Δ. Παπαστεργίου: Με σχέδιο και υποδομές στην Τεχνητή Νοημοσύνη» — προσωποποιεί την πολιτική πρωτοβουλία και δίνει έμφαση στη στρατηγική

Η Ελλάδα επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Ομάδα ειδικών, data offices και υπερυπολογιστής «Δαίδαλος». Του Νίκου Τσιλιπουνιδάκη.
Σε μια περίοδο που η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ραγδαία κοινωνίες και οικονομίες, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανοίγει τα χαρτιά του και παρουσιάζει τη στρατηγική της Ελλάδας για την είσοδο στη νέα ψηφιακή εποχή. Μιλά για τη δημιουργία ομάδας ειδικών, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, τον ρόλο των data offices, αλλά και τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» που θα τοποθετήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό χάρτη της καινοτομίας.
Ο Υπουργός παρουσίασε στο οικονομικό φόρουμ των Δελφων μια εμπεριστατωμένη στρατηγική με όραμα, τεκμηρίωση και ξεκάθαρο στόχο: να μην χάσει η Ελλάδα το τρένο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ένα συνεκτικό και φιλόδοξο σχέδιο για την ενίσχυση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της διακυβέρνησης δεδομένων παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα κέντρο δεδομένων μέσα από μία σειρά από κινήσεις προώθησης τεχνολογικών υποδομών αλλά και διεθνών διασυνδέσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για θεσμική και τεχνική υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όπως έκανε γνωστό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δημιουργήσει μία ομάδα ειδικών σε θέματα ΤΝ, η οποία θα συμβάλει στη χάραξη πολιτικών και στρατηγικών, σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπει την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/868 για τη διακυβέρνηση δεδομένων και εισάγει τη δημιουργία data offices σε κάθε υπουργείο, ώστε τα δημόσια δεδομένα να είναι συλλεγμένα, ανοιχτά και αξιοποιήσιμα – με εξαίρεση τα ευαίσθητα.
«Θέλει δουλειά για να φτιαχτούν οι διαδικασίες, αλλά δεν έχει νόημα να μιλάμε για ΤΝ χωρίς δεδομένα», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στο μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης δημόσιων εγγράφων. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το σκανάρισμα μεγάλων όγκων έγχαρτου υλικού από τις δημόσιες υπηρεσίες, με το σύνολο να εκτιμάται στις 1,2 δισεκατομμύρια σελίδες.
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», τόνισε με νόημα.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ έχει πλήρως συνειδητοποιήσει τις προκλήσεις που δημιουργεί η νέα εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, προχωρώντας στην ψήφιση σχετικού κανονισμού, ο οποίος έχει ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.
Πέρα από το θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής γραμματείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα δεδομένα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα συντονίσει τις πολιτικές και τις συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, έκανε άνοιγμα προς τη νεοφυή επιχειρηματικότητα:
«Θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια, να ξεπεράσουμε εμπόδια και να καλέσουμε νεοφυείς επιχειρήσεις, για να τους δείξουμε την υποδομή και τα δεδομένα», είπε.
Σημαντική είναι και η πρόοδος στο τεχνολογικό πεδίο, με την πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και τη Hewlett Packard Enterprise, για την κατασκευή του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος». Το έργο θα υλοποιηθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) και αναμένεται να ενισχύσει δραστικά την ερευνητική ικανότητα της χώρας σε τομείς όπως η ΤΝ, η ανάλυση δεδομένων και η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών.
Η στρατηγική που ξεδιπλώνεται φαίνεται να θέτει την Ελλάδα σε νέα τροχιά, όχι απλώς ως χρήστη, αλλά ως παραγωγό τεχνογνωσίας και τεχνολογικών λύσεων στην ψηφιακή εποχή.