Βουλή: Συζήτηση για τις συνέπειες των δασμών των ΗΠΑ στις αρμόδιες επιτροπές ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Την «άμεση σύγκληση» κοινής συνεδρίασης των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου ζητούν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ζητούν τα μέλη των εν λόγω επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να συζητηθούν οι οικονομικές συνέπειες της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ.
Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ, όπως κρασί, ελαιόλαδο, φέτα, γιαούρτι, ελιές, αρτοσκευάσματα και έτοιμα παραδοσιακά γεύματα, κινδυνεύουν να χάσουν έδαφος στην αμερικανική αγορά και να υποστούν σημαντικές ζημιές.
«Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως απλώς ‘παρακολουθεί’ τις εξελίξεις και αναμένει τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν, χωρίς να έχει προχωρήσει σε κάποια μελέτη επίπτωσης της νέας κατάστασης στην οικονομία και σε συγκεκριμένους εμπορικούς κλάδους, και χωρίς να δρομολογεί μέτρα στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι βουλευτές, μέλη των επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι οι Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Παππάς, Καλλιόπη Βέττα, Όλγα Γεροβασίλη, Μίλτος Ζαμπάρας, Γιώργος Καραμέρος, Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κώστας Μπάρκας.
Ακολουθεί η επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς τον πρόεδρο της Βουλής:
«Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη
Θέμα: «Σύγκληση κοινής συνεδρίασης των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου για τις οικονομικές συνέπειες της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ»
Αξιότιμε Πρόεδρε της Βουλής,
Η επιβολή δασμών από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ επιφέρει, διεθνώς, δυσμενείς οικονομικές συνέπειες. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες θα δεχθούν, μεταξύ άλλων, σημαντικές (νέες) επιβαρύνσεις.
Στις συνήθεις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου και της επιβολής δασμών εκατέρωθεν (σ.σ. αναμένονται αντίμετρα εκ μέρους της Ε.Ε.) συγκαταλέγονται, η μείωση των εξαγωγών και του τζίρου των εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι πληθωριστικές πιέσεις και τα υφεσιακά φαινόμενα στις οικονομίες μας. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα να επικρατήσουν στις (ευρωπαϊκές) αγορές προϊόντα τρίτων χωρών, χαμηλότερης αξίας, τα οποία θα πλήξουν την ανταγωνιστική θέση των ευρωπαϊκών και ελληνικών εταιρειών.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ, όπως κρασί, ελαιόλαδο, φέτα, γιαούρτι, ελιές, αρτοσκευάσματα και έτοιμα παραδοσιακά γεύματα, κινδυνεύουν να χάσουν έδαφος στην αμερικανική αγορά και να υποστούν σημαντικές ζημιές, με όποιες επιπτώσεις θα έχουν αυτές, στην εγχώρια δραστηριότητά τους. Η Ελλάδα θα δεχθεί πιέσεις, δευτερογενώς, και από τις αναταραχές που θα προκύψουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ενώπιον αυτού του παγκόσμιου οικονομικού φαινομένου, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως απλώς «παρακολουθεί» τις εξελίξεις και αναμένει τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν, χωρίς να έχει προχωρήσει σε κάποια μελέτη επίπτωσης της νέας κατάστασης στην οικονομία και σε συγκεκριμένους εμπορικούς κλάδους, και χωρίς να δρομολογεί μέτρα στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας.
Θεωρούμε το ζήτημα μείζον. Ο εφησυχασμός δεν ευνοεί τη χώρα.
Για αυτούς τους λόγους αιτούμαστε την άμεση σύγκληση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου σε κοινή ειδική συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών – μελών των δύο επιτροπών».