Βούτσης: Προσχήματα εν αμαρτίες η απόρριψη της πρότασης για Ράμμο – Όχι σε μπακαλίστικη συνένωση με τον ΣΥΡΙΖΑ
Σφοδρά πυρά κατά της Κουμουνδούρου εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος της Νέας Αριστεράς Νίκος Βούτσης, σε τηλεοπτική συνέντευξη, κατά την οποία στηλίτευσε την «επί τοις ουσίας απόρριψη» της πρότασης για την υποψηφιότητα Ράμμου για ΠΤΔ, από τις «ηγεσίες των κομμάτων της δημοκρατικής – αριστερής αντιπολίτευσης», θέτοντας στο στόχαστρο και το ΠΑΣΟΚ.
Όπως είπε στο Action24, «η πρόταση για τον κ. Ράμμο υπήρξε απολύτως αξιοκρατική με βάση μάλιστα το πιο σημαντικό κριτήριο, αυτό της δοκιμασμένης υποστήριξης και υπεράσπισης του Συντάγματος. Και εκτίθενται οι ηγεσίες των κομμάτων της δημοκρατικής – αριστερής αντιπολίτευσης που επί της ουσίας την απέρριψαν». Ο ίδιος, χαρακτήρισε «προσχήματα εν αμαρτίαις» τις αιτιάσεις από «τις ηγεσίες αυτών των δυνάμεων ότι δήθεν έχει ευθύνες η Νέα Αριστερά για τη διατύπωση της πρότασης. Με αυτού του τύπου τους μικροκομματικούς τακτικισμούς και τις προσωπικές φιλοδοξίες δεν υπάρχει δυστυχώς, καμία περίπτωση να διαμορφωθούν συνθήκες σύγκλισης και συνεργασίας της αντιπολίτευσης».
Διάσταση απόψεων για τις αμυντικές δαπάνες
Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως «βεβαίως και είναι αριστερή πολιτική το να μην υπερψηφίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις τις εξοπλιστικές δαπάνες. Μετά μάλιστα από την εμπειρία της πενταετίας της ΝΔ που διακρίθηκε για υπερεξοπλισμούς και τεράστιες αδιαφανείς δαπάνες με απουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και με διακρατική πολιτική για εξοπλισμούς πολύ πέραν της αρχής της «αναγκαίας και επαρκούς» άμυνας».
Πρόσθεσε πως η «διάσταση απόψεων που σημειώθηκε με την υπερψήφιση αυτών των δαπανών από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και με άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης συνιστά ένα δεύτερο μεγάλο εμπόδιο προγραμματικού χαρακτήρα αλλά και ποιότητας της αντιπολίτευσης που κάθε κόμμα εκπροσωπεί. Που θα βρεθούν οι δαπάνες για υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος όταν κυριαρχεί η αντίληψη της συναινετικής αντιπολίτευσης προς την δοκιμασμένη ήδη πολιτική της ΝΔ στον κρίσιμο τομέα των εξοπλιστικών δαπανών;».
Όχι στην μπακαλίστικη συνένωση – Το λάθος με Κασσελάκη
Ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε πως «προφανώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση προσχώρησης των βουλευτών και των στελεχών της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε αντίθετοι με την «πολιτική μπακαλική» που θα προσέθετε αφερεγγυότητα για την Αριστερά μέσα στην κοινωνία. Δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ίχνος πολιτικής αποτίμησης και ανάληψης ευθυνών για το «λάθος», με τον Κασσελάκι. Δεν είπαν γιατί επί ένα χρόνο κάνανε λάθος και δείξανε την έξοδο στον εκλεγμένο πρόεδρο. Ένα «λάθος» που οδήγησε πέρσι, με τη στήριξη της υποψηφιότητας Κασσελάκη στη διάσπαση του κόμματος. Όπως επίσης δεν υπήρξε καμία ανάληψη ευθύνης και για την επί ένα χρόνο διαδικασία μέχρι την αποχώρηση Κασσελάκη. Τα προβλήματα και οι αιτίες υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια και αφορούν και στην ίδια την πορεία πολιτικής διαμόρφωσης του κόμματος».
«Θελήσαν με τον Κασσελάκη, που δεν τον γνωρίζαν, αφενός να δώσουν προσχηματικά μία συνέχεια στο «πείραμα» του νεαρού Τσίπρα. Επί τοις ουσίας όμως ήταν μια στρατηγική»
Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, «υπήρχε ισχυρή μερίδα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που θελήσαν με τον κ,. Κασσελάκη, που δεν τον γνωρίζαν, αφενός να δώσουν προσχηματικά μία συνέχεια στο «πείραμα» του νεαρού Τσίπρα, ο οποίος έρχεται πάνλευκος σε μια κοινωνία και δημιουργεί ένα κύμα… Επί τοις ουσίας όμως ήταν μια στρατηγική, η οποία οδηγούσε νομοτελειακά στη διχοτόμηση του κόμματος. Ήταν για να φύγουν, αυτό το οποίο ονομάσανε μέσα από μια πολιτική αθλιότητα, «τα βαρίδια» του κόμματος, όλοι δηλαδή όσοι είχαν συμμετάσχει στις κυβερνήσεις Τσίπρα, όλοι όσοι είχαν σε πολύ μεγάλο βαθμό συμμετάσχει ώστε να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η προσπάθεια έγινε στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα».
«Μείζον ζήτημα η αναθεμελίωση της Αριστεράς»
Κλείνοντας, ο κ. Βούτσης επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει διμερές θέμα προς επίλυση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Υπάρχει μείζον ζήτημα για την αναθεμελίωση της Αριστεράς και την ανάγκη οι προοδευτικοί πολίτες και η νεολαία να μπουν στο προσκήνιο.
Η διαδικασία αυτή αφορά πολύ ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς και οι αναγκαίες συγκλίσεις δοκιμάζονται στο έδαφος των προγραμμάτων και της πολιτικής. Όπως αυτά που προαναφέραμε για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη ψηφοφορία για τις υπερβολικές αμυντικές δαπάνες της χώρας κατά τους σχεδιασμούς του κ. Ρούτε και την κυοφορούμενη ευρωπαϊκή στρατηγική για την «πολεμική οικονομία»».