Βουλή: Στη «γωνία» περιμένουν την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ – Τα δυνατά χαρτιά του Μαξίμου
Ανασύνταξη και αντεπίθεση… Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών, τη ψήφιση του προϋπολογισμού (2025), σε ένα πενθήμερο «φωτιά».
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έχουν στοχεύσει στην οικονομία που αναδεικνύεται σε «Αχίλλειο πτέρνα» για την κυβέρνηση. Οι μάχες εντός και εκτός Κοινοβουλίου συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση ενώ η κοινωνία «βράζει» κάτι που αποτυπώνεται και δημοσκοπικά με την ακρίβεια να είναι το «νούμερο ένα» πρόβλημα εδώ και καιρό.
Η κυβέρνηση χάνει συνεχώς έδαφος (στις δημοσκοπήσεις) με την ακρίβεια να τσακίζει την κοινωνία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυξάνουν την πίεσή τους
Το Μαξίμου γνωρίζοντας τα τρωτά σημεία του επιχειρεί ελιγμούς, προσπαθεί με επιδοματική πολιτική να επουλώσει πληγές και ανασύρει από το συρτάρι του οικονομικούς δείκτες που βολεύουν το κυβερνητικό αφήγημα.
Φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών
Ακρίβεια, πληθωρισμός, στεγαστική κρίση, έμμεση φορολογία και εσχάτως τα εθνικά θέματα αποτελούν «αγκάθι» για το κυβερνητικό έργο βυθίζοντας το κυβερνών κόμμα σε ένα καθοδικό σπιράλ από τις ευρωεκλογές και μετά.
Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες και το ζήτημα των τραπεζών με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζουν αντεπίθεση αναδεικνύοντας την ατολμία, όπως λένε, της κυβέρνησης να παρέμβει δυναμικά προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων.
Στην πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή (11-15 Δεκεμβρίου) το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να φτιάχνουν τις άμυνές τους.
Παρεμβάσεις στις τράπεζες προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή (8/12) έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των Τραπεζών, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα τάζοντας «μια πιο ανταγωνιστική λειτουργία των τραπεζών προς όφελος των δανειοληπτών και των καταθετών» έχοντας ξεκόψει νωρίτερα την πιθανότητα να φορολογηθούν τα υπερκέρδη.
Στη συζήτηση στη Βουλή για τον κατώτατο μισθό ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη μη ικανοποίησή του για την αντίδραση των τραπεζών. Υπογράμμισε πως «υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, που χρήζουν αντιμετώπιση. Όπως οι υψηλές προμήθειες, τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις. Τα στεγαστικά δάνεια, που δεν δίνονται με τον καλύτερο ρυθμό, αλλά και ακίνητα που ακόμη δεν έχουν εκποιήσει προκειμένου να μπουν στην αγορά. Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν, δεν μας έχει ικανοποιήσει η αντίδραση τους».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στο θέμα (Open) προανήγγειλε «ανακοινώσεις και για το ζήτημα των τραπεζών» στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό.
Προετοιμάζουν το «οπλοστάσιό» τους
Στην αντιπολίτευση δεν έχουν κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Εκτός από τις ανακοινώσεις το προηγούμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση είχε φέρει τροπολογία για έκτακτη εισφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η συγκεκριμένη τροπολογία, όπως έλεγαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, είχε και πολιτικό χαρακτήρα πέραν του δημοσιονομικού. Εάν υιοθετούνταν, έλεγαν στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, θα ασκούνταν πίεση για τη μείωση των χρεώσεων αλλά και της επιτοκιακής διαφοράς.
Και στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν προετοιμασίες αλλά και επεξεργασία προτάσεων. Το κόμμα της Κουμουνδούρου στρέφει τα βέλη του τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή. Έψεξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση έκτακτης φορολόγησης των κερδών των τραπεζών διαφωνώντας με το ποσό καθώς στην Κουμουνδούρου κρίνουν πως είναι μικρό σε σύγκριση με τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει οι τράπεζες.
Ως προς την τακτική των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν το πενθήμερο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ώστε να αποδομήσουν τα κυβερνητικά επιχειρήματα.
Η «μιζέρια της Αριστεράς» και οι τιμές στο ράφι
Και έχουν πλούσιο υλικό να αξιοποιήσουν. Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στον πληθωρισμό λέγοντας πως είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Μάλιστα, είπε πως οι Έλληνες δεν είναι τόσο φτωχοί αλλά, κυρίως, αισθάνονται φτωχοί και έστρεψε τα βέλη του στους πολιτικούς του αντιπάλους λέγοντας πως «βασική ψυχολογική ζημιά που έχει κάνει η Αριστερά στην Ελλάδα είναι ότι μας έκανε μίζερους. Η Αριστερά είναι μιζέρια».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στήριξε τη δήλωσή του σε έρευνα της της Eurostat , σύμφωνα με την οποία το ποσοστό υποκειμενικής φτώχειας στην Ελλάδα φτάνει το 67% και ακολουθεί η Βουλγαρία με 33,2%, ενώ στη συνέχεια βρίσκονται η Σλοβακία και η Ρουμανία. Ο μέσος όρος της υποκειμενικής φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 24,1%.
«Κόβουν» από παντού οι πολίτες για να τα βγάλουν πέρα
Όμως, ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ΓΣΕΕ, που μίλησε στο MEGA και τις «Εξελίξεις Τώρα», ανέδειξε τις αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι καταναλωτές καταρρίπτοντας το επιχείρημα περί «μιζέριας».
Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αυτό που προκύπτει είναι πως από το 2020 έως σήμερα το ελαιόλαδο έχει αυξηθεί κατά 137,19%.
Τα λαχανικά παρουσιάζουν αύξηση 35,2%, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά 33,8%, τα κρέατα 31,2% και το ψωμί και δημητριακά 25,3%.
Καμία μείωση στο ΦΠΑ
‘Όπως είναι φυσιολογικό η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και συγκεκριμένα σε βασικά αγαθά επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο δημόσιο διάλογο όμως η κυβέρνηση απορρίπτει και αυτή την πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε μάλιστα τη μείωση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες αλλά έπεσε σε… κυβερνητικό τοίχο. Σύμφωνα με ασκήσεις που έχει «τρέξει» κατά διαστήματα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί μια ακριβή λύση. Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν τους υπολογισμούς τους και καταλήγουν πως για να μειωθεί ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από το 24% στο 23% και από το 13% στο 12%) απαιτείται δημοσιονομικός χώρος άνω του 1,3 δισ. ευρώ.
Στην αντίπερα όχθη πιέζουν για παρεμβάσεις και εκτιμούν πως χρειάζονται μέτρα προστασίας των πιο αδύναμων, γιατί αυτοί που έχουν χτυπηθεί είναι εκείνοι που πληρώνουν πιο ακριβά τον πληθωρισμό των τροφίμων και της ενέργειας.
Και όσο η πίεση αυξάνεται τόσο η κυβέρνηση βλέπει διεθνή μηνύματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Αφορμή η τελευταία ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Scope. «Η νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Scope, αποτελεί ένα ακόμα διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης απέναντι στην συνετή, αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη (…)» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.