση της Ελλάδας να εμπλακεί με αποστολή στρατιωτικού υλικού» εξήγησε ο δρ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο , Νομικός – Τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Ο κ. Σταθακόπουλος αναφέρθηκε στα πιθανά σενάρια έκβασης του Ρωσο- Ουκρανικού μετώπου, επισημαίνοντας πως αυτοί οι 2 λαοί θα τα βρούν, επειδή έχουν κοινά ήθη κι έθιμα, είναι 2 αδελφικοί λαοί, με την πόλη που διαπραγματεύονται στην Λευκορωσία να αποτελεί περιοχή προέλευσης και των 3. Η Ρωσία δεν θα βομβαρδίσει το Κίεβο, γιατί είναι ιστορική πρωτεύουσα των Ρώσων,
Ο κ. Σταθακόπουλος, εξήγησε τους λόγους που ο Πούτιν επιχειρεί να καταλάβει το Κίεβο, επισημαίνοντας πως: «Η κατάκτηση του Κιέβου από τον Πούτιν, είναι η προίκα του για το μέλλον. Θέλει να δείξει το δυναμισμό του στα πρώην σοβιετικά κράτη που θέλουν να αποκοπούν από τους ιστορικούς δεσμούς που τα ενώνουν με την Ρωσία. »
Σε ότι αφορά τους λόγους που η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να εμπλακεί με αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ο κ. Σταθακόπουλος, αναφέρει:
«Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ ήταν κι είναι αντίπαλος της Ρωσίας. Δεν ήταν όμως εχθρός της. Η Ρωσία δεν θα ξεχάσει ότι η χώρα μας έστειλε όπλα. Εκτιμώ πως αντι για έναν εχθρό που ήταν η Τουρκία θα έχουμε πλέον δύο. Με την σαφώς εχθρική και όχι αποσβεστική πιθανολογείται η αναγνώριση της Β. Κύπρου ως ανεξάρτητης και από τη Ρωσία στάση κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, οι σύμμαχοι της Ελλάδας ( ΝΑΤΟ ) είναι και σύμμαχοι της Τουρκίας που ομοίως ανήκει στο ΝΑΤΟ. Ουδέποτε της επέβαλαν κυρώσεις παρότι κατέχει παράνομα επί 48 χρόνια, έδαφος χώρας της Ε.Ε ( Κύπρος) και απειλεί με casus belli ( αιτία πολέμου ), άλλη χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλ. την Ελλάδα. Επομένως ,ακόμα και το ΝΑΤΟ, ουδέποτε θα αποτρέψει την Τουρκία όπως δείχνει η ιστορία, διότι αν πάρει θέση, ή θα διαλυθεί αφού θα συγκρουστούν μεταξύ τους δύο μέλη του , ή θα γίνει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος που δεν το θέλει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Τουρκία αναβαθμίστηκε σε ρόλο ωφελημένου απ’ όλους, ισορροπιστή και πρόθυμου δούρειου ίππου της μίας πλευράς κατά της άλλης. Όταν λήξει όλο αυτό , ελπίζοντας να μην γενικευτεί , με τυχόν αβέβαιες συνέπειες, οι αντίπαλες πλευρές θα τα έχουν βρει μεταξύ τους , η Ελλάδα θα θεωρείται εχθρός της Ρωσίας, η Τουρκία ο κερδισμένος καιροσκόπος με σύμμαχο ή την ανοχή της Ρωσίας , αλλά και της Ε.Ε – ΝΑΤΟ στις καταχρηστικές απαιτήσεις της, ή την πρόδηλη στήριξή της. »