Δ. Σαρηγιάννης: «Χρειάζονται έως και 5 ημέρες για να επανέλθει η ποιότητα του αέρα μετά από πυρκαγιές»
Έως και 5 μέρες απαιτούνται προκειμένου να καθαρίσει η ατμόσφαιρα, από τις στάχτες, τα μικροσωματίδια που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές και τα άλλα τοξικά στοιχεία, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημοσθένη Σαρηγιάννη που μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να προφυλαχτούμε από την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί λόγο της φωτιάς και να λάβουμε μέτρα ασφάλειας ώστε να παραμείνουμε υγιείς, χωρίς αναπνευστικά και μακροχρόνια προβλήματα.
Όπως επεσήμανε: «ωφέλιμο θα ήταν να φοράμε μάσκα, για να μην εισπνέουμε καπνό και στάχτη διότι η ποιότητα του αέρα, ειδικά στις καμένες περιοχές είναι υπερβολικά κακή. Ακόμα προτείνει, Να αποκλείσουμε από τον εσωτερικό χώρο, τον εξωτερικό αέρα, ώστε να μην μπαίνουν στο εσωτερικό μικροσωματίδια κι άλλα που εισπνέουμε. Επειδή μετά από μια πυρκαγιά, είναι φυσικό ότι θα υπάρχουν καμένα τεχνητά υλικά και κατασκευαστικά υλικά, πιθανώς από αυτοκίνητα αλλά και από άλλα πλαστικά, αυτά, μπορούν να δημιουργήσουν δευτερογενείς καρκινογόνες ουσίες. Για αυτό και θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι που θα επιστρέψουν στις κατοικίες τους να προφυλάσσονται με γάντια και με χρήση μάσκας για ένα χρονικό διάστημα.»
Στην ερώτηση για το πόσες μέρες χρειάζεται να περάσουν, ώστε να καθαρίσει η ατμόσφαιρα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως: «Ανάλογα με την κίνηση των άεριων μαζών, θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας από 3 μέρες μέχρι μία εβδομάδα. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, πάλι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον καθαρισμό από τις στάχτες, για να μη δημιουργήσουμε επαναιώρηση των σωματιδίων από τα αποκαΐδια ειδικά σε ότι αφορά τις περιοχές που κάηκαν.»
Για τις έρευνες και τις μελέτες των ερευνητικών μονάδων ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως: «Μετά τις πυρκαγιές χρειάζεται να υπάρχει ένα συνεργείο που θα μπορεί να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις για να εξάγονται ερευνητικά συμπεράσματα. Χρειάζονται οι όποιες μελέτες να γίνονται σε από μία έως 3 εβδομάδες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, κι όχι να καθυστερούν να γίνονται οι απαραίτητες έρευνες μετά από ένα χρόνο, όπως συνήθως συμβαίνει.»
Για τις αίθουσες συγκέντρωσης του κόσμου που φιλοξενούν όσους καλούνται να εκκενώσουν τα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως: «Θα ήταν χρήσιμο, να υπάρχουν αίθουσες στις οποίες θα φιλτράρεται και θα καθαρίζεται ο αέρας για να βοηθήσει και τους ανθρώπους που συγκεντρώνονται σε αυτές και αφήνουν τις οικίες τους ακολουθώντας τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την αποφυγή μεταδοτικών νόσων.»